Ομόφωνα αθώος ο Γιάννος Παπαντωνίου για τις φρεγάτες λόγω αμφιβολιών

 


Ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου, αναφορικά με την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του 2003.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπήρξαν επαρκείς αποδείξεις για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας. Εξαιτίας των αμφιβολιών σχετικά με την τέλεση των βασικών αδικημάτων, αποφασίστηκε ότι δεν στοιχειοθετείται και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Οι αμφιβολίες για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας, τα οποία είναι παραγεγραμμένα, οδήγησαν στην απαλλαγή λόγω έλλειψης επαρκών αποδείξεων», ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Αθώοι κρίθηκαν επίσης η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, και ο φίλος του, Ανδρέας Μπάρδης. Ο δικηγόρος του κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε την απόφαση δίκαιη.

Ο πρώην υπουργός αντιμετώπιζε κατηγορίες για ξέπλυμα ποσού ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που φερόταν να έλαβε από την εταιρεία «THALES NEDERLAND B.V.» για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του κ. Παπαντωνίου και των συγκατηγορουμένων του, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία 381 εκατομμυρίων ευρώ από τη σύμβαση, ενώ είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η δωροδοκία ήταν αναπόφευκτη.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση μετά την απολογία τους, το 2018, και αποφυλακίστηκαν μετά από 17 μήνες. Μετά από πολυετείς έρευνες, παραπέμφθηκαν τελικά σε δίκη το 2021.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου ο πρώην υπουργός δήλωσε: «Με συγκίνηση υποδέχομαι την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι δικαίωση ουσιαστική των πολιτικών μου αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα. Απόφαση δίκαιη που διαγράφει την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστη η οικογένεια μου τα τελευταία 8 χρόνια. Απόφαση που τιμά την ελληνική Δικαιοσύνη».

Αντίθετος ο εισαγγελέας

Ωστόσο, η θέση του δικαστηρίου για την ύπαρξη αμφιβολιών, έρχεται σε αντίθεση με την εισαγγελική εισήγηση που ζητούσε την καταδίκη του Γιάννου Παπαντωνίου. «Η δωροδοκία προκύπτει ξεκάθαρα από τη ροή των χρημάτων, με χρόνο 31/7/2002 έως 20/10/2003. Το ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία στις διακινήσεις χρημάτων στους λογαριασμούς δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αποδεικτική διαδικασία» υποστήριξε ο εισαγγελέας Αλεξ. Σπηλιώτης, τον περασμένο Ιουλίου, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «αφελές» το να πρέπει κάθε φορά να προκύπτει η ακριβής ροή του χρήματος. «Είναι αφελές να προσδοκούμε ότι θα φανεί από τις τράπεζες, αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, δια του μετρητού χρήματος. Αλίμονο αν είχαμε ταύτιση των ποσών μέσω της τραπέζης, οι αναλήψεις, μετακινήσεις μπορούν να αφορούν οποιαδήποτε αιτία, δεν χρειάζεται να συνδέσουμε και να βγάλουμε συμπέρασμα από την κίνηση των λογαριασμών» είχε εξηγήσει.

Συγχρόνως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι απορρίπτοντας τη θέση του εισαγγελικού λειτουργού, το δικαστήριο φαίνεται σαν να αποδέχεται τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του πρώην υπουργού, για το τρόπο με το οποίο εκείνος βρέθηκε με ένα τόσο σημαντικό ποσό στην κατοχή του.

Η θεία με τις σακούλες

Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την απολογία τουεπικαλέστηκε μια θεία του από τη Νιγηρία η οποία τον συνέδραμε οικονομικά, αλλά και τη βοήθεια της πρώην συζύγου του. Η τοποθέτηση όμως, του εισαγγελικού λειτουργού, που επιχείρησε να αποδομήσει τη θέση του πρώην υπουργού, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή για το δικαστήριο. Όπως είχε πει ο Αλεξ. Σπηλιώτης στην αγόρευση του επί της ενοχής, «η θεία ζούσε στο εξωτερικό και ερχόταν στην Ελλάδα, με άριστες σχέσεις με τον κατηγορούμενο. Ο τρόπος για να τον βοηθάει ήταν να του φέρνει κάθε τόσο μετρητά; Γιατί να μην άνοιγε ένα λογαριασμό; Ερχόταν η θεία από το Μόναχο και έφερνε τη σακούλα με τα πακέτα; Έτσι γίνονται αυτές οι καταστάσεις; Δεν είναι λογικό να του ανοίξει λογαριασμό; Μόνο εγώ το σκέφτηκα; Η προέλευση των χρημάτων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με αυτόν τον τρόπο».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη