Νέα κοινοβουλευτική Παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για τις συνέπειες της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου και την αδράνεια του ΥΠΑΑΤ


 Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, προχώρησε σε νέα Κοινοβουλευτική παρέμβαση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επανερχόμενη στο ζήτημα που αφορά τις σοβαρές συνέπειες της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες και τις επιπτώσεις του τόσο στον αλιευτικό κλάδο όσο και τη δημόσια υγεία. Στην εν λόγω Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κας Σπυριδάκη συνυπογράφει και ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μανόλης Χνάρης.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ο λαγοκέφαλος προκαλεί σημαντικές καταστροφές στα αλιευτικά εργαλεία, μειώνει τα αλιεύματα υψηλής αξίας, οδηγεί σε απώλεια μέρους ή του συνόλου του αλιεύματος, και αυξάνει τις δαπάνες των μικρών ψαράδων, οδηγώντας πολλούς εξ αυτών σε επαγγελματική εξόντωση.

«Η μέση ετήσια απώλεια εισοδήματος από τις ζημιές που προκαλεί ο λαγοκέφαλος εκτιμάται στα 5.000 ευρώ ανά ψαρά, ενώ τα μεροκάματα που χάνονται από τους αλιεργάτες φτάνουν τα 8.000 ευρώ. Παράλληλα, το υψηλό κόστος καυσίμων, ενέργειας, τελών κυκλοφορίας και ελλιμενισμού επιδεινώνουν την κατάσταση, εξανεμίζοντας το εισόδημα των αλιέων και οδηγώντας πολλούς στην εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους» τονίζει η Βουλευτής στην Ερώτησή της.

Η Βουλευτής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, άσκησε ακόμη δριμεία κριτική κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν έχει λάβει κανένα αποτελεσματικό μέτρο κατά του φαινομένου και ούτε προέβη σε κάποια ουσιαστική, επίσημη, και γραπτή απάντηση στα δίκαια αιτήματα των αλιέων για αποζημιώσεις. «Δυστυχώς, οι όποιες δηλώσεις παραμένουν κενό γράμμα για τους μικρούς ψαράδες, καθώς δεν έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα ουσιαστικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Κρήτης, και ιδιαίτερα του νομού Λασιθίου […] Ωστόσο, μέχρι σήμερα το Υπουργείο παραμένει αδρανές και καμία αποζημίωση δεν έχει δοθεί στους αλιείς για τις ζημιές από τα λαγοκέφαλα» σημειώνει χαρακτηριστικά η Βουλευτής.

Επιπρόσθετα, κάλεσε για ακόμα μία φορά το Υπουργείο να προβεί σε «συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως η διαχείριση της υπεραλίευσης του λαγοκέφαλου, η πιθανή αξιοποίησή του στη φαρμακοβιομηχανία, η αποζημίωση των ψαράδων για την απώλεια εισοδήματος και τις ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία τους, καθώς και η παροχή κινήτρων για την αλίευση του συγκεκριμένου είδους»Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε αποτελεσματικές πρωτοβουλίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σημειώνοντας: «Η Κύπρος εφάρμοσε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα αλιείας, προσφέροντας 4,47 ευρώ ανά κιλό λαγοκέφαλων, με στόχο την απομάκρυνση 125 τόνων, οι οποίοι οδηγούνται για αποτέφρωση. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 595.000 ευρώ, ενώ ήδη σημειώνονται σημαντικές επιτυχίες».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει και την πρόσφατη ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 6312/15.11.2024) που αφορά αποζημιώσεις των αλιέων για ζημιές από προστατευόμενα είδη, όπως φώκιες, χελώνες και δελφίνια, και η οποία δεν περιλαμβάνει τις ζημιές από τα χωροκατακτητικά ξενικά είδη. Επιπλέον, ζητά τη διεύρυνσή της «ώστε να περιλαμβάνει και τις ζημιές από τα λαγοκέφαλα, με αποζημιώσεις που θα ανταποκρίνονται στο ύψος της πραγματικής ζημιάς».

«Κύριε Υπουργέ, έχει ήδη παρέλθει ένα έτος από την απάντησή σας, στη διάρκεια του οποίου οι αλιείς της Κρήτης αισθάνονται ότι αποτελούν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» […] τα δίχτυα των ψαράδων καθημερινά καταστρέφονται ενώ πολλοί εξ αυτών εγκαταλείπουν αναπόφευκτα τον κλάδο, καθώς δεν καταφέρνουν να ορθοποδήσουν από τις ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες που υφίστανται. Όπως αναφέρουν, τα δίχτυα με τα λοιπά εργαλεία κοστίζουν έως και 7.000€, τα οποία βρίσκουν διαλυμένα. Οι παράκτιοι ψαράδες με σκάφη λίγων μέτρων οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στον επαγγελματικό και οικονομικό τους αφανισμό» δήλωσε η κα Σπυριδάκη, θέλοντας να τονίσει την άμεση αναγκαιότητα λήψης στοχευμένων παρεμβάσεων.

Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, με την Ερώτησή της καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:

  • Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για τη θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών που υφίστανται οι αλιείς, τόσο στο εισόδημά τους όσο και στα αλιευτικά εργαλεία τους, λόγω της παρουσίας των λαγοκέφαλων;

  • Έχετε επεξεργαστεί την εφαρμογή προγράμματος για τον έλεγχο και τη μείωση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων και λοιπών ΧΚΕ, όπως η περίπτωση της Κύπρου μέσω της υπεραλίευσης και της παροχής οικονομικών κινήτρων, και εάν ναι, πότε προβλέπετε να τεθούν σε εφαρμογή;

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη