Από 50.000 έως 1 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις για κατασκευή ή εκσυγχρονισμό θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων από το «πακέτο» των 600 εκατομμυρίων

 


Επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα δεν υπάρχουν, οι τελικές αποφάσεις για όλες τις λεπτομέρειες δεν έχουν παρθεί, όμως το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης για ενίσχυση εκσυγχρονισμό και πολλαπλασιασμό των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη χώρα μας με αρχική χρηματοδότηση 600 εκατ. ευρώ εδώ και καιρό έχει αρχίσει να παίρνει μορφή.

Μια πρώτη «γεύση» δόθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην Λάρισα από την Τράπεζα Πειραιώς και στην οποία συμμετείχε τόσο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όσο άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες μαζί με πλήθος ενδιαφερόμενων αγροτών και επιχειρηματιών.

Τότε, σε σχετικές του δηλώσεις, ο Υπουργός είχε αναφέρει πως βασικός στόχος του προγράμματος είναι ⁠η «αύξηση της παραγωγικότητας ανά μονάδα επιφάνειας, έως και κατά 10 φορές» ενώ είχε διευκρινίσει πως η χρηματοδότηση προς τους ενδιαφερόμενους θα προκύψουν από «κοινοτικές ενισχύσεις κατά 50% από το ΣΣ ΚΑΠ, 35% τραπεζικός δανεισμό και 15% ίδια κεφάλαια».

Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι το ποιοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα και όπως μαθαίνουμε στο Ράδιο Λασίθι κάποιες απαντήσεις δόθηκαν, έστω και ανεπίσημα, στις χθεσινές συναντήσεις που είχε ο Υπουργός με φορείς της Ιεράπετρας και της Σητείας.

Γεωγραφικά κριτήρια δεν πρόκειται να υπάρξουν όμως το μέγεθος των εκτάσεων προς χρηματοδότηση αλλά και το ύψος των νέων επενδύσεων είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για το πως και σε ποιους θα δοθεί η ευκαιρία να επιχορηγηθούν.

Όπως φαίνεται το ύψος των επενδύσεων έχει «κλειδώσει» με κατώτερο όριο τις 50 χιλιάδες ευρώ και ανώτερο το 1 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο. Τα χρήματα αυτά κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το πόσο σύγχρονη είναι η καινούρια η υφιστάμενη εγκατάσταση με τα ποσά να κατανέμονται σε 40.000, 50.000 και 120.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Το άλλο βασικό ερώτημα στο οποίο δεν φαίνεται να έχει καταλήξει το Υπουργείο είναι το μέγεθος των νέων ή υφιστάμενων αγροτικών εκμεταλλεύσεων οι οποίες θα είναι επιλέξιμες. Ο «μικρός κλήρος» της Κρήτης σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να αλλάξει πολύ τα δεδομένα με στόχο να ευνοηθούν επενδύσεις σε μεγάλες εκτάσεις άλλων περιοχών. Εκεί, όπως καταλαβαίνουμε, υπάρχει ήδη έντονο παρασκήνιο με τις πιέσεις προς το Υπουργείο να είναι προς την κατεύθυνση να μην κατέβει πολύ χαμηλά το στρεμματικό όριο ώστε να κατευθυνθούν τα χρήματα σε μεγαλύτερου μεγέθους εγκαταστάσεις. Το πόσο χαμηλό θα είναι αυτό το στρεμματικό όριο μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη