Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Ράδιο Λασίθι, ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας, Μαρίνος Γαϊτανάκης, έριξε φως σε όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την πόλη και τους κατοίκους της, προσφέροντας μια ειλικρινή και λεπτομερή εικόνα της καθημερινής μάχης που δίνει η υπηρεσία του. Από τις καθημερινές προκλήσεις, όπως η διαχείριση των αδέσποτων ζώων και η τήρηση της καθαριότητας, μέχρι τα πιο σύνθετα και χρόνια προβλήματα, όπως οι αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, η ρύπανση και η επικινδυνότητα ετοιμόρροπων κτιρίων, ο κ. Γαϊτανάκης δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τις επιτυχίες, τις δυσκολίες, αλλά και τις αγκυλώσεις και τα νομικά κενά που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του, συχνά με δεμένα τα χέρια.
Η συνέντευξη αποκάλυψε μια Δημοτική Αστυνομία σε διαρκή εγρήγορση, που προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, συχνά με περιορισμένους πόρους και προσωπικό, το οποίο απέχει πολύ από τα όσα ορίζει η νομοθεσία. Ο κ. Γαϊτανάκης περιέγραψε με σαφήνεια τις αλλαγές που έφερε ο νέος νόμος, ο οποίος διεύρυνε τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, δίνοντάς της πλέον τη δυνατότητα να προβαίνει ακόμα και σε συλλήψεις και αυτόφωρες διαδικασίες, αλλάζοντας ουσιαστικά τη φιλοσοφία της. Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, όπως η Ελληνική Αστυνομία, η Πολεοδομία, η Κτηματική Υπηρεσία και το Λιμενικό Ταμείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα πολύπλευρα προβλήματα της πόλης, τονίζοντας πως συχνά η αντιμετώπιση ενός ζητήματος “σκοντάφτει” στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Μέσα από τα λόγια του κ. Γαϊτανάκη ξεχώρισαν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, όπως ο καταυλισμός των Ρομά, η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους και ρέματα, οι αυθαίρετες διαφημιστικές πινακίδες, αλλά και η επικινδυνότητα ετοιμόρροπων κτιρίων. Δεν έλειψαν, ωστόσο, και οι αισιόδοξες νότες, με τον κ. Γαϊτανάκη να τονίζει τη βελτίωση που έχει σημειωθεί σε ορισμένους τομείς, όπως η καταπολέμηση του πλανόδιου εμπορίου και η διαχείριση των απορριμμάτων από τα θερμοκήπια, αλλά και η γενικότερη εικόνα ευταξίας που παρουσιάζει η Ιεράπετρα σε σχέση με άλλες περιοχές της Κρήτης.
Νέες Αρμοδιότητες, Παλιές Προκλήσεις
Ο κ. Γαϊτανάκης τόνισε εμφατικά ότι η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας έχει πλέον, βάσει του νόμου 5003, τη δυνατότητα να ενεργεί ως “κανονική αστυνομία”, με διευρυμένες εξουσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις, μόλις, δημοτικοί αστυνομικοί, που, όπως χαρακτηριστικά είπε, “δουλεύουν για δέκα”, μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις, να διενεργούν αυτόφωρες συλλήψεις και να συντάσσουν δικογραφίες, κάτι που παλαιότερα δεν ίσχυε.
Η αλλαγή αυτή έχει μεταβάλει ριζικά τη φιλοσοφία της υπηρεσίας, η οποία πλέον εστιάζει όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στην άμεση καταστολή των παραβάσεων, επιβάλλοντας πρόστιμα και λαμβάνοντας δραστικά μέτρα. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού παραμένει ένα κρίσιμο εμπόδιο, καθώς ο νόμος ορίζει 13 δημοτικούς αστυνομικούς ως ελάχιστο για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.
Ζώα, Καθαριότητα και ΚΟΚ: Οι “Πρωταθλητές” των Καταγγελιών και οι Δράσεις της Υπηρεσίας
Στην κορυφή της λίστας των καταγγελιών που δέχεται καθημερινά η Δημοτική Αστυνομία βρίσκονται τα ζητήματα που αφορούν τα ζώα. Ο κ. Γαϊτανάκης έκανε λόγο για καταγγελίες που αφορούν αδέσποτα, κακοποίηση ζώων, μη τήρηση των κανόνων για τα δεσποζόμενα, αλλά και οχλήσεις από ζώα (π.χ. γαβγίσματα, περιττώματα).
Η καθαριότητα, με καταγγελίες για ρίψη απορριμμάτων, εγκατάλειψη ογκωδών αντικειμένων, ακόμα και ρυπάνσεις σε ρέματα, ακολουθεί σε αριθμό καταγγελιών.
Τέλος, οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), συμπληρώνουν την τριάδα των συχνότερων προβλημάτων που καλείται να διαχειριστεί η υπηρεσία. Ο κ. Γαϊτανάκης ανέφερε ότι το 50% των καταγγελιών αφορά τα ζώα, ενώ η καθαριότητα και ο ΚΟΚ μοιράζονται το υπόλοιπο ποσοστό, με την καθαριότητα να υπερτερεί ελαφρώς.
Αδέσποτα: Μια Διαρκής Μάχη με Στόχο την Πρόληψη
Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας. Ο κ. Γαϊτανάκης εξήγησε διεξοδικά ότι η υπηρεσία επικεντρώνεται στην πρόληψη της δημιουργίας νέων αδέσποτων, μέσω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης (τσιπάρισμα) όλων των δεσποζόμενων ζώων, της προώθησης της στείρωσης και της, σχετικά νέας, υποχρέωσης κατάθεσης DNA για όσους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα τους, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους σε περίπτωση εγκατάλειψης. Αυτό, όπως τόνισε, βοηθά στον εντοπισμό ασυνείδητων ιδιοκτητών και μειώνει τον αριθμό των ανεπιθύμητων γεννήσεων.
Καθαριότητα: Βελτίωση, αλλά και Συνεχείς Προσπάθειες σε Πολλαπλά Μέτωπα
Στον τομέα της καθαριότητας, ο κ. Γαϊτανάκης αναγνώρισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων από τα θερμοκήπια, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε για χρόνια την περιοχή. Μετά από τριετείς εντατικές προσπάθειες και ελέγχους, έχει επιτευχθεί σημαντική συμμόρφωση των παραγωγών. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων, ειδικά οι κούτες και τα φελιζόλ σε κοινόχρηστους χώρους, δρόμους, ακόμα και σε ρέματα, παραμένει ένα σοβαρό και δυσεπίλυτο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, ελέγχους και, δυστυχώς, την επιβολή προστίμων. Γίνεται, επίσης, προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης με τη συνδρομή της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου, με ειδικό όχημα που θα συλλέγει τα ογκώδη.
Καταυλισμός Ρομά: Ένα Χρόνιο Αγκάθι με Νομικά και Κοινωνικά Εμπόδια
Το ζήτημα του καταυλισμού των Ρομά στην Ιεράπετρα, ο οποίος βρίσκεται και σε αρχαιολογικό χώρο, αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο δυσεπίλυτα και χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αστυνομία, αλλά και ο Δήμος γενικότερα.
Ο κ. Γαϊτανάκης περιέγραψε τις επανειλημμένες προσπάθειες που έχουν γίνει από το 2015, για την καταγραφή των κατοίκων, την ενημέρωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Υγειονομικό, Κοινωνικές Υπηρεσίες) και την άσκηση πίεσης προς τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, τον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), ώστε να αναλάβει τις ευθύνες του και να δρομολογήσει τη διοικητική αποβολή. Ωστόσο, όπως εξήγησε με έμφαση, η νομοθεσία που προστατεύει τους Ρομά ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα, σε συνδυασμό με την αντικειμενική αδυναμία του Δήμου να τους παρέχει εναλλακτικό, κατάλληλα διαμορφωμένο, χώρο στέγασης (με αποχετεύσεις, ύδρευση κτλ), έχουν οδηγήσει σε ένα νομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα ο καταυλισμός να παραμένει, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες απομάκρυνσης σκουπιδιών.
Πλανόδιο Εμπόριο: Μια Μάχη που Κερδίζεται με Συνεχείς Ελέγχους
Σε αντίθεση με άλλα ζητήματα, το πλανόδιο εμπόριο φαίνεται να έχει περιοριστεί αισθητά στην Ιεράπετρα, χάρη στις στοχευμένες και συνεχείς προσπάθειες της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο κ. Γαϊτανάκης τόνισε ότι η υπηρεσία, με συστηματικούς ελέγχους, έχει καταφέρει να “εξαλείψει σχεδόν” το φαινόμενο, ενώ και οι λαϊκές αγορές λειτουργούν σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, με τακτικούς προληπτικούς ελέγχους κάθε Σάββατο.
Επικίνδυνα Κτίρια: Η Πολεοδομία Έχει τον Πρώτο Λόγο και Ακολουθεί η Δικαιοσύνη
Σχετικά με τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια, ο κ. Γαϊτανάκης διευκρίνισε ότι η Δημοτική Αστυνομία προβαίνει σε καταγραφή, φωτογραφική τεκμηρίωση και άμεση ενημέρωση της Πολεοδομίας, η οποία στη συνέχεια αναλαμβάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Συγκεκριμένα, συγκαλείται η επιτροπή ετοιμόρροπων κτιρίων, η οποία αποτελείται από τρεις μηχανικούς, οι οποίοι αποφασίζουν για τα αναγκαία μέτρα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη, η υπόθεση μπορεί να φτάσει μέχρι και τη δικαιοσύνη, με την υποβολή μήνυσης.
Αυτοκίνητα, Πατίνια, Πεζοδρόμια και… Αλκοόλ σε Ανηλίκους: Καθημερινές Παραβάσεις και η Νομοθεσία
Ο κ. Γαϊτανάκης απάντησε διεξοδικά και σε ερωτήματα που αφορούν καθημερινές παραβάσεις, όπως η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα, η παράνομη στάθμευση (συμπεριλαμβανομένης και της κατάληψης θέσεων με αντικείμενα), η επικίνδυνη κυκλοφορία με πατίνια και ποδήλατα (π.χ. ανάποδα στο δρόμο, χωρίς κράνος, σε πεζοδρόμια όπου δεν επιτρέπεται), καθώς και η χρονοβόρα διαδικασία απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αστυνομία, όπως και η Ελληνική Αστυνομία, έχει πλέον το δικαίωμα να κλείσει άμεσα και επί τόπου το κατάστημα που διαπιστώνεται ότι παρανομεί, ενώ σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αφαιρεθεί και η άδεια λειτουργίας.
Η Συνεργασία με τους Πολίτες, η Χρήση Τεχνολογίας και η Σύγκρουση Συμφερόντων
Ένα κρίσιμο μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Γαϊτανάκης ήταν η αναγκαιότητα της συνεργασίας με τους πολίτες. Τόνισε επανειλημμένα ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν επιδιώκει να έρχεται σε σύγκρουση με τους κατοίκους, αλλά να λειτουργεί προς όφελός τους, διασφαλίζοντας την τήρηση των κανόνων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Επεσήμανε πως συχνά υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων (π.χ. κάποιος να πουλάει ύπνο και άλλος διασκέδαση) και ότι χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνολογίας για την ενίσχυση του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Έκανε λόγο για την πρόταση εγκατάστασης αισθητήρων στάθμευσης, οι οποίοι θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο (real-time) τους πολίτες για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, διευκολύνοντας έτσι την εύρεση πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης και αποσυμφορώντας την κυκλοφορία. Επίσης, ανέφερε πως ο Δήμος κινείται προς την ψήφιση ενός νέου κανονισμού ελεγχόμενης στάθμευσης.
Συνοψίζοντας, ο κ. Γαϊτανάκης παρουσίασε μια ρεαλιστική αλλά και αισιόδοξη εικόνα της κατάστασης στην Ιεράπετρα. Αναγνώρισε τα προβλήματα αλλά παράλληλα τόνισε την αφοσίωση, την εργατικότητα και τις καθημερινές προσπάθειες της Δημοτικής Αστυνομίας να ανταποκριθεί στις αυξημένες προκλήσεις και αρμοδιότητες. Η Ιεράπετρα, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, είναι μια πόλη που παλεύει να βελτιωθεί, να εκσυγχρονιστεί και να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του παρελθόντος, με τη Δημοτική Αστυνομία, παρά τις ελλείψεις της, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, έχοντας, όπως τόνισε, καταφέρει να φέρει την πόλη σε καλύτερο επίπεδο συγκριτικά με άλλες περιοχές της Κρήτης, αναφέροντας συγκεκριμένα την Χερσόνησο ως παράδειγμα προς αποφυγή σε θέματα οργάνωσης και τήρησης κανόνων. Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει πως γίνονται και λάθη, είναι αναπόφευκτο, αλλά ο στόχος είναι πάντα η βελτίωση.
Δημοσίευση σχολίου