Ξανθούλα Ντακοβάνου
RIZITUALS
Γυναικείες μουσικές τελετουργίες
με έμπνευση από το ριζίτικο τραγούδι
Νέο album! Κυκλοφορεί σε συνεργασία ΜΟΥΣΑ (Ελλάδα) / UVM Musique (Γαλλία)
Συμμετέχει η Ευγενία Τόλη Δαμαβολίτη
Μετά το Lamenta, που διακρίθηκε διεθνώς στα World Music Charts, η νέα δισκογραφική δουλειά της Ξανθούλας Ντακοβάνου RIZITUALS εμπνέεται από τις φωνητικές παραδόσεις της Κρήτης και ιδιαιτέρως από το ριζίτικο τραγούδι, για να δημιουργήσει μια εκστατική, γυναικεία μουσική τελετουργία. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο δημιουργήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού - Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
Το ριζίτικο τραγούδι είναι μια πανάρχαιη, συγκλονιστική φωνητική παράδοση της δυτικής Κρήτης που η απαρχή της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Διαμάντι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας, το ριζίτικο τραγουδιέται παραδοσιακά χωρίς όργανα από άντρες. Σ’ αυτόν τον δίσκο ακούμε ριζίτικα τραγούδια με επίκεντρο τη γυναίκα στους παραδοσιακούς ρόλους της: κόρη, αδελφή, μητέρα, σύζυγο, ερωμένη αλλά και μια ενεργή αναζήτηση της σύγχρονης γυναίκας, η οποία αναζητά την ταυτότητά της αντλώντας στοιχεία από την παράδοση, δημιουργώντας όμως με βάση τη σύγχρονη αστική πραγματικότητα και την παγκοσμιοποίηση μέσα στην οποία ζει.
Η αναζήτηση αυτή αποτυπώνεται στη δραματουργία του δίσκου, o οποίος αντλεί υλικό από παραδοσιακές ριζίτικες μελωδίες χρησιμοποιώντας σύγχρονες ενορχηστρώσεις κι ενσωματώνοντας μεταξύ άλλων γυναικείες πολυφωνίες με βυζαντινά και μεσαιωνικά στοιχεία, παραδοσιακά και δυτικά μουσικά όργανα αλλά και πειραματικά στοιχεία-αυτοσχεδιασμούς.
Συμμετέχουν πολύ σημαντικοί συντελεστές. Μαζί με την δημιουργό, ερμηνεύει η εξαιρετική κρητική φωνή της Ευγενίας Τόλη Δαμαβολίτη. Στις δημιουργικές ενορχηστρώσεις, το κρητικό λαούτο και το e-bow ακούμε τον Δημήτρη Σιδερή, δεξιοτέχνη του οργάνου, γνωστού για τους πειραματισμούς του σε αυτό. Στο τσέλο και στη φωνή συμμετέχει η πολυσχιδής Σοφία Ευκλείδου, με τη χαρακτηριστική άνεση που τη διακατέχει στην ερμηνεία τόσο δυτικών όσο και ανατολικών παραδόσεων αλλά και στον αυτοσχεδιασμό. Στα πολύπλευρα πνευστά δημιουργεί ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης και τα κρουστά ηχοχρώματα τονίζει ο μαγικός Σόλης Μπαρκή.
Καλεσμένοι μουσικοί είναι επιπλέον οι Αργυρώ Ρέππα (φωνή), Χριστίνα Κουκή (σαντούρι) και το φωνητικό σύνολο Ανέμη.
Στη σύλληψη, την καλλιτεχνική διεύθυνση, τις ενορχηστρώσεις και τη φωνή βρίσκεται η Ξανθούλα Ντακοβάνου.
Το album RIZITUALS κυκλοφορεί
H συναυλία παρουσίασης του δίσκου θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου στο Θέατρο Ροές στην Αθήνα.
Ακούστε όλον τον δίσκο εδώ – Spotify link :
https://open.spotify.com/
Λίγα λόγια για την Ξανθούλα Ντακοβάνου
Είπαν...
«Μια μουσική ευτυχία» - Partick Labesse, LE MONDE, 2021
«Μουσική μαγική, αλλά και avant-garde» - Anne Berthod, Télérama, 2021
«Η φωνή της παραπέμπει στις Βακχικές Μαινάδες. Εκστασιακή ερμηνεία»
Θανάσης Δρίτσας, Athens Voice, 2022
«Θεραπεύει με τη βελούδινη φωνή της... ψυχές»
Aθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων, 2014
Η Ξανθούλα Ντακοβάνου είναι μια ιδιαίτερη ερμηνεύτρια-συνθέτιδα που έχει διακριθεί στο Παρίσι και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα έργα της διέπονται από μια βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, αποτυπώνοντας την έκφραση συναισθημάτων, ψυχικών συγκρούσεων και ασυνείδητων διεργασιών μέσα από τη μουσική έκφραση καθώς η ίδια, εκτός από μουσικός, είναι και ψυχίατρος-ψυχαναλύτρια και μουσικοθεραπεύτρια.
Η Ξανθούλα εμπνέεται από μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και της ευρύτερης Μεσογείου και δημιουργεί έργα που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο με θεματικές όπως η γυναικεία ταυτότητα (RIZITUALS), το πένθος και η απώλεια στις δυτικές κοινωνίας (Lamenta), ο αρχετυπικός ιδανικός έρωτας (Άσμα Ασμάτων) κ.α.
Προηγούμενοι δίσκοι της έχουν διακριθεί στα World music charts, έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά διεθνή Φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ της Αβινιόν, Φεστιβάλ Αθηνών, Théâtre du Châtelet, Théâtre de la Villette, Suds à Arles, Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός κ.α. κι έχουν αποσπάσει πολύ σημαντικές κριτικές από το διεθνή τύπο. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα LE MONDE χαρακτήρισε το έργο της “Μια μουσική ευτυχία” ενώ έργα της έχουν αποσπάσει 3 φορές την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Μεταξύ Παρισίου και Αθηνών από το 2005, το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας της, που αριθμεί μέχρι σήμερα 4 δίσκους ως δημιουργός και 12 ως καλεσμένη ερμηνεύτρια, έχει εκδοθεί στο Παρίσι. Είναι επίσης συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά, γαλλικά κι αγγλικά πάνω στο αντικείμενο «μουσική και ψυχανάλυση» ενώ συνεργάζεται διδακτικά με τα Πανεπιστήμια Σορβόννης Παρίσι 5 και ΕΚΠΑ.
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γιώργος Κοπανάρης
Φωτογραφίες: Κώστας Κωστόπουλος, Παναγιώτης Ντούρος, Liliya Timirzyanova
Για περισσότερες πληροφορίες: https://xanthoula
Δημοσίευση σχολίου