Η τεχνητή πρόκληση βροχής μπορεί να δώσει λύσεις στη γενικευμένη ανομβρία και της Κρήτης


 Μπορεί μια μέθοδος που κάθε άλλο παρά καινούρια είναι, να δώσει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα ανομβρίας που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Κρήτη;

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σκεπαστιανό, πρόεδρο της εταιρίας αεροπορικών εφαρμογών 3D, που μίλησε στο Ράδιο Λασίθι, η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική εφόσον υπήρχε η σχετική πολιτική βούληση και χρηματοδότηση.

Η εταιρία του, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του 70′ στην αντιμετώπιση των χαλαζοπτώσεων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας κάτι που γίνεται μέσω εναέριων ψεκασμών με κατάλληλα χημικά (ιωδιούχο αργύριο ή άλατα) τα οποία μετατρέπουν το χαλάζι σε βρόχινο νερό.

Με ανάλογη μέθοδο είναι εφικτό να προκληθεί βροχή (ή χιόνι) όταν υπάρχουν σύννεφα και οι κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες που εντοπίζονται μέσω ραντάρ και δείχνουν πως τα σύννεφα θα απομακρυνθούν χωρίς να βρέξει. Σε τέτοιες περιπτώσεις αεροπλάνα της εταιρίας ψεκάζουν τα σύννεφα προκαλώντας βροχή σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία έχουν υποδειχθεί μέσω προηγούμενων μελετών με κύριο σκοπό το νερό να οδηγείται σε ταμιευτήρες ώστε να αποθηκεύεται.

Οι μέθοδοι αυτοί είχαν παρουσιαστεί σε ημερίδα που είχε γίνει το 2016 στην Περιφέρεια Κρήτης όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο να γίνει μια κατάλληλη μελέτη που θα δείχνει τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν στο νησί, όμως από τότε δεν προχώρησε τίποτα τόνισε ο κ. Σκεπαστιανός.

Τεχνικά, πέρα από την έρευνα και τη μελέτη που απαιτείται, αυτό που είναι αναγκαίο είναι ένα κατάλληλο ραντάρ και βέβαια χώροι για τα αεροπλάνα της εταιρίας. Σύμφωνα με τον κ. Σκεπαστιανό ο ΕΛΓΑ προβλέπει τέτοιες χρηματοδοτήσεις χωρίς να προκύπτει κόστος για τους πολίτες ταυτόχρονα όμως η εφαρμογή τέτοιας μεθόδου απαιτεί μεγάλες εκτάσεις ώστε να είναι συμφέρουσα οικονομικά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη