Τσιάρας: 7 μέτρα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη – Βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω με τους αγρότες και να αναζητήσουμε λύσεις

 

Μήνυμα για επίλυση των αγροτικών προβλημάτων μέσω διαλόγου, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, την παραγωγή της οποίας, χαρακτήρισε «εθνικό κεφάλαιο».

«Είμαι εδώ για να συζητήσω με όλους τους φορείς σε όλους τους Νομούς της Κρήτης το επόμενο τριήμερο, ώστε να βρούμε και τις λύσεις, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε μαζί τις κατευθύνσεις που θα κινηθούμε για να έχουμε έναν ανθεκτικό πρωτογενή τομέα», είπε ο κ. Τσιάρας, σε δηλώσεις του στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, ο κ. Τσιάρας μετείχε σε ευρεία συζήτηση με εκπροσώπους των παραγωγών και της Αυτοδιοίκησης.

Μετά από δυόμιση ώρες συζήτησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων:

  1. Την επίλυση της εκκρεμότητας με τους νέους αγρότες του 2021 σε ό,τι αφορά το εθνικό απόθεμα
  2. Ενεργοποίηση, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, του προγράμματος «Αμάλθεια» ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με τα 7,8 εκατ. ευρώ να αφορούν στην Κρήτη.
  3. Επίλυση του προβλήματος εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
  4. Καταβολή αποζημίωσης, για ζωοτροφές, προς τους κτηνοτρόφους που είχαν έγκλειστα τα ζώα τους με τους περιορισμούς που ίσχυσαν για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.  Η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης. 
  5. Ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες των παραγωγών που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδου και δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».
  6. Επιτάχυνση της διαδικασίας για τα έργα ΣΔΙΤ και των μικρών εγγειοβελτιωτικών, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συμπεράσματα της μελέτης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που έχει αναλάβει η ολλανδική εταιρεία. 
  7. Δίμηνη παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης του 2018.

Σύσκεψη με εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και Αυτοδιοικητικούς

Στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας στα Χανιά τον υπουργό υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε με εκπροσώπους φορέων του πρωτογενούς τομέα και της Αυτοδιοίκησης παρουσία των βουλευτών του Νομού, Σέβης Βουλουδάκη και Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, του πρώην ΥπΑΑΤ και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, του διευθυντή του γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, Παναγιώτη Αντωνόπουλου ως εκπροσώπου της,  ετέθησαν ζητήματα που αφορούν στο πρόβλημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και στον κίνδυνο του φαινομένου ερημοποίησης, ζητώντας την ταχύτερη ολοκλήρωση της μελέτης της Ολλανδικής εταιρείας HVO, ώστε να ξεκινήσει, το συντομότερο, η κατασκευή αρδευτικών έργων. Ετέθησαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου, των καστάνων, τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΠΑΑ των έργων για πρόσβαση σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, το πρόβλημα των εργατικών χεριών για την αντιμετώπιση του οποίου προχωρούν διακρατικές συμφωνίες με Ινδία κι Αίγυπτο αλλά και το πρόβλημα του αυξημένου κόστους εργασίας και των κοινοτικών ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και ομαλοποίησης της λειτουργίας του Οργανισμού.  Παραγωγοί ζήτησαν ακόμη, μέσω της νέας ΚΑΠ, να υπάρξει ισχυροποίηση της παραγωγής ώστε να αναπτυχθεί παραγωγική κουλτούρα και να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των Ομάδων Παραγωγών αλλά και γενικότερα των συνεργατικών σχημάτων, ενώ ετέθη και το ζήτημα της «αδεσποτείας» των ζώων.  Εκπρόσωποι τυροκόμων έθεσαν και το πρόβλημα της αξιοποίησης της κρητικής γραβιέρας και προώθησης του προϊόντος και γενικότερα της τυροκομίας στο νησί.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, «η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος και είναι απολύτως αναγκαίο να συνδυάσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα με το τουριστικό προϊόν σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας, αλλά κυρίως της προστιθέμενης αξίας που μπορεί να έχουν τα κρητικά προϊόντα. Ζούμε σε μια εποχή προκλήσεων. Ο πρωτογενής τομέας πλήττεται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ο σημαντικότερος είναι η κλιματική κρίση, αλλά βεβαίως και αυτό που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά.

Είμαι εδώ για να συζητήσω με όλους τους φορείς σε όλους τους Νομούς της Κρήτης το επόμενο τριήμερο , ώστε να βρούμε και τις λύσεις, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε μαζί τις κατευθύνσεις που θα κινηθούμε για να έχουμε έναν ανθεκτικό πρωτογενή τομέα. Έχει μεγάλη σημασία για την πατρίδα μας η Κρήτη να πρωτοπορεί, ο πρωτογενής τομέας να είναι ανθεκτικός, αειφόρος και ζωντανός τα επόμενα χρόνια και να μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να αναδεικνύουμε μοναδικότητες που αφορούν στην πατρίδα μας δίνοντας την προστιθέμενη αξία και στους ίδιους τους ανθρώπους (παραγωγούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες ) στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην ίδια την εθνική μας οικονομία».

Σε ερώτηση για την στήριξη που προσφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια της Κρήτης ο κ. Τσιάρας είπε ότι η στήριξη από την παρούσα κυβέρνηση είναι διαχρονική, και πρόσθεσε:

«Στην πραγματικότητα έρχομαι ως συνέχεια και προκατόχων μου, οι οποίοι στήριξαν την Κρήτη μέσα από τις δικές τους πρωτοβουλίες. Η Κρήτη είναι ένα εθνικό κεφάλαιο και εάν θέλουμε όντως αυτό το οποίο δημιουργεί την υπεραξία για την πατρίδα μας να το αναδείξουμε και να το κεφαλαιοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο προφανώς η Κρήτη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Έχει σημασία όμως όλοι μαζί με σοβαρό τρόπο, με υπευθυνότητα και κυρίως με την αίσθηση μιας ρεαλιστικής προσέγγισης να κάνουμε από κοινού τα βήματα, κάνουμε από κοινού τον σχεδιασμό και να κρατήσουμε ζωντανό τον πρωτογενή τομέα. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα-θέλω να το ξεκαθαρίσω-είναι και για την Ευρώπη που πρέπει να δει συνολικότερα το ρόλο και την αξία του πρωτογενούς τομέα.

Το λέω και θα συνεχίσω να το επαναλαμβάνω : δεν είναι μόνον οι αριθμοί, δεν είναι μόνο τα οικονομικά μεγέθη τα οποία αφορούν στον πρωτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας έχει έναν ακόμη πιο κρίσιμο ρόλο: είναι η συμβολή του στη λεγόμενη κοινωνική συνοχή και εκεί πρέπει να εστιάσουμε με πολιτικές και κυρίως με έναν σχεδιασμό που θα του δώσει τη δυνατότητα της ανθεκτικότητας για τα  πολλά- πολλά επόμενα χρόνια».

Επισκέψεις σε Ινστιτούτα ΜΑΙΧ και ΕΛΓΟ

Ο Υπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ από τον Διευθυντή του κ. Γιώργο Μπαουράκης και τον πολιτικό προϊστάμενο του Ινστιτούτου, καθηγητή Χρήστο Αυγουλά και συζήτησε με τους ερευνητές και τους εργαζομένους. 

Ο κ. Τσιάρας δήλωσε εντυπωσιασμένος από το έργο που επιτελείται στο ΜΑΙΧ, τόσο για την προώθηση του πρωτογενούς τομέα και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό, αλλά και για την ενίσχυση της έρευνας και του εκπαιδευτικού έργου σε ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς το ΜΑΙΧ δίνει μεταπτυχιακούς τίτλους ισότιμους με αυτούς των ΑΕΙ, φιλοξενώντας φοιτητές από όλο τον κόσμο. 

Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ.κ. Αντώνης Φιλιππής και Νεκτάριος Βιδάκης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Γιώργος Ψαράς. 

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον αναπτυξιακό βραχίονα του ΥΠΑΑΤ και εξήρε του έργο του Ινστιτούτου ιδιαίτερα στον τομέα συλλογής και διατήρησης γενετικού υλικού. 

Στο Επιμελητήριο Χανίων

Πριν από την αναχώρησή του από τα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρό του, Αντώνη Ροκάκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Συζητήθηκε η ενεργοποίηση των αγροτών στον επιμελητηριακό χώρο και ζητήματα που αφορούν την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Ροκάκης πρότεινε να συνταχθεί χάρτης παραγωγής ενώ ο ΥπΑΑΤ, επισήμανε ότι επιβάλλεται πλέον ο αγρότης να είναι ταυτόχρονα κι επιχειρηματίας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη