Σημαντικά ζητήματα σχετικά με τις μεταβολές στις σχολικές μονάδες του νομού Λασιθίου ανέδειξε ο Αλέξανδρος Αλεξάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας και πρόεδρος του τμήματος ΑΔΕΔΥ Λασιθίου, μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Λασίθι. Οι δηλώσεις του εστίασαν στις προτάσεις κατάργησης οργανικών θέσεων, στη μείωση σχολικών τμημάτων κυρίως σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και στις επιπτώσεις αυτών των πρακτικών στην τοπική κοινωνία.
Ο κ. Αλεξάκης εξήγησε πως κάθε Δεκέμβριο οι διευθύνσεις εκπαίδευσης υποβάλλουν προτάσεις για ιδρύσεις ή καταργήσεις σχολικών τμημάτων. Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια εξετάζονται από τα δημοτικά συμβούλια, τα οποία γνωμοδοτούν σχετικά. Φέτος, οι προτάσεις από τη διεύθυνση εκπαίδευσης περιλαμβάνουν καταργήσεις οργανικών θέσεων που υπήρχαν εδώ και δύο δεκαετίες, καθώς και μειώσεις σε σχολικές μονάδες.
Υποβιβασμοί και έλλειψη οργανικών θέσεων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, η πρόθεση να καταργηθούν οργανικές θέσεις εγείρει σοβαρές ανησυχίες, ιδιαίτερα για τα σχολεία που λειτουργούν με περισσότερα τμήματα από όσα αντιστοιχούν στην οργανική τους σύνθεση. Για παράδειγμα, σχολεία όπως το 4ο Δημοτικό Ιεράπετρας και το 2ο Δημοτικό Αγίου Νικολάου λειτουργούν με περισσότερα τμήματα από αυτά που προβλέπονται, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ίδρυσης νέων οργανικών θέσεων.
Ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης
Ο κ. Αλεξάκης υπογράμμισε την έλλειψη υποστήριξης των ειδικών σχολείων και των τμημάτων ένταξης, παρά την ύπαρξη σχετικών γνωματεύσεων που παραμένουν ανεκπλήρωτες εδώ και τρία χρόνια. “Έχουμε παιδιά που χρειάζονται τμήματα ένταξης, αλλά καμία ίδρυση δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια,” τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παροχής επαρκών μορφωτικών δικαιωμάτων.
Μεθοδευμένες συρρικνώσεις και κλείσιμο σχολείων
Ο κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις των συγχωνεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι λειτουργικοί υποβιβασμοί και η έλλειψη στελέχωσης των περιφερειακών σχολείων με ειδικότητες δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των μαθητών της πόλης και της υπαίθρου. “Όταν δεν παρέχονται ίσες ευκαιρίες στα παιδιά της περιφέρειας, οι οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωριά τους για να εξασφαλίσουν καλύτερες μορφωτικές συνθήκες,” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αναγκαιότητα της ενίσχυσης των σχολικών μονάδων, ειδικά σε περιοχές με αυξανόμενη μαθητική πληθυσμιακή ροή, είναι προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκη. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να αγωνίζονται για την προστασία των σχολείων και των τοπικών κοινωνιών, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους. “Έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ίσες μορφωτικές ευκαιρίες για όλους τους μαθητές,” κατέληξε.
Το ζήτημα των σχολικών μεταβολών στο νομό Λασιθίου παραμένει ανοιχτό και οι εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες.
Δημοσίευση σχολίου