Επίσκεψη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας στο αγρόκτημα Aspras Terra


 Την Τρίτη 14/1/25 στα πλαίσια του διαθεματικού σχεδίου δράσης με θέμα “Γνωρίζοντας τον Δήμο μου μέσα από τις υπηρεσίες του και τα επαγγέλματα του” οι Εκπαιδευτές και οι Εκπαιδευόμενοι  του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας επισκέφτηκαν το αγρόκτημα «Aspras Terra» της κας Μαρίας Σπυριδάκη. 

Το αγρόκτημα είναι ένας χώρος 30 στρεμμάτων και περιλαμβάνει εποχικές και δενδρώδεις καλλιέργειες. Η καλλιέργεια είναι βιολογική.  Βρίσκεται ανάμεσα στο Στόμιο και στην Γρα Λυγιά, σε μια περιοχή που στο παρελθόν ήταν φυσικός βιότοπος. Στο κάτω μέρος του κτήματος υπάρχει φυσικό ρέμα και καλαμιώνας. Από την μια πλευρά αντικρίζεις την θάλασσα και από την άλλη τα βουνά.  Το αγρόκτημα αυτό είναι ίσως το μόνο μέρος που διατήρησε την φυσικότητα του τόπου, μιας και σε όλα τα άλλα κτήματα της περιοχής έχουν εγκατασταθεί θερμοκήπια. 

Στο αγρόκτημα της κας Σπυριδάκη εφαρμόζεται η παραδοσιακή μέθοδος της πολυκαλλιέργειας. Η πολυκαλλιέργεια είναι το αντίθετο της μονοκαλλιέργειας, δηλαδή η καλλιέργεια διαφορετικών καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι, την ίδια περίοδο.  

 Η κα Σπυριδάκη μας έδειξε έναν χώρο , όπου γίνεται καλλιέργεια με αμειψισπορά σε διάφορα παρτέρια και μας εξήγησε ότι αυτή είναι η διαδικασία κατά την οποία σε ένα χωράφι γίνεται εναλλαγή καλλιέργειας και δεν καλλιεργούμε τo ίδιο είδος φυτού κάθε χρόνο. Μας εξήγησε ότι με την μονοκαλλιέργεια και μάλιστα συνέχεια του ίδιου είδους,  σταδιακά το έδαφος εξαντλείται. Μας έδειξε το παρτέρι της αμειψισποράς που καλλιεργεί ψυχανθή φυτά όπως φασόλια και φακές, που έχουν στις ρίζες τους άζωτο και γίνεται η διαδικασία της χλωρής λίπανσης με αυτά. Δηλαδή, πριν κάνουν καρπό, ενσωματώνουμε τα ψυχανθή αυτά στο έδαφος και έτσι το εμπλουτίζουμε με άζωτο.  Σε κάποιο άλλο παρτέρι του χώρου της αμειψισποράς, δεν είχε φυτέψει κάτι, στα πλαίσια της αγρανάπαυσης όπως μας είπε. Αυτή είναι η  τεχνική της σκόπιμης διακοπής της καλλιέργειας ενός αγρού επί ένα χρονικό διάστημα, ώστε να ανακτήσει την παραγωγικότητά του.

Είδαμε την βιολογική καλλιέργεια τοπικών βοτάνων (ρίγανης, μαντζουράνας, δίκταμου κ.ά). 

Επίσης θαυμάσαμε και το κομμάτι της συγκαλλιέργειας των διαφόρων λαχανικών.

Μας έδειξε, στο πλαίσιο της επαναχρησιμοποίησης υλικών, πως μια παλιά μπανιέρα  χρησιμοποιήθηκε ως κομποστοποιητής! Είδαμε τους γαιοσκώληκες κομποστοποίησης και μας εξήγησε την δράση τους. 

Μας ξενάγησε στους χώρους του  αγροκτήματος και μας είπε την ιστορία του.  Τα παλαιά οικήματα  και τα εργαλεία που υπήρχαν στο κτήμα συντηρήθηκαν και επισκευάστηκαν. Σε ένα δωμάτιο υπήρχε ο παλιός αργαλειός και πλούτος από παραδοσιακά κρητικά υφαντά παλαιότερων εποχών. Η Μαρία είχε φωτογραφικό και βιβλιογραφικό υλικό που εξηγούνταν πως γίνονταν φυτικές βαφές από τοπικά φυτά για το βάψιμο των νημάτων.  

Στα πλαίσια της φιλοσοφίας του χειροποίητου και του “τίποτα δεν πάει χαμένο” είδαμε και δοκιμάσαμε γλυκά κουταλιού της Μαρίας από τις πορτοκαλιές της, ελιές από τα δέντρα της, μέχρι και “τσιπς” από ένα λαχανικό που λέγεται “kale”  ή λαχανίδα, που όπως μας είπε είναι μια υπερτροφή πλούσια σε βιταμίνες. Μας έδειξε πως το καθαρίζουμε, το κόβουμε σε κομμάτια και το αποξηραίνουμε πάνω στην ξυλόσομπα. Γίνεται τραγανό και νόστιμο, με γεύση που θυμίζει πραγματικά τσιπς! Μας κέρασε βιολογική ρακή καθώς και  τσάι από τα βότανα του κτήματος. 

Με σεβασμό στα παλιά οικήματα που υπήρχαν στον χώρο και με το μεράκι της και την εργατικότητα και μεθοδικότητά της, η Μαρία μαζί με τον σύζυγό της και τα παιδιά της μετάτρεψε το αγρόκτημά της σε πραγματικό παράδεισο.

Την ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία και για την υπομονή της και για τα όσα μας έμαθε και μας έδειξε. 

Η διεύθυνση, οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Ιεράπετρας 


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη