Αναστάτωση έχει προκληθεί στους πολίτες, ιδιαίτερα τους ηλικιακά μεγαλύτερους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, για τον νέο τρόπο προγραμματισμού ραντεβού σε ιδιώτες γιατρούς και δομές Υγείας. Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ανακοίνωσε πως τα ραντεβού θα κλείνονται μόνο ψηφιακά, ξεκίνησε η σύγχυση τόσο μεταξύ των γιατρών που δε γνώριζαν λεπτομέρειες για το νέο σύστημα όσο και στους πολίτες που διατυπώνουν σημαντικά ερωτήματα.
Το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχουν δώσει περιθώριο έως την 1η Φεβρουαρίου για την εξοικείωση γιατρών και ασφαλισμένων με την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι οι ημέρες έως τότε αποτελούν περίοδο προσαρμογής και προς το παρόν η χρήση της πλατφόρμας δεν είναι υποχρεωτική, παρότι είναι ανοιχτή για όποιον επιθυμεί να προγραμματίσει εκεί ραντεβού.
Ένα σημείο προβληματισμού είναι πώς οι ηλικιωμένοι και όσοι δεν έχουν άνεση με την τεχνολογία θα κλείνουν ραντεβού με γιατρό μέσω της ειδικής πλατφόρμας (finddoctors.gov). Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ιατρικούς συλλόγους και κατόπιν ενημέρωσης από τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, όποιος δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα θα επικοινωνεί διά τηλεφώνου με τον γιατρό του, όπως έκανε έως σήμερα. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα να δηλώσει τα ραντεβού.
Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει κάποια δέσμευση του γιατρού ως προς την ώρα του ραντεβού. Ο ίδιος θα διαχειρίζεται όπως επιθυμεί τους ασθενείς, θα μπορεί να τροποποιεί ραντεβού ή να μετακινεί αναλόγως τον χρόνο του και το πρόγραμμά του. Επίσης, εάν δει κάποιο ραντεβού κλεισμένο από πολίτη με τον οποίο δεν έχει προηγηθεί επικοινωνία, θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί του, να ρωτάει λεπτομέρειες και να προβαίνει σε τροποποιήσεις εάν χρειάζεται. Θα υπάρχει μια ευελιξία, δηλαδή, με βασική υποχρέωση τη δήλωση των ραντεβού ώστε να φαίνονται ηλεκτρονικά.
Δημοσίευση σχολίου