Γ. Γιακουμάκης: Ατομικοί κάδοι σε σημεία της Ιεράπετρας και λειτουργία της μονάδας οικιακής κομποστοποίησης το επόμενο τρίμηνο

 


Έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, έκανε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ιεράπετρας, Γιώργος Γιακουμάκης, αναλύοντας την πορεία της υπηρεσίας καθαριότητας, τα προβλήματα που παραμένουν, και τις νέες πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για το 2025.

«Πάντα πρέπει να είσαι ανοιχτός στις προτάσεις και να ακούς τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμάκης, τονίζοντας ότι η θητεία του ως Αντιδήμαρχος υπήρξε μια διαδικασία συνεχούς μάθησης. Το 2024 ήταν μια απαιτητική χρονιά, με τις ανάγκες καθαριότητας να αυξάνονται κατά την τουριστική και παραγωγική περίοδο, καθώς και τις εορτές. Παρά τις δυσκολίες, ο Αντιδήμαρχος εκτίμησε ότι η εικόνα της πόλης βελτιώθηκε σημαντικά, χάρη στη συνεργασία με τους πολίτες και την αφοσίωση των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ατομικοί κάδοι στις γειτονιές

Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για το νέο έτος είναι η εισαγωγή ατομικών κάδων σε περιφερειακά σημεία της πόλης. Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε νοικοκυριό θα έχει έναν μικρό κάδο απορριμμάτων, ο οποίος θα τοποθετείται εκτός της οικίας σε συγκεκριμένη ημέρα και θα επιστρέφεται εντός μετά την αποκομιδή.

Ο κ. Γιακουμάκης εξήγησε ότι αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει, στη μείωση των υπερφορτωμένων κοινών κάδων, στην καλύτερη ανακύκλωση μέσω ευθύνης του κάθε νοικοκυριού και στην αποφυγή φαινομένων απόρριψης σακούλων εκτός κάδων.

«Όταν ο κάδος είναι ατομικός, ο δημότης γνωρίζει ότι κάθε λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων τον επηρεάζει άμεσα», σημείωσε.

Διαχείριση ογκωδών αντικειμένων: Από την πόλη στα χωριά

Η διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση. Η πρωτοβουλία τοποθέτησης ανοιχτών καρότσων σε χωριά, μια ημέρα κάθε εβδομάδα, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς οι κοινότητες συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Ωστόσο, η εικόνα εντός της πόλης είναι πιο σύνθετη, με συχνές υπερφορτώσεις και ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων.

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) παίζει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση αυτών των απορριμμάτων, αν και, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, οι καθυστερήσεις στη μεταφορά λόγω προβλημάτων με τις νταλίκες παραμένουν πρόβλημα. Η εικόνα που εμφανίζει σήμερα ο χώρος του ΣΜΑ και πρώην ΧΑΔΑ είναι ενδεικτικός της κατάστασης.

Ανακύκλωση: Εκπαίδευση και προκλήσεις

Η ανακύκλωση είναι ένας από τους τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Παρότι ο Δήμος δρομολογεί ξεχωριστά απορριμματοφόρα για τα ανακυκλώσιμα, περίπου 40% των υλικών που στέλνονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) επιστρέφουν ως υπόλειμμα, λόγω κακής διαλογής από τους πολίτες.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι υποδομές, αλλά η παιδεία. Αν έστω ένας δημότης πετάξει λάθος υλικό στον μπλε κάδο, όλο το φορτίο καταλήγει στα σύμμικτα», δήλωσε. Ο Αντιδήμαρχος προανήγγειλε εντατικοποίηση των εκστρατειών ενημέρωσης, ώστε οι δημότες να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση για τη σωστή ανακύκλωση.

Μονάδα κομποστοποίησης: Σημαντική καθυστέρηση, αλλά αισιοδοξία για το 2025

Η πολυαναμενόμενη μονάδα κομποστοποίησης αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάκη. Το εργοστάσιο, που θα διαχειρίζεται οργανικά υπολείμματα και κλαδέματα, θα μειώσει δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

Ένα από τα εμπόδια είναι το υψηλό κόστος της διαδικασίας («gate fees»), το οποίο ο Δήμος προσπαθεί να διαπραγματευτεί ώστε να γίνει πιο προσιτό. Με τη λειτουργία της μονάδας, θα τοποθετηθούν και οι καφέ κάδοι για τα οργανικά, γεγονός που θα απαιτήσει επιπλέον εκπαίδευση των πολιτών για τον σωστό διαχωρισμό.

Αναφορικά με τα πρόστιμα, ο Αντιδήμαρχος παραδέχτηκε ότι η επιβολή τους αυξήθηκε το 2024, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Ωστόσο, τόνισε ότι η επιβολή προστίμων δεν είναι ο στόχος του Δήμου.

«Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε έναν καθαρότερο τόπο μέσω της συνεργασίας και όχι της τιμωρίας. Θέλουμε οι πολίτες να είναι πιο συνειδητοποιημένοι, όχι να φοβούνται τα πρόστιμα», ανέφερε, κάνοντας έκκληση για ενεργή συμμετοχή όλων στη διατήρηση της καθαριότητας.

Με τις νέες πρωτοβουλίες, όπως οι ατομικοί κάδοι και η μονάδα κομποστοποίησης, ο Δήμος Ιεράπετρας επιχειρεί να βελτιώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων, να μειώσει τα κόστη και να ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Γιακουμάκης, η επιτυχία αυτών των εγχειρημάτων εξαρτάται από τη συνεργασία των πολιτών: «Αυτός ο τόπος είναι δικός μας, τον επιλέξαμε για να ζούμε και πρέπει όλοι μαζί να τον διατηρήσουμε καθαρό».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη