Θετικά «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τη χρηματοδότηση υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της, συμπληρώνοντας ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στη στήριξη των πρώτων ανάλογων επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν για την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι δανειοδοτήσεις υπεράκτιων αιολικών ανά την Ευρώπη αποτελεί το «next best thing» για την ΕΤΕπ, η οποία προσδοκά να συμβάλει στην ανάπτυξη του κλάδου στη Γηραιά Ήπειρο. Ως συνέπεια, θα πρέπει να θεωρείται
δεδομένο πως η δρομολόγηση των πρώτων εγχώριων έργων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα έχει «σύμμαχο» την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Για τη δρομολόγηση του αρχικού «κύματος» πάρκων, το πιο πρόσφατο βήμα ήταν η έγκριση της ΣΜΠΕ του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών, η έγκριση του οποίου αναμένεται να γίνει σύντομα, με την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία. Από τη «δεξαμενή» των επιλέξιμων περιοχών, ήδη η ΕΔΕΥΕΠ προετοιμάζει τη διαδικασία για την πρόσκτηση μετρήσεων στις πρώτες περιοχές που θα αναπτυχθούν έργα, μέσω του SPV που πρόκειται να συστήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοχές αυτές θα είναι 5 έως 7, με νέα «ένταξη» της περιοχής ανοικτά της Χίου – Ψαρών. Οι υπόλοιπες 6 είναι το «Κρήτη 1» (απέναντι από την Κάτω Ζάκρο), η θαλάσσια ζώνη ανοικτά της Γυάρου, ο Πατραϊκός Κόλπος, η Δονούσα, Αγ. Απόστολοι στην Εύβοια και η Ρόδος. Όπως έχει γράψει το energypress, για να καταγράψει τις θέσεις της αγοράς, τόσο για το σχήμα του SPV καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι μετρήσεις, η ΕΔΕΥΕΠ σχεδιάζει να προχωρήσει σε ένα workshop μέσα στον Δεκέμβρη με τη συμμετοχή των υποψήφιων επενδυτών.
Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι διττός, αποσκοπώντας αφενός στην διασφάλιση ευρείας αποδοχής από την αγορά και αφετέρου στην ενσωμάτωση τυχόν βελτιώσεων που θα προκύψουν από παρατηρήσεις των συμμετεχόντων (market sounding), ώστε να καταληχθεί το πλέον λειτουργικό μοντέλο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες καθυστερήσεις.
Το χρονοδιάγραμμα της Διαχειριστικής Εταιρείας προβλέπει πως η ίδρυση του SPV θα γίνει στις αρχές του 2025, ώστε αμέσως μετά να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την πρόσκτηση των μετρήσεων. Η πρόσκτηση θα ξεκινήσει προς τα μέσα του επόμενου έτους και θα διαρκέσει για περίπου 1,5 έτος. Έτσι, μέσα στο 2027 θα γίνει η «πρεμιέρα» των πρώτων διαγωνισμών.
Παράλληλα, η ΕΔΕΥΕΠ δρομολογεί μελέτη για τον εντοπισμό των ελληνικών λιμανιών, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν τις εργασίες κατασκευής πάρκων, διαθέτοντας τους απαραίτητους χώρους για τη συναρμολόγηση των ανεμογεννητριών και τα απαιτούμενα μεγάλα βάθη για τη ρυμούκλησή τους στη συνέχεια στα σημεία εγκατάστασης.
πηγή: euro2day.gr
Δημοσίευση σχολίου