Μία σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, με θέμα τη λειψυδρία στην Ιεράπετρα και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Στη διευρυμένη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμος Ιεράπετρας, η Αντιπεριφέρεια, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, με τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Καραλάκη να αναλύει σήμερα στο Ράδιο Λασίθι τα βασικά σημεία της συζήτησης, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.
Η νέα γεώτρηση στη Σαρακίνα και τα γραφειοκρατικά εμπόδια
Ο κ. Καραλάκης επεσήμανε ότι η νέα γεώτρηση κοντά στη Σαρακίνα αποτελεί άμεση προτεραιότητα, ώστε να ενισχυθούν οι ποσότητες αρδευόμενου νερού προς το φράγμα της Ιεράπετρας. Ο προϋπολογισμός του ΤΟΕΒ για το 2024 περιλαμβάνει κονδύλι για την κάλυψη της δαπάνης, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικονομικοί πόροι είναι εξασφαλισμένοι. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η έκδοση της σχετικής άδειας «κόλλησε» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, συγκεκριμένα ως προς το σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη κοίτη ή έκταση (αν είναι του Δήμου, του ΤΟΕΒ, του Δημοσίου κ.λπ.).
«Για οκτώ μήνες βρισκόμαστε σε μια διαδικασία όπου οι υπηρεσίες προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν την ιδιοκτησιακή κατάσταση του ποταμού. Αυτό είναι απαράδεκτο, όμως φαίνεται ότι μετά τη χθεσινή σύσκεψη θα ξεμπλοκάρει.»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ, οι υπάλληλοι δεσμεύθηκαν ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη υπογραφή, ώστε να προωθηθεί το αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης (Υπηρεσία Υδάτων), γεγονός που θα επιτρέψει την ταχύτερη έκδοση της άδειας ανόρυξης της γεώτρησης.
Ο κ. Καραλάκης ανέφερε ότι από την ώρα έκδοσης της άδειας μέχρι τη στιγμή που η γεώτρηση θα μπορεί να δίνει νερό, απαιτούνται περί τους τέσσερις μήνες, βάσει διαδικασιών, διαγωνισμών, τεχνικών εργασιών και σύνδεσης με τη ΔΕΗ. Ο ΤΟΕΒ, ωστόσο, ευελπιστεί πως λόγω της έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η περιοχή, οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και η γεώτρηση ίσως λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι.
«Οι νόμιμες προθεσμίες είναι έως και τέσσερις μήνες. Αν όμως υπερισχύσει η “έκτακτη ανάγκη”, μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο.»
Κήρυξη του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, τέθηκε έντονα και το ζήτημα της κήρυξης του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να κινηθούν ταχύτερα οι διαδικασίες για κάθε είδους υδροδοτικό έργο, γεωτρήσεις ή μελέτες. Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραλάκης, η ιδέα αυτή φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες τόσο την Αντιπεριφέρεια όσο και το Δήμο, με την επίσημη υποβολή αιτήματος να αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ τόνισε ότι, παράλληλα με τη νέα γεώτρηση, εξετάζεται η αξιοποίηση και άλλων σημείων (π.χ. περιοχές «Λιβάδια», παλιές δημοτικές γεωτρήσεις και πηγάδια) για άμεση λήψη επιπλέον νερού. Γεωλόγος της Περιφέρειας Κρήτης αναμένεται να επισκεφτεί σύντομα την περιοχή για επιτόπιες έρευνες και αναζήτηση υπογείων αποθεμάτων.
Για πιο μακροπρόθεσμη λύση συζητείται και η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης. Αν και κοστοβόρα, η αφαλάτωση θα μπορούσε να καλύψει πιθανά ελλείμματα σε περίπτωση που τα υπόγεια νερά στερέψουν. Ο κ. Καραλάκης υπενθύμισε πως «αν δεν υπάρχει άλλη πηγή νερού, ακόμη και το ακριβό αφαλατωμένο νερό γίνεται αναγκαίο».
Τακτικές συναντήσεις και συντονισμός
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της χθεσινής σύσκεψης είναι η ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων – Αντιπεριφέρειας, Δήμου, ΤΟΕΒ και Αγροτικού Συλλόγου. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να καθιερωθεί εβδομαδιαία συνάντηση (είτε στον Άγιο Νικόλαο είτε στην Ιεράπετρα), ώστε να παρακολουθούνται βήμα-βήμα η αδειοδότηση της νέας γεώτρησης, οι παρεμβάσεις στις υφιστάμενες γεωτρήσεις και τα έργα που δρομολογούνται για εξεύρεση ή μεταφορά επιπλέον νερού.
Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς άρδευσης και στις δικαιούμενες ποσότητες, ο κ. Καραλάκης εξήγησε ότι αρχικά θα αξιολογηθούν τα πραγματικά δεδομένα (ποσότητες νερού στο φράγμα, πιθανά αποθέματα που θα εξασφαλιστούν) και στη συνέχεια θα εκπονηθεί ο ετήσιος κανονισμός άρδευσης για το 2025, ο οποίος εγκρίνεται στη Γενική Συνέλευση των μελών του Οργανισμού.
Στόχος είναι να περιοριστούν αδικαιολόγητες απώλειες νερού, να αυξηθεί η αυστηρότητα ελέγχων για παράνομες λήψεις νερού και να γίνει εγκαίρως συντήρηση του δικτύου (αντικατάσταση φθαρμένων βανών, αγωγών κ.λπ.).
Τέλος, ο κ. Καραλάκης υπογράμμισε ότι ο ΤΟΕΒ είναι διατεθειμένος να χρηματοδοτήσει άμεσα την κατασκευή της νέας γεώτρησης, χωρίς να επιβαρύνει τον Δήμο ή την Περιφέρεια, καλώντας τις υπηρεσίες να επισπεύσουν τα υπολειπόμενα γραφειοκρατικά βήματα, ώστε το νερό να φτάσει στους παραγωγούς το ταχύτερο δυνατόν.
Δημοσίευση σχολίου