Η απόφαση για μετακινήσεις γιατρών μέσω «εντέλλεσθε» από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) προς το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα όλοι οι γιατροί της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ να υποβάλλουν χθες τις παραιτήσεις τους. Η προσωρινή ανάκληση αυτής της απόφασης από πλευράς 7ης ΥΠΕ αποτέλεσε το επόμενο βήμα στις εξελίξεις, με τον Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, να σχολιάζει τη σοβαρότητα της κατάστασης σε συνέντευξή του στο Ράδιο Λασίθι.
Ο κ. Βρύσαλης εξήγησε ότι η απόφαση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) να μετακινήσει γιατρούς μεταξύ νοσοκομείων προκάλεσε μαζική αγανάκτηση και ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Αυτή η πολιτική, όπως είπε, έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία της Κρήτης σε ακραία υποστελέχωση. Παρά τη φαινομενική «νίκη» της προσωρινής ανάκλησης, ο ίδιος επεσήμανε ότι προηγούμενες αποφάσεις μετακίνησης γιατρών παραμένουν ενεργές, επιβαρύνοντας ήδη πιεσμένες μονάδες, όπως αυτή του Ρεθύμνου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου έκανε λόγο για «λύσεις-μπαλώματα», υπογραμμίζοντας ότι η πρακτική της μετακίνησης προσωπικού δεν λύνει τα δομικά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). «Το να μεταφέρεις προβλήματα από ένα νοσοκομείο στο άλλο δεν είναι λύση», είπε, προσθέτοντας ότι η πραγματική απάντηση έγκειται στην παροχή ουσιαστικών κινήτρων στους υγειονομικούς, όπως:
- Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
- Καθιέρωση 13ου και 14ου μισθού.
- Αύξηση μισθών κατά 20%.
Ο κ. Βρύσαλης τόνισε ότι οι χαμηλοί μισθοί και οι κακές εργασιακές συνθήκες αποτρέπουν νέους γιατρούς και νοσηλευτές από το να αναλάβουν θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα σε περιφέρειες όπως η Κρήτη.
Νέος Υγειονομικός Χάρτης: Κρίση και κέρδος
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος των εργαζομένων έκανε λόγο για την επικείμενη εφαρμογή του νέου υγειονομικού χάρτη, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση των υγειονομικών μονάδων και εμπορευματοποίηση της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναμενόμενη ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας από το 2025, μια αλλαγή που «θα αφήσει τους ψυχικά πάσχοντες έρμαια της τύχης τους».
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της υγείας, εις βάρος του δημοσίου συστήματος. «Η υγεία αντιμετωπίζεται ως κόστος, και τα κονδύλια αντί να επενδύονται στο ΕΣΥ, κατευθύνονται σε εξοπλιστικά προγράμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων
Ο Δημήτρης Βρύσαλης υπογράμμισε ότι η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων και της κοινωνίας είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθούν ουσιαστικές αλλαγές. «Κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος. Μάταιος είναι μόνο ο αγώνας που δεν γίνεται», δήλωσε, καλώντας τους υγειονομικούς να ενισχύσουν το κύμα αμφισβήτησης της τρέχουσας πολιτικής.
Ανακοίνωσε επίσης τις επικείμενες κινητοποιήσεις:
- Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.
- Πανυγειονομική απεργία στις 14 Δεκεμβρίου.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενότητα και η συνέχιση του αγώνα μπορούν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για την κοινωνία συνολικά. «Η μάχη για την υπεράσπιση του ΕΣΥ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό», κατέληξε.
Δημοσίευση σχολίου