Σε αυτό το βιοκλιματικό κτήριο του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, τα ανδρικά ουρητήρια δεν οδηγούν στην αποχέτευση: τα ούρα καταλήγουν σε έναν βιοαντιδραστήρα που τα μετατρέπει σε λίπασμα για τις τομάτες που καλλιεργούνται στην ταράτσα.
Το πείραμα που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Resources Conservation and Recycling εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης των ανθρώπινων ούρων ως υποκατάστατου για τα χημικά λιπάσματα που συχνά μολύνουν τα νερά και προκαλούν μια σειρά από περιβαλλοντικές βλάβες.
Η υπεραφθονία θρεπτικών συστατικών λόγω των λιπασμάτων οδηγεί στο φαινόμενο του ευτροφισμού, κατά το οποίο τα υδρόβια φυτά αναπτύσσονται υπέρμετρα. Όταν τα φυτά αυτά πεθάνουν, αποδομούνται από βακτήρια που εξαντλούν το οξυγόνο και τελικά σκοτώνουν τα ψάρια και άλλους οργανισμούς.
Επιπλέον, η παραγωγή λιπασμάτων είναι μια ενεργοβόρος διαδικασία με σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κατανάλωση αζώτου για παραγωγή λιπασμάτων αυξάνεται κατά 1% τον χρόνο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μια ποσότητα άνω του ενός εκατομμυρίου τόνων.
«Η χρήση ούρων επιτρέπει την αξιοποίηση τοπικών πόρων και ελαχιστοποιεί τη χρήση εξωτερικών υλών, συνεισφέροντας έτσι στη βιωσιμότητα της γεωργικής διαδικασίας» ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.
Η ιδέα δοκιμάστηκε διοχετεύοντας τα απόβλητα από τα ουρητήρια σε έναν βιοαντιδραστήρα όπου προστίθεται μια βάση για τη ρύθμιση της οξύτητας. Τα μικρόβια που ζουν στη δεξαμενή μετατρέπουν την ουρία σε νιτρικά άλατα, μια πηγή αζώτου που τα φυτά απορροφούν πιο εύκολα.
Τα νιτρικά άλατα προστίθενται στη συνέχεια ως λίπασμα στο νερό με το οποίο ποτίζονται οι υδροπονικές τομάτες στο θερμοκήπιο της ταράτσας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης, ένας τόνος ούρων προσφέρει 7,5 κιλά αζώτου, ποσότητα αρκετή για την καλλιέργεια 2,4 τόνων τομάτας.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής υποδεικνύουν ότι η ανάκτηση θρεπτικών συστατικών από ούρα θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, λένε οι ερευνητές.
Οι ερευνητές πάντως αναγνωρίζουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης της καλλιέργειας από φάρμακα, ένα ζήτημα που έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν με εργαστηριακή μελέτη.
Δημοσίευση σχολίου