Σημαντικές εντάσεις έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στο Κοινοτικό Συμβούλιο (Κ.Σ.) της κοινότητας Καβουσίου, καθώς δύο από τα τρία μέλη του συμβουλίου —οι κύριοι Δημήτρης Κυριάκου και Ιωάννης Χαλκιαδάκης— κατηγορούν τον πρόεδρο της κοινότητας, κ. Γιάννη Ψύλλο, για μονομερείς αποφάσεις και παραλείψεις στη σύγκληση του Κ.Σ. Οι δύο σύμβουλοι κατέθεσαν έγγραφη επιστολή καταγγελιών, όπου περιγράφουν σωρεία ζητημάτων, από την απραξία του προέδρου έως και ενέργειες που, σύμφωνα με τους ίδιους, παραβιάζουν τη νομοθεσία.
Απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες, ο πρόεδρος της κοινότητας. κ. Ψύλλος, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, έδωσε τις δικές του απαντήσεις, υποστηρίζοντας ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ήδη εξετάσει όλα τα σχετικά έγγραφα, δικαιώνοντάς τον. Παράλληλα, υποστήριξε πως οι δύο σύμβουλοι δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις, παρότι προσκαλούνται επανειλημμένα, και πως οι όποιες καθυστερήσεις στη σύγκληση του οργάνου οφείλονταν σε αντικειμενικά κωλύματα.
Οι καταγγελίες των δύο συμβούλων
Στην επιστολή που υπογράφουν οι κ. Δημήτρης Κυριάκου και Ιωάννης Χαλκιαδάκης, αναφέρονται τα εξής βασικά σημεία:
- Μονομερείς αποφάσεις από τον πρόεδρο: Οι δύο σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι, βάσει του Ν. 3852/2010 (άρθρο 89), αποτελούν την πλειοψηφία του Κ.Σ., άρα ο πρόεδρος οφείλει να συνεργάζεται μαζί τους. Ωστόσο, κατά την άποψή τους, ο κ. Ψύλλος προχωρά συστηματικά σε αποφάσεις χωρίς καμία συνεννόηση.
- Παρατεταμένη απραξία του Κ.Σ.: Καταγγέλλεται ότι για τρεις μήνες δεν συγκλήθηκε το Κ.Σ., κατά παράβαση του άρθρου 88 του ίδιου νόμου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πρόεδρος φέρεται να ενεργούσε μόνος του, αγνοώντας το επίσημο όργανο.
- Σύγκρουση με τον Αλιευτικό Όμιλο: Οι συντάκτες της επιστολής ισχυρίζονται ότι η σχέση του προέδρου με τον Αλιευτικό Όμιλο «δηλητηριάστηκε», όταν ο κ. Ψύλλος, χωρίς απόφαση του Κ.Σ., προέβη σε κινήσεις που οδήγησαν σε «δραματικά γεγονότα» στο αλιευτικό καταφύγιο. Τονίζουν πως ο Όμιλος είχε βάλει πολλή εθελοντική εργασία για τη βελτίωση του καταφυγίου.
- Καθαρισμός παραλίας σε ιδιωτικό οικόπεδο: Επικαλούνται παράνομη παρέμβαση εκσκαφέα σε οικόπεδο, όπου ξεριζώθηκαν σκίνοι, ενέργεια που βρίσκεται —κατά τους ίδιους— υπό εξέταση από το Δασαρχείο.
- Ευθύνες του Δήμου: Οι δύο σύμβουλοι θεωρούν ότι ο Δήμος Ιεράπετρας φέρει σοβαρή ευθύνη, καθώς γνώριζε τα ζητήματα στο Κ.Σ. αλλά δεν προέβη σε καμία πρωτοβουλία επίλυσης.
- Αναβολή προγραμματισμένης συνέλευσης: Γίνεται λόγος για δύο ακυρώσεις προγραμματισμένης συνέλευσης κατοίκων, κατόπιν συνεργασίας του προέδρου με τη γραμματέα, γεγονός που οι κ. Κυριάκου και Χαλκιαδάκης χαρακτηρίζουν «φαιδρό» και «ενδεικτικό» της λειτουργίας του προέδρου.
Οι απαντήσεις του προέδρου Γιάννη Ψύλλου
Κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Ράδιο Λασίθι» ο κ. Ψύλλος σχολίασε τα παραπάνω, αντικρούοντας τις κατηγορίες και ρίχνοντας φως σε επιμέρους σημεία:
- Αποκεντρωμένη Διοίκηση
- Ο πρόεδρος τόνισε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατόπιν αιτήματός της, έλαβε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και «έχει ήδη δώσει απαντήσεις» που, σύμφωνα με τον ίδιο, ακυρώνουν στην πράξη τις καταγγελίες περί παράβασης καθηκόντων ή αδικαιολόγητης καθυστέρησης στη σύγκληση του Κ.Σ.
- Όπως ισχυρίζεται, αν υπήρχε παράβαση (μη σύγκληση για τρεις μήνες), θα έπρεπε βάσει νόμου να κηρυχθεί έκπτωτος. «Δεν έγινε κάτι τέτοιο, γιατί απλούστατα δεν υπήρξε παράβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
- Λόγοι καθυστέρησης των συνεδριάσεων
- Ο κ. Ψύλλος απέδωσε την καθυστέρηση σύγκλησης του Κ.Σ. στο ότι η κοινότητα βρέθηκε χωρίς αρμόδια γραμματέα, καθώς η προηγούμενη υπάλληλος αποχώρησε και χρειάστηκε χρόνος έως ότου οριστεί νέα από το Δήμο. Αυτό, κατά τον ίδιο, εξηγεί απόλυτα γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις για μερικές εβδομάδες.
- Πρόσκληση στα μέλη του Κ.Σ.
- Σε σχέση με την καταγγελία περί «μονομερών αποφάσεων», ο πρόεδρος δήλωσε πως «τους καλώ και δεν έρχονται», προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι έχει αδιάσειστα email και άλλα έγγραφα που αποδεικνύουν πως οι δύο σύμβουλοι ενημερώνονται και καλούνται στις συνεδριάσεις, αλλά επιλέγουν να μην παρίστανται.
- Σύγκρουση με τον Αλιευτικό Όμιλο
- Κατά την αφήγηση του κ. Ψύλλου, η ένταση ξεκίνησε όταν «νύχτα» μεταφέρθηκαν μπλόκια στο αλιευτικό καταφύγιο και τοποθετήθηκαν στη θάλασσα παράνομα. Ο ίδιος τόνισε πως είχε ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές (λιμεναρχείο) για αυτή την παρέμβαση, καθώς δεν υπήρχε σχετική μελέτη ή έγκριση.
- Θεωρεί ότι η αντίδρασή του αυτή επέτεινε το ήδη τεταμένο κλίμα, ωστόσο υπογράμμισε πως δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά, αφού η ενέργεια, όπως επιμένει, ήταν παράνομη.
- Κάλεσμα για ενότητα
- Ο κ. Ψύλλος προέβαλε την άποψη πως, παρά τις διαφωνίες, επιδιώκει τη συνεργασία και την ενότητα, ιδιαίτερα σε ένα χωριό μικρό και δυναμικό όπως το Καβούσι, το οποίο έχει ανάγκη από κοινές δράσεις για την τουριστική και οικονομική του ανάπτυξη.
- Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ορίστηκε γενική συνέλευση κατοίκων τη Δευτέρα (στις 6:00 μ.μ. στο Καβούσι), καλώντας όλα τα μέλη του Κ.Σ. αλλά και τους κατοίκους να παραστούν, ώστε να συζητηθούν δημόσια τα θέματα και να δοθεί ένα τέλος στις διαμάχες.
Τα επόμενα βήματα
Η κατάσταση στο Καβούσι παραμένει ρευστή. Σύμφωνα με την επιστολή των δύο συμβούλων, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από τον Δήμο Ιεράπετρας ή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα κινηθούν εκ νέου διαδικασίες για τη διασφάλιση της «ορθής λειτουργίας» του Κοινοτικού Συμβουλίου. Αφ’ ετέρου, ο κ. Ψύλλος εμφανίζεται διατεθειμένος να παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία (emails, αποφάσεις κ.λπ.) που αποδεικνύουν, όπως ο ίδιος λέει, ότι οι κατηγορίες εις βάρος του είναι ανυπόστατες.
Ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι το χωριό έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα: από την αγροτική οδοποιία και τις τουριστικές υποδομές έως την εύρυθμη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου. Υποστηρίζει πως η συνεργασία και η ενότητα είναι οι μόνες λύσεις για την τακτοποίηση των προβλημάτων, ενώ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου, να στηρίξουν μια δημιουργική συνεννόηση.
Ακούστε αναλυτικότερα:
Δημοσίευση σχολίου