Εθνική προτεραιότητα για τη χώρα μας αποτελεί η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής που θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, τόνισε ο Κώστας Τσιάρας σε δηλώσεις του από το Λασίθι, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του στην Κρήτη.
Στο πλαίσιο αυτό, δίνοντας απαντήσεις στα βασικά προβλήματα που του ετέθησαν, ανακοίνωσε από τη σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ότι, εντός του μηνός, θα δοθεί στη δημοσιότητα η πρόσκληση για τα μεγάλα αρδευτικά έργα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που αφορούν εννέα Περιφέρειες της χώρας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει πρόσκληση για μικρότερα αρδευτικά έργα που θα πραγματοποιηθούν μέσω Δήμων και τα οποία θα συνδυαστούν με το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας, το οποίο, με την υπερδέσμευση, αναμένεται να φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ.
Τα αρδευτικά έργα της Κρήτης, όπως είπε ο Υπουργός, θα ενταχθούν, σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητά τους, στη μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας HVA, η οποία αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το Πάσχα και θα περιλαμβάνει τη χωροθέτηση των απαιτούμενων έργων.
Αρδευτικά και αντιπλημμυρικά θα λειτουργούν συνδυαστικά
Και στην Κρήτη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Τσιάρα, θα ιδρυθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτων, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι 38 ΤΟΕΒ του νησιού, κατά τα πρότυπα του ΟΔΥΘ στη Θεσσαλία, λαμβάνοντας πάντα υπ΄όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και διαλειτουργικότητα στα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια. Σημειώνεται ότι δύο από τα 6 συγχρηματοδοτούμενα έργα ΣΔΙΤ που έχουν ενταχθεί στο ΥΔΩΡ 2.0, βρίσκονται στο Λασίθι. Πρόκειται για τη Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων και τα συνοδά έργα και του Αγίου Ιωάννου Ιεράπετρας.
«Κάθε Οργανισμός θα προσαρμοσθεί στις συνθήκες της περιοχής. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να λειτουργούν συνδυαστικά τα έργα. Απαιτείται γι αυτό ενιαίος συντονισμός. Είναι θέμα κοινής λογικής. Στόχος μας η δημιουργία ενός μοντέλου ολιστικής διαχείρισης και οι ΤΟΕΒ θα προσαρμοστούν στη λειτουργικότητα αυτού του φορέα. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα», είπε ο κ. Τσιάρας.
Θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα 600 εκατ. για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ρύθμιση, ώστε να καλύπτονται και παλιοί παραγωγοί που δεν έχουν στα υπάρχοντα θερμοκήπια «έγκριση τύπου». Και δήλωσε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να αυξηθούν κατά 50% οι καλλιεργούμενες θερμοκηπιακές εκτάσεις και να φθάσουν στις 70.000 στρέμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν Δήμαρχοι, στην Ιεράπετρα υπάρχουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες 22.000 στρεμμάτων, ενώ στο Δήμο Οροπεδίου το 90% του πληθυσμού ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα.
Πρόσθετα μέτρα στήριξης
Παράλληλα ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, του προγράμματος «Αμάλθεια» ύψους 10,2 εκατ. ευρώ με τα 7,8 εκ. ευρώ εξ αυτών αν αφορούν στην Κρήτη.Για τους κτηνοτρόφους, ανακοίνωσε ότι θα λάβουν ενίσχυση ίση με το κόστος ζωοτροφών ενός μηνός, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανώλη του καλοκαιριού.
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η πρόταση που έχει συζητήσει με τον Επίτροπο Γεωργίας Κρίστοφ Χάνσεν για Ίδρυση μόνιμου Ταμείου Αλληλοβοηθείας, βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς υποστηρίζεται και από τη MED9 , δηλαδή τις χώρες του Μεσογειακού νότου.
Για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια ο Υπουργός επανέλαβε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στο προσεχές νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ και θα επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα για 21.000 αγρότες και περίπου 750 συνεταιρισμούς.
Στο φράγμα Μπραμιανών
Μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης σύσκεψης στον Άγιο Νικόλαο, ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε συσκευαστήριο λαχανικών στην Ιεράπετρα, όπου υπενθύμισε ότι η χώρα μας το 2019 είχε εξαγωγές οπωροκηπευτικών της τάξεως των 2,2 δις ευρώ ενώ το 2023 οι εξαγωγές έφτασαν τα 3,2 δις ευρώ.
Στην Ιεράπετρα επισκέφθηκε και το Φράγμα Μπραμιανών, όπου ενημερώθηκε για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τον εμπλουτισμό του υδάτινου όγκου, ο οποίος έχει περιοριστεί, από τα 17 εκατ. κυβικά που είναι η χωρητικότητά του, στα 3,5 εκατ. κυβικά. Όπως δήλωσε «σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι πρωτοβουλίες που αφορούν στη δική μας ευθύνη σαφώς θα αναληφθούν. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα τα οποία,- με έναν πολύ θα έλεγα- πιο ταχύ τρόπο, μπορούν να διεκπεραιωθούν. Είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων, αλλά σε συνεννόηση και με τον κύριο δήμαρχο, αλλά και με τους αρμόδιους φόρους και εγώ προσωπικά μαζί με τον κύριο Πλακιωτάκη θα επιμείνουμε προς την κατεύθυνση του να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Ούτως ώστε ο εμπλουτισμός ουσιαστικά, αν είναι δυνατόν, να προλάβει για το φετινό καλοκαίρι». Και πρόσθεσε: «Η προτεραιότητα μας για τον πρωτογενή τομέα είναι να μπορέσουμε επιτέλους να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έναν στρατηγικό, θα έλεγα προγραμματισμό, ούτως ώστε το αρδευτικό νερό να μην είναι πρόβλημα για την Κρήτη για τα πολλά επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα».
Στη σύσκεψη στον Άγιο Νικόλαο παρέστησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, o Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ανδρουλάκης και όλοι οι Δήμαρχοι του Λασιθίου.
Δημοσίευση σχολίου