Τσιάρας για τη μελέτη Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων στην Κρήτη: Έχουμε τις προτάσεις για τα έργα που απαιτούνται σε όλο το νησί


 Σε μια σημαντική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, με την παρουσία φορέων από όλο το νομό, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του προβλήματος της λειψυδρίας στην Κρήτη και παρουσίασε λεπτομέρειες για τη μελέτη της Ενιαίας Διαχείρισης Νερού, καθώς και το πώς αυτή θα επηρεάσει το Λασίθι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη δεν είναι άλλο από την ανεπάρκεια και τη διαχείριση του αρδευτικού νερού. Επισημαίνοντας την ανάγκη για δράση, ο κ. Τσιάρας τόνισε πως η κατάσταση αυτή είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν έπρεπε να κάνει έναν επιμέρους, ενδοπεριφερειακό διαχωρισμό, θα τόνιζε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει η ανατολική Κρήτη και ειδικότερα, το Λασίθι.

“Δεν είναι θέμα να πούμε κάτι εκτός πραγματικότητας,” δήλωσε ο κ. Τσιάρας, προσθέτοντας πως είναι ζωτικής σημασίας να κατανοηθεί πως, για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός μοντέλου διαχείρισης νερού από τη Θεσσαλία δεν είναι απαραίτητα η λύση για την Κρήτη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε πως η Κρήτη θα πρέπει να προσαρμόσει μια δική της λύση. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel στη Θεσσαλία και του Ιανού, ο τότε καθ’ ύλην αρμόδιος Yπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είχε τον πρώτο λόγο για όλα αυτά τα ζητήματα και έπρεπε να διαχειριστεί ένα νέο σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων.

Τότε αποφασίστηκε, μετά το πέρας και αυτών των καταστροφών, πως έπρεπε να υπάρξει μια εμπεριστατωμένη μελέτη για τα έργα που πρέπει να γίνουν στην Κρήτη. Και, προς αυτήν την κατεύθυνση, βρέθηκε μια σοβαρή εταιρεία από την Ολλανδία, τη χώρα που είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει παγκόσμια τεχνογνωσία στο θέμα της διαχείρισης του νερού, η οποία έχει εκπονήσει πολλά παρόμοια έργα και στην Αφρική. Έτσι, η εν λόγω εταιρεία ανέλαβε να εκπονήσει αυτή τη μελέτη.

Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι η μελέτη δεν αφορούσε μόνο την αντιμετώπιση των πλημμυρών, αλλά και την παροχή αρδευτικής δυνατότητας, κάτι που ήταν απαραίτητο για την περιοχή. Σημειώνεται ότι, πριν το Daniel, είχε προηγηθεί ο Ιανός και ο Ηλίας, γεγονός που είχε δείξει ότι η Θεσσαλία δεν ήταν η μόνη περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά και η Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, η ολλανδική εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα πως, το πρόβλημα της Θεσσαλίας, όπως είχε ζητηθεί να μελετηθεί, ήταν μεγαλύτερο ως προς τη λειψυδρία και όχι την ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων. Όπως ανέφερε ο υπουργός, η εταιρεία, έχοντας ολοκληρώσει ένα μέρος της μελέτης, κατέληξε πως η Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια δεν θα έχει νερό.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε πως η Κρήτη δεν μένει άπραγη και πως έχουν ήδη εγκριθεί δύο από τα έξι μεγάλα έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), τα οποία γίνονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος “Ύδωρ 2.0”, συγκεκριμένα στο νομό Λασιθίου. “Και αυτό δείχνει και το ενδιαφέρον της πολιτείας αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αντιπροέδρου της Βουλής και φίλου μου, Γιάννη Πλακιωτάκη για την ένταξη των έργων αυτών στο νομό Λασιθίου,” τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, λέγοντας πως “το γεγονός ότι έχουμε ένα μοντέλο στη Θεσσαλία και έχουμε ανάγκη ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης, δεν σημαίνει ότι θα γίνει αντιγραφή αυτού του μοντέλου και στην Κρήτη.” Παράλληλα, εξήγησε πως το μοντέλο διαχείρισης νερού δεν είναι το ίδιο για όλες τις περιοχές. “Η κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της και στην Κρήτη θα προσαρμοστούν στο μοντέλο λειτουργίας του ενιαίου φορέα” συμπλήρωσε ο κ. Τσιάρας.

Κλείνοντας, ο κ. Τσιάρας τόνισε πως η Ολλανδική εταιρεία ήδη έχει παραδώσει το πρώτο μέρος της μελέτης, το οποίο αφορά στο τι έργα χρειάζονται στην Κρήτη, ενώ το δεύτερο μέρος θα χωροθετήσει όλα αυτά τα έργα σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα σχεδιασμό και τα έργα που ήδη τρέχουν. Στο τέλος, υπογράμμισε πως όλοι οι φορείς που σήμερα παίζουν τον κύριο ρόλο στο δίκτυο, τη μεταφορά και τη διανομή του νερού στην Κρήτη, θα συνεχίσουν να έχουν τον ρόλο τους και κάτω από τον ενιαίο φορέα.

“Η Κρήτη είναι είναι πολύ ιδιαίτερη περιοχή με το Λασίθι να είναι ο πιο ξηρικός νομός της Ελλάδας και απ’ την άλλη πλευρά στα Χανιά να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα” κατέληξε ο κ. Τσιάρας, επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα του προβλήματος και την ανάγκη για ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη