Μήνυμα στον αγροτικό κόσμο της χώρα ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα μπορούν να λυθούν μόνο με διάλογο, έστειλε από την Κρήτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, επισημαίνοντας ότι από μέρους του Υπουργείου και της Κυβέρνησης υπάρχει η γνώση και η πρόθεση να γίνει το καλύτερο δυνατόν και ότι η πόρτα του υπουργείου είναι πάντοτε ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση με αφορμή το αυριανό συλλαλητήριο που έχει προγραμματισθεί στο Ηράκλειο, ο ΥπΑΑΤ είπε:
«Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και να το οργανώνουν, να εκφράζουν τη δική τους αντίδραση, τη δική τους αντίθεση, σε οτιδήποτε μπορεί να αφορά την κυβερνητική πολιτική. Αυτό όμως που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι πώς είναι δυνατόν να οργανώνεται ένα συλλαλητήριο χωρίς νωρίτερα να έχουν γίνει γνωστά τα αιτήματά του αρμοδίως. Και το λέω γιατί -λυπάμαι που θα το πω – μόλις χθες εστάλη στο υπουργείο μια επιστολή με τα θέματα τα οποία αποτελούν το λόγο για τον οποίο γίνεται το συλλαλητήριο. Αλλά σίγουρα δεν θα το κρίνω εγώ αυτό. Νομίζω ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε στη δημόσια ζωή, προφανώς πρώτα κρινόμαστε από την ίδια την κοινωνία και τους ίδιους τους πολίτες.
Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή. Νομίζω ότι τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με συλλαλητήρια, ούτε με κλείσιμο δρόμων, ούτε πολύ περισσότερο με πρακτικές οι οποίες μας πάνε κάπου αλλού. Τα προβλήματα λύνονται με σοβαρή συζήτηση, με διάλογο, με γνώση και διάγνωση της πραγματικότητας και των δυνατοτήτων μας και πολύ περισσότερο με την πρόθεση που πρέπει να έχουμε όλες πλευρές να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Είναι κάτι το οποίο νομίζω το οφείλουμε όλοι μας και στην ίδια την κοινωνία και στους ανθρώπους, τους οποίους απευθυνόμαστε ακόμα και στους ίδιους τους εαυτούς μας».
Η σύσκεψη στο Ρέθυμνο
Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, είναι να παραμείνει ζωντανός ο πρωτογενής τομέας, καθώς μέσα από αυτόν στηρίζεται και ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, τόνισε από το Ρέθυμνο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, επισημαίνοντας ότι ο στόχος που τίθεται για τα επόμενα χρόνια είναι η προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα.
Σε σύσκεψη στο Ρέθυμνο, με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και γεωργών, που είχε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, παρουσία του υφυπουργού Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του πρώην υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνου, Μαίρης Λιονή και όλων των δημάρχων του Νομού, ο Κώστας Τσιάρας ανέπτυξε τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την ανάπτυξή του ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός διεθνώς.
«Η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας», τόνισε ο Υπουργός δίνοντας έμφαση σε επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κρήτη, όπως αυτό της λειψυδρίας και του κινδύνου ερημοποίησης.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών για τα έργα ΣΔΙΤ στο Λασίθι, ενώ έχει προχωρήσει η πρώτη φάση της μελέτης που έχει αναλάβει Ολλανδική εταιρεία για το νησί και αναμένεται η χωροθέτηση των έργων. Στο πλαίσιο αυτό ενισχυτικά θα λειτουργήσει το πρόγραμμα μικρών και μεγάλων αρδευτικών του ΥΠΑΑΤ το οποίο θα προκηρυχθεί για έργα που θα προτείνει η Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα είπε ότι και στην Κρήτη θα ιδρυθεί, όπως έγινε στη Θεσσαλία, Οργανισμός για τη διαχείριση των υδάτων στον οποίο θα ενταχθούν οι ΤΟΕΒ.
Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε εκμεταλλεύσεις αναμένεται να παίξει και το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας, του ΥΠΑΑΤ, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις για την υπερδέσμευση που θα υπάρξει, θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει τους παραγωγούς με 1,6 δις ευρώ, εκ των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών δεν φθάνουν ούτε το ήμισυ, ο κ. Τσιάρας είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του καθώς γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν όλο και περισσότερα παθογόνα αίτια που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση. Είπε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα προκρίνεται το μοντέλο της ανταποδοτικότητας με διαφάνεια και την συνέχιση της στήριξης του κράτους και διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει πυλώνας στήριξης της παραγωγής τους.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε ότι το τελευταίο έτος έχει γίνει τεράστια προσπάθεια, υπενθυμίζοντας ότι από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχουν γίνει 11 πληρωμές, οι περισσότερες στην ιστορία του Οργανισμού. Στόχος, είπε, είναι ένας διαφανής και δίκαιος Οργανισμός που θα λειτουργεί με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των παραγωγών.
Σε ό,τι αφορά στο κόστος παραγωγής αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί και στις φορολογικές ελαφρύνσεις, δίνοντας έμφαση στην θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά με νομοθετική ρύθμιση, της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους παραγωγούς, αλλά και στο φθηνό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα, για το σύνολο των αγροτών.
Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, είπε ότι η οριστική ρύθμισή τους περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το ΥΠΑΑΤ, εντός του Ιανουαρίου, στη Βουλή.
Σε αναφορά του για τις ζωονόσους είπε ότι η αντιμετώπιση της πανώλης στην Κρήτη ήταν οδηγός για όλη την Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στήριξη σε όλους τους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφής που ισοδυναμεί με έναν μήνα απομόνωσης των κοπαδιών τους, καθώς εφαρμόσθηκαν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις.
Παράλληλα ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε:
- την επίλυση της εκκρεμότητας με τους νέους αγρότες του 2021 σε ό,τι αφορά το εθνικό απόθεμα.
- Την ενεργοποίηση ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, του προγράμματος «Αμάλθεια» ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με τα 7,8 εκατ. ευρώ να αφορούν στην Κρήτη.
- Την επίλυση του προβλήματος εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
- Την ένταξη στο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και των παραγωγών που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδο και δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».
Επίσκεψη στη Σχολή Μεσσαράς
Σήμερα το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε τη Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς. Παρόντες ήταν οι βουλευτές του Νομού, κ.κ. Λευτέρης Αυγενάκης, Μάξιμος Σενετάκης και Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Σηριγονάκης και οι δήμαρχοι Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης και Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.
Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η λειτουργία της Σχολής είναι συνδεδεμένη με την περιοχή και την αγροτική ανάπτυξη και θεωρεί αυτονόητη υποχρέωση του υπουργείου να ολοκληρώσει το σχέδιο που έχει ξεκινήσει επί υπουργίας Αυγενάκη για αναβάθμιση της Σχολής. Όπως είπε «Η εκπαίδευση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να μετατραπεί ο αγρότης σε επιχειρηματία και να παίρνει το καλύτερο αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει και τα προϊόντα του να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Σχολή μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς» και τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να γίνει πιο αποδοτικός ο πρωτογενής τομέας, έχοντας ως στόχο να καταστεί η αγροτική παραγωγή πιο θελκτική για τους νέους, αφού μόνο έτσι μπορούμε να κρατήσουμε την περιφέρεια ζωντανή.
Δημοσίευση σχολίου