Δέσμευση του Δήμου Ιεράπετρας να απομακρύνει τις κατσίκες από τη Χρυσή μετά από μηνύσεις και ζημιές στις αρχαιότητες

 


Για την άμεση απομάκρυνση, των περίπου 35 «ανεπιτήρητων» αιγοπροβάτων τα οποία βρίσκονται εντός της νήσου Χρυσής, δεσμεύτηκε μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Μιχάλης Σπυριδάκης.

Το πρόβλημα με τα αιγοπρόβατα που για δεκαετίες βρίσκονται στη νήσο Χρυσή με ευθύνη συγκεκριμένων ανθρώπων που τα συντηρούν και τα εκμεταλλεύονται εμπορικά, σίγουρα δεν είναι καινούριο, πρόσφατα όμως από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου παρατηρήθηκαν σοβαρές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο ο οποίος έχει έρθει στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια.

Από πλευράς δασικής υπηρεσίας έχουν γίνει μηνύσεις κατ’ αγνώστων για το πρόβλημα που παρατηρείται, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου έχει σκοπό να απευθυνθεί και να κάνει γνωστό το πρόβλημα στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να φανεί αν και από εκεί μπορεί να προκύψουν κάποιες λύσεις.

Βάση νόμου, αρμοδιότητα για την απομάκρυνση των αιγοπροβάτων ανήκει στο Δήμο Ιεράπετρας ο οποίος χρειάζεται (εφόσον ζητήσει) σχετική άδεια από την δασική υπηρεσία για την περισυλλογή τους. Ταυτόχρονα η ίδια η Δασική Υπηρεσία έχει επίσης αρμοδιότητα να δράσει αυτοβούλως αφού η Χρυσή είναι  δασική και αναδασωτέα περιοχή.

Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν έχουν αναληφθεί μέχρι τώρα ενώ αποτέλεσμα δεν ήρθε ούτε από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης η οποία βάσει του Σχεδίου Δράσης για τη Χρυσή είχε τη δυνατότητα να απομακρύνει τα αιγοπρόβατα όμως στο σχετικό διαγωνισμό που έγινε δεν βρέθηκε κανένας ενδιαφερόμενος ώστε να αναλάβει το έργο.

Πέρα από το πρόβλημα των αιγοπροβάτων ο κ. Σπυριδάκης επανέλαβε την ανάγκη να ερευνηθούν άμεσα τα αίτια ξήρανσης του οικοσυστήματος στη νήσο Χρυσή ασκώντας έντονη κριτική προς την Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία, όπως είπε, καθυστέρησε πάρα πολύ να ασχοληθεί με το θέμα απ’ τη στιγμή που ανέλαβε πριν τρία χρόνια.

Για το θέμα αυτό ο Καλούστ Παραγκαμιάν, πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος επίσης μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως η μελέτη για την ξήρανση (που πλέον έχει ανατεθεί και προχωρά από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης) καθυστέρησε διότι η Επιτροπή περίμενε τα αποτελέσματα ανάλογης μελέτης που είχε αναθέσει ο Δήμος Ιεράπετρας στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, η οποία τελικά δεν ολοκληρώθηκε οπότε δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο που να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη