Υδράργυρος σε τόνους: Νέοι έλεγχοι στην Ελλάδα σε νωπά ψάρια και κονσέρβες

 


Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνουν εκ νέου έλεγχοι σε κονσέρβες τόνου στην Ελλάδα, παρότι όσα δείγματα έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ήταν αρνητικά, ο πρόεδρος του φορέα Αντώνης Ζαμπέλας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΕΤ θα επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές στις χώρες όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα, προκειμένου να ενημερωθούν για τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν για να καταλήξουν σε αυτά τα αποτελέσματα.

«Το παρακολουθούμε, γιατί είναι κάτι καινούργιο. Δεν είναι απλώς ότι ο τόνος έχει υδράργυρο, αλλά βρέθηκε σε όλα τα δείγματα υδράργυρος πάνω από τα όρια. Κι αυτό μου προκαλεί -όχι ανησυχία- αλλά ένα προβληματισμό. Θα επικοινωνήσουμε με τις αντίστοιχες αρχές στις χώρες που έκαναν αυτούς τους ελέγχους για να δούμε πώς κατέληξαν σ’ αυτά τα συμπεράσματα, για να αποφασίσουμε εάν θα χρειαστεί να κάνουμε κι εμείς περισσότερους ελέγχους. Γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε ενδείξεις για να το ψάξουμε παραπάνω», εξηγεί ο κ. Ζαμπέλας.

«Ελέγξαμε περίπου 150 δείγματα τα τελευταία τρία χρόνια. Ελέγξαμε ψάρια όπως ο ξιφίας και ο τόνος, κυρίως νωπά, και όλα βγήκαν αρνητικά για υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα», τονίζει, προσθέτοντας ότι προς το παρόν για την Ελλάδα δεν τεκμηριώνεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, οι πρόσφατες αναφορές για τον τόνο προκαλούν προβληματισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση με διαβεβαιώσεις ότι σε όλους τους ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για βαρέα μέταλλα, (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε νωπά ή κατεψυγμένα αλιεύματα και κονσέρβες αλιευμάτων, «τα δείγματα βρέθηκαν συμμορφούμενα».

Ο κ. Ζαμπέλας εξηγεί πως ο υδράργυρος συσσωρεύεται κυρίως στα μεγάλα ψάρια-θηρευτές, όπως ο τόνος και ο ξιφίας και ξεκαθαρίζει ότι το πρόβλημα στις χώρες της Ευρώπης δεν αφορά τις συσκευασίας από τις κονσέρβες τόνου, αλλά στο ψάρι αυτό καθαυτό.

Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή τους με τα ψάρια αυτά, πάντως, θα πρέπει να δείξουν οι έγκυες, καθώς ο υδράργυρος μέσω της τροφής μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο, όπως λέει.

«Δεν είναι το πρόβλημα η συσκευασία. Το ψάρι είναι που έχει το πρόβλημα. Έτυχε να κάνουν τη μελέτη στις κονσέρβες. Το ζητούμενο, όμως, είναι ο τόνος αυτός καθαυτός και όχι η κονσέρβα. Δηλαδή αν το πάρεις φρέσκο από ένα ψαρά, δεν σημαίνει ότι δεν έχει υδράργυρο. Η προσοχή για τον υδράργυρο θα πρέπει να εστιαστεί στις έγκυες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγουν τέτοια μεγάλα ψάρια και να μην τα καταναλώνουν, επειδή μπορεί ο υδράργυρος να περάσει στο έμβρυο και να έχει προβλήματα».

Οι επιπτώσεις που έχει υδράργυρος στην υγεία

Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που, όταν συσσωρεύεται στον οργανισμό μέσω της τροφής, μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις σε διάφορα συστήματα, ιδιαίτερα στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο.

Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων ψαριών και θαλασσινών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει:

  • Νευροτοξικές επιδράσεις: Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μπορεί να επιφέρει νευρολογικές διαταραχές, όπως:
  • Δυσκολία στη μνήμη και στη συγκέντρωση
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Κεφαλγία και τρέμουλο
  • Μούδιασμα ή αίσθηση «καψίματος» στα άκρα
  • Στα παιδιά, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, προκαλώντας μαθησιακές δυσκολίες και αναπτυξιακές διαταραχές
  • Επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα : Ο υδράργυρος επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει μολύνσεις και ενισχύοντας τον κίνδυνο αυτοάνοσων ασθενειών.
  • Αναπτυξιακά προβλήματα στα έμβρυα : Για τις εγκύους, η κατανάλωση τροφών με υδράργυρο ενέχει σοβαρό κίνδυνο για το έμβρυο, καθώς ο υδράργυρος μπορεί να περάσει μέσω του πλακούντα, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου, προκαλώντας μαθησιακές δυσκολίες και νευρολογικά προβλήματα.
  • Νεφρικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές : Η έκθεση σε υδράργυρο μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία τους, ενώ σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω της αρνητικής επίδρασης στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση μεγάλων ψαριών, όπως τόνος και ξιφίας, που έχουν αυξημένες πιθανότητες να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη