Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας επισκέπτεται τον Ερυθρό Σταυρό


 Το ΣΔΕ Ιεράπετρας στα πλαίσια του project που πραγματοποιεί κατά τη σχολική χρονιά 2024-25  επισκέφτηκε ,κατόπιν αιτήματος της διευθύντριας του κας Ρέα Πηγιάκη, τον Ερυθρό Σταυρό Ιεράπετρας, όπου ενημερώθηκε από την κ. Καλογήρου Χαρά, εθελόντρια νοσηλεύτρια, για την ανθρωπιστική δράση της διεθνούς οργάνωσης του Ερυθρού Σταυρού, τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και εν καιρώ ειρήνης.

Ως έμβλημα της χρησιμοποιεί στη χώρα μας τον Ερυθρό Σταυρό, σε άλλες χώρες την Ερυθρά Ημισέληνο και επιπλέον ένα νέο έμβλημα, τον Ερυθρό Κρύσταλλο, που έχει σχεδιαστεί με το σκεπτικό να είναι απαλλαγμένο από κάθε θρησκευτικό, εθνικό και πολιτικό περιεχόμενο.  Άλλωστε λόγω της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η περίθαλψη των τραυματιών και αιχμαλώτων πολέμου αφορά όλους ανεξαιρέτως, οποιασδήποτε εθνικότητας και τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί η ουδετερότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων, ασθενοφόρων και υγειονομικού προσωπικού. Η δράση βέβαια του Ερυθρού Σταυρού επεκτείνεται στην προστασία όλων των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού λόγω μετανάστευσης, προσφυγιάς, ανέχειας, περιβαλλοντικών και άλλων καταστροφών.

Ο Ερρίκος Ντυνάν ήταν ο ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1828 και πέθανε στις 30 Οκτωβρίου 1910. Η μάχη του Σολφερίνου στη Λομβαρδία, στην οποία παρακολούθησε τη νοσηλεία των τραυματιών του Ιταλοαυστριακού πολέμου το 1859 τον ώθησε να γράψει το βιβλίο ” Μια ανάμνηση από το Σολφερίνο” που ενέπνευσε τη σύναψη Διεθνούς Σύμβασης περίθαλψης τραυματιών το 1863. Επίσης και η Διεθνής Διάσκεψη για την κατάργηση διακίνησης μαύρων και κατάργηση του εμπορίου σκλάβων ξεκίνησε το 1875 κατόπιν πρωτοβουλίας του. Το 1901 έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Στη συνέχεια της παρουσίασης απαντήθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν την χρηματοδότηση  του οργανισμού ,που  βασίζεται σε δωρεές και εθελοντισμό, τον τρόπο ένταξης στις ομάδες εθελοντών, τα έγγραφα για τα οποία ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι κατά τη συμπλήρωση της αίτησης τους, και τους τομείς  Δράσης. Δηλαδή τον τομέα Σαμαρειτών,  Διασωστών και Ναυαγοσωστών, τον τομέα Νοσηλευτικής, τον τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και τον τομέα Νεότητας. Τέλος, παρουσιάστηκε βιωματικά τρόπος διάσωσης από πνιγμό, λόγω κατάποσης τροφίμου, σε ενήλικα, παιδί και βρέφος με την προοπτική σε επόμενη επίσκεψη μας να ολοκληρωθεί η παρουσίαση παροχής πρώτων βοηθειών.

Η εκπαιδεύτρια Ελληνικού γραμματισμού του ΣΔΕ Ιεράπετρας Αικατερίνη Τζιρή, 

Ο υποδιευθυντής του ΣΔΕ Ιεράπετρας Αργυράκης Δημήτριος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη