Την έντονη κριτική αλλά και την ανησυχία του για το πρόβλημα και τη διαχείριση της λειψυδρίας η οποία για άλλη μια φορά απειλεί την αγροτική Ιεράπετρας εξέφρασε σήμερα μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης.
Ο πρώην Δήμαρχος τόνισε πως οι αγρότες της Ιεράπετρας βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της λειψυδρίας και της έλλειψης άμεσων παρεμβάσεων από την πολιτεία. Οι υποσχέσεις για έργα που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν νερό και, κατ’ επέκταση, τη συνέχιση της παραγωγής, προς το παρόν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εκεί απαιτούνται απαντήσεις που δεν έχουν ακόμα δοθεί, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. .
Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν και σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, παρουσία του προέδρου και των αρμόδιων στελεχών, στην οποία φάνηκε η σοβαρότητα της κατάστασης. Από το φράγμα Μπραμιανών καθημερινά καταναλώνονται 50.000 κυβικά μέτρα νερού, ενώ οι πηγές της περιοχής προσφέρουν μόλις 20.000. Το έλλειμμα των 30.000 κυβικών μέτρων νερού, χωρίς βροχοπτώσεις ή άμεσες παρεμβάσεις, αποτελεί σοβαρή απειλή για τις καλλιέργειες της Ιεράπετρας την επόμενη χρονιά, ασκώντας παράλληλα κριτική για την απουσία εκπροσώπησης του ΤΟΕΒ στην χθεσινή συνάντηση φορέων της περιοχής με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Καλαντζάκης άσκησε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το ζήτημα η κεντρική διοίκηση, καθώς και για τις διχογνωμίες που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι δήμαρχοι Ιεράπετρας και Σητείας δεν συνεργάζονται στη διεκδίκηση των αναγκαίων πόρων και έργων. «Είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να υπάρχει ενότητα και δυναμική διεκδίκηση. Αν η κυβέρνηση δεν πιεστεί από όλους μας, δεν θα γίνει τίποτα», σημείωσε και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν πιο έντονες διεκδικήσεις από όλους τους φορείς της περιοχής.
Πέρα από τις διαφορές στη διεκδίκηση, ο κ. Καλαντζάκης τόνισε την ανάγκη για ώριμες μελέτες και άμεσες ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για κρίσιμα έργα. «Εμείς οι αγρότες ζούμε και αναπνέουμε με το νερό. Χωρίς αυτό, είμαστε κατεστραμμένοι», είπε, περιγράφοντας τον αγώνα για επιβίωση των παραγωγών που βλέπουν τις υποσχέσεις να παραμένουν κενό γράμμα. Ο κ. Καλαντζάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη για συνεργασία με ενεργειακές κοινότητες, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τις γεωτρήσεις — ένα ζήτημα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί.
Ακούστε αναλυτικά:
Δημοσίευση σχολίου