Ορατός κίνδυνος απώλειας ιδιοκτησιών και αδυναμίας αγοραπωλησιών στο Λασίθι από τα προβλήματα στους Δασικούς Χάρτες

 


Το Ράδιο Λασίθι ανέδειξε σήμερα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον νομό Λασιθίου από τα λάθη στους δασικούς χάρτες, με καλεσμένους τον Μιχάλη Δαβράδο, ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, και τον Κωστή Πανταζή, πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών Ιεράπετρας. Οι δύο ομιλητές εξέθεσαν με λεπτομέρεια τις ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της περιοχής λόγω της ασάφειας και των λαθών στους δασικούς χάρτες, και τόνισαν την ανάγκη πολιτικής παρέμβασης για την επίλυση των θεμάτων αυτών. Θέματα για τα οποία όπως αναφέρθηκε πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τα υφιστάμενα λάθη τα οποία ανά περίπτωση δυσκολεύουν ή απαγορεύουν άμεσες αγοραπωλησίες ή μεταβιβάσεις ενώ για άλλες υπάρχει σαφής κίνδυνος απώλειας δυνατότητας χρήσης γης.

Να τονίσουμε πως για το συγκεκριμένο θέμα σήμερα έγινε επίσης γνωστό πως κατατέθηκε κοινοβουλευτική αναφορά από την βουλευτή Λασιθίου, Κατερίνα Σπυριδάκη.

Ο Μιχάλης Δαβράδος μίλησε για την προσωπική του περίπτωση, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης. Το 2000 προχώρησε στην κατασκευή κατοικίας σε έκταση κοντά στον ΒΙΟΠΑ Αγίου Νικολάου, αφού πρώτα εξασφάλισε τα απαραίτητα χαρτιά από το Δασαρχείο που βεβαίωναν ότι η έκταση δεν ήταν δασική. Ωστόσο, 24 χρόνια αργότερα, όταν αποφάσισε να πουλήσει το ακίνητο, και βρήκε αγοραστή ικανό να δώσει μια υψηλή τιμή, διαπίστωσε ότι η έκταση είχε χαρακτηριστεί ως δασική, συμπεριλαμβανομένου και του σπιτιού που είχε κατασκευάσει.

“Είναι παράλογο το γεγονός ότι ενώ έχω όλα τα έγγραφα, οι νέοι χάρτες δείχνουν την κατοικία μου ως δασική. Έχω καταθέσει ένσταση πριν δύο χρόνια, αλλά η διαδικασία καθυστερεί και φαίνεται ότι θα πάρει χρόνια ακόμη,” ανέφερε ο κ. Δαβράδος, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη γραφειοκρατική στασιμότητα.

Ο κ. Δαβράδος τόνισε ότι οι διαδικασίες αυτές έχουν κάνει την καθημερινότητα των πολιτών ανυπόφορη, ενώ η αναμονή των αγοραστών για το ακίνητο είναι πλέον αμφίβολη. “Είμαστε εγκλωβισμένοι σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να χάνουμε ευκαιρίες ζωής. Αν ο αγοραστής αποσυρθεί, χάνω ένα σημαντικό ποσό που θα μπορούσε να υποστηρίξει την οικογένειά μου,” πρόσθεσε. Επεσήμανε επίσης ότι οι πολίτες δεν έχουν καμία δυνατότητα να παρακάμψουν τις διαδικασίες, καθώς οι ενστάσεις απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξεταστούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης.

Συστημικές Αδυναμίες των Δασικών Χαρτών

Ο Κωστής Πανταζής, πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ιεράπετρας, τοποθετήθηκε στη συζήτηση επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα στους δασικούς χάρτες δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά συστημικά, που έχουν επηρεάσει χιλιάδες πολίτες. “Η μελέτη των δασικών χαρτών έγινε πρόχειρα, χωρίς να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένες διοικητικές πράξεις που είχαν γίνει στο παρελθόν. Οι εκτάσεις που ήταν ξεκάθαρα γεωργικές έχουν συμπεριληφθεί στους χάρτες ως δασικές,” δήλωσε, προσθέτοντας ότι η προχειρότητα αυτή έχει πολλές διαστάσεις, από τη νομοθεσία έως την επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.

Επεσήμανε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη, κάτι που επιδεινώνει την κατάσταση. “Δεν υπάρχει συντονισμός και κάθε υπηρεσία λειτουργεί με τον δικό της τρόπο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των πολιτών. Αυτό δημιουργεί έναν τεράστιο κυκεώνα γραφειοκρατίας, όπου ο κάθε πολίτης αισθάνεται αβοήθητος και απομονωμένος,” ανέφερε.

Η Διόρθωση Πρόδηλων Σφαλμάτων και οι Καθυστερήσεις

Ο κ. Πανταζής εξήγησε ότι η διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων, δηλαδή των λαθών που οφείλονται στην έλλειψη διοικητικών πράξεων ή στοιχείων, αποτελεί εξαιρετικά αργή διαδικασία. “Έχουμε μία μόνο επιτροπή να εξετάζει πάνω από 20.000 αντιρρήσεις στον νομό, κάτι που σημαίνει ότι μιλάμε για καθυστερήσεις δεκαετίας,” υπογράμμισε, αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην προσπάθεια να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, η έλλειψη επαρκών πόρων και προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ένας από τους κύριους λόγους για αυτές τις καθυστερήσεις. “Οι πολίτες βρίσκονται σε μια κατάσταση αναμονής χωρίς καμία ενημέρωση για το πότε θα λυθεί το πρόβλημά τους. Αυτό δημιουργεί τεράστιο άγχος και αβεβαιότητα, ειδικά για ανθρώπους που έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στις περιουσίες τους,” τόνισε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι πολλά από τα προβλήματα οφείλονται στα λεγόμενα “υπηρεσιακά σημειώματα” που εκδόθηκαν πριν από το 2001 από τη Δασική Υπηρεσία. Αυτά τα έγγραφα, τα οποία εκδίδονταν συχνά χωρίς ακριβή τοπογραφικά διαγράμματα, δεν έχουν ενσωματωθεί στους νέους χάρτες, δημιουργώντας τεράστια κενά στην αναγνώριση των ιδιοκτησιών.

“Η πολιτεία πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση για τις χρήσεις που επιτρέπονται μέσα σε δασικές εκτάσεις, καθώς η αβεβαιότητα αυτή δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους πολίτες που προσπαθούν να διαχειριστούν την περιουσία τους,” πρόσθεσε. Επισήμανε ότι η έλλειψη σαφούς νομοθετικού πλαισίου καθιστά αδύνατη την αποτελεσματική διαχείριση των περιουσιών και δημιουργεί ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. “Δεν μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον σου, όταν δεν ξέρεις αν αύριο θα έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις την περιουσία σου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα,” δήλωσε.

Νομικές Δυνατότητες των Πολιτών

Ο κ. Πανταζής ανέφερε επίσης ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν δικαστικά για την επίλυση των ζητημάτων τους. “Εάν οι ενστάσεις τους δεν προχωρούν ή αν βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω της γραφειοκρατίας, μπορούν να απευθυνθούν στις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων (στην Κρήτη υπάρχει μόνο μια), οι οποίες λειτουργούν ως ένας πιο γρήγορος τρόπος για την εξέταση τέτοιων θεμάτων, αν και η έλλειψη επαρκούς αριθμού επιτροπών παραμένει πρόβλημα. Οι πολίτες μπορούν να συμβουλευτούν μηχανικούς και δικηγόρους για να κατανοήσουν καλύτερα τις νομικές επιλογές τους και να κινηθούν κατάλληλα,” πρόσθεσε. Εφόσον ακολουθηθεί η επίσημη δικαστική οδός οι διαδικασίες θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια, πρόσθεσε.

Ο κ. Πανταζής ανέφερε επίσης ότι κάθε πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για το αν αντιμετωπίζει πιθανό πρόβλημα με την περιουσία του, ελέγχοντας τον δασικό χάρτη μέσω της πλατφόρμας του Δασικού Χάρτη στο διαδίκτυο. Οι πολίτες μπορούν να πληκτρολογήσουν τον κωδικό αριθμό του κτηματολογίου τους στην πλατφόρμα και να δουν αν η ιδιοκτησία τους εμφανίζεται ως δασική ή μη. Εναλλακτικά, μπορούν να απευθυνθούν σε έναν μηχανικό για να λάβουν πιο εξειδικευμένη ενημέρωση.

Επείγουσα Ανάγκη για Πολιτική Παρέμβαση

Η ανάγκη για πολιτική παρέμβαση είναι επείγουσα, σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, καθώς τα προβλήματα στους δασικούς χάρτες δεν αφορούν μόνο τη δικαιοσύνη και τη διαχείριση της γης, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών που βρίσκονται σε αδιέξοδο.

“Πρέπει να ανοίξει ξανά η διαδικασία για την υποβολή ενστάσεων και να στελεχωθούν επαρκώς οι επιτροπές, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να βρουν μια λύση στα προβλήματά τους,” τόνισε ο κ. Πανταζής προσθέτοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να ξεκινήσει από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία πρέπει να υποβάλλει σχετικό αίτημα.

“Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο που θα πιέσει για λύσεις. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους πολίτες χωρίς καμία υποστήριξη και χωρίς καμία προοπτική για το μέλλον,” σημείωσε.

Ακούστε αναλυτικότερα:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη