Μ. Αγιαννιωτάκης: Αβεβαιότητα στις τιμές του ελαιολάδου και συμβουλές για παραγωγούς


 Στη σημερινή του συνέντευξη στο Ράδιο Λασίθι, ο πρόεδρος του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας “Η Δήμητρα”, Μάρκος Αγιαννιωτάκης, έδωσε μια πλήρη εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Ιεράπετρας. Με έμφαση στις τιμές του ελαιολάδου, τον αυξημένο πληθυσμό του δάκου, αλλά και τη διαχείριση της ξηρασίας, ο κ. Αγιαννιωτάκης παρείχε πολύτιμες συμβουλές στους παραγωγούς που προετοιμάζονται για τη νέα ελαιοκομική περίοδο.

Η ελαιοκομική περίοδος για την Ιεράπετρα αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 Νοεμβρίου, όπως εξήγησε ο κ. Αγιαννιωτάκης, με την αναμονή της έγκρισης από τη Διεύθυνση Γεωργίας. “Ακόμα γίνονται ψεκασμοί για τον δάκο και είναι νωρίς να ανοίξουμε τόσο νωρίς τα εργοστάσια,” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση αυτή μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ποιότητα του λαδιού.

Αυξημένος δάκος: Προσοχή στους παραγωγούς

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολεί τους παραγωγούς φέτος είναι ο αυξημένος πληθυσμός του δάκου, ιδίως μετά την πτώση της θερμοκρασίας τον Σεπτέμβριο και την άνοδο της υγρασίας. “Οι παραγωγοί πρέπει να ελέγχουν τις παγίδες και να κάνουν τους δέοντες ψεκασμούς, ειδικά αν βλέπουν τα δέντρα τους να είναι φορτωμένα,” τόνισε ο κ. Αγιαννιωτάκης. Πέρα από τις προσπάθειες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης η συμβουλή του προς τους παραγωγούς ήταν να λάβουν πρωτοβουλία για επιπλέον ψεκασμούς, ώστε να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους.

Το πλήγμα της ξηρασίας και οι απαιτήσεις φροντίδας των ελαιόδεντρων

Η ξηρασία των τελευταίων δύο χρόνων έχει αφήσει τα δέντρα σε πολύ κακή κατάσταση, με την παραγωγή να εκτιμάται στο 50-60% μιας φυσιολογικής χρονιάς. “Τα δέντρα είναι ασθενή και χρειάζονται ποτίσματα και φροντίδα για να επανέλθουν στην φυσιολογική τους κατάσταση,” είπε ο πρόεδρος. Προέτρεψε τους παραγωγούς να κλαδέψυυν τα δέντρα, αφαιρώντας τα κατεστραμμένα κλαδιά, και να εκμεταλλευτούν τη φετινή χρονιά που δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή, ώστε τα δέντρα να ενδυναμωθούν για τα επόμενα χρόνια.

Τιμές στο ελαιόλαδο

Ο κ. Αγιαννιωτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της τιμής του ελαιολάδου, τονίζοντας ότι φέτος η αγορά είναι ιδιαίτερα ασταθής. “Η Πορτογαλία έχει ήδη κάνει προσφορές σε χαμηλές τιμές, γύρω στα 7 ευρώ το κιλό, και γίνονται διάφορα παιχνίδια από τους Ιταλούς εμπόρους για να κρατηθεί η τιμή χαμηλά,” εξήγησε. Συμβούλευσε τους παραγωγούς να πωλούν όταν έχουν ανάγκη και να μην περιμένουν για ακόμη υψηλότερες τιμές, καθώς η αγορά είναι απρόβλεπτη. “Η τιμή μπορεί να πέσει ακόμη και στα 6-6,5 ευρώ το κιλό,” πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τις πιέσεις που ασκούνται στη διεθνή αγορά.

Μιλώντας για την ποιότητα του ελαιολάδου, ο κ. Αγιαννιωτάκης τόνισε τη σημασία της παραγωγής ενός προϊόντος χωρίς υπολείμματα φαρμάκων, καθώς οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί. “Από τη στιγμή που το ελαιόλαδο έχει γίνει ακριβό προϊόν, πρέπει να έχει υψηλά πρότυπα ποιότητας,” δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό οι παραγωγοί να συνεργάζονται με γεωπόνους και να αποφεύγουν “συμβουλές του καφενείου”.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας ενός καινοτόμου μηχανήματος που θα βοηθήσει τους παραγωγούς να προσδιορίσουν την ιδανική στιγμή για τη συγκομιδή. Το μηχάνημα αυτό θα αναλύει τον ελαιόκαρπο και θα παρέχει πληροφορίες για την ωριμότητα και την ποιότητα του καρπού. “Αυτό θα αυξήσει την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγουμε και θα βοηθήσει τους παραγωγούς να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους,” ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Αγιαννιωτάκης συμβούλευσε τους παραγωγούς να περιμένουν, εάν είναι δυνατόν, για μια βροχή πριν ξεκινήσουν τη συγκομιδή, ώστε να αποφύγουν τη ζημιά στα κλαδιά λόγω της ξηρασίας. “Το ιδανικό είναι να βραχούν λίγο οι ελιές για να μην σπάμε τα κλαδιά και να μειώσουμε τις απώλειες,” πρότεινε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σωστής χρονικής στιγμής για τη συγκομιδή.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη