Μια αξιόλογη εσπερίδα με αντικείμενο τις επιπτώσεις του αλκοόλ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ιεράπετρα. Η εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Άνοιξη της πρόληψης – Αλκοόλ: όσο λιγότερο, τόσο καλύτερα», φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης, τον Δήμο Ιεράπετρας και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος «Ιπποκράτης».
Παρά την ποιότητα και τη σοβαρότητα του περιεχομένου, η προσέλευση του κοινού δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των διοργανωτών. Κι όμως, όσοι παραβρέθηκαν, αποχώρησαν προβληματισμένοι και βαθιά ενημερωμένοι για το φαινόμενο του αλκοολισμού και των τροχαίων ατυχημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.
Μεταξύ των πιο δυνατών στιγμών της εσπερίδας ήταν η Προσομοίωση Μέθης από τον Μπάμπη Συμεωνίδη, εκπρόσωπο του Σωματείου Εθελοντών ΠΡΟΤΕΚΤΑ, μέσα από την οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν βιωματικά τις συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ στην αντίληψη και την κινητικότητα. Η εικονική εμπειρία κατανάλωσης ενός «ποτηριού παραπάνω» προκάλεσε αίσθηση και αποτέλεσε ίσως το πιο ισχυρό μέσο κατανόησης για τους παρευρισκόμενους.
Ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές ήταν και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιεράπετρας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Τζουμάκας. Με παρεμβάσεις αιχμηρές αλλά ρεαλιστικές, ο κ. Τζουμάκας παρέθεσε επίσημα στατιστικά στοιχεία που κόβουν την ανάσα. Η Κρήτη, όπως υπογράμμισε, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα σε αριθμό τροχαίων ατυχημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Από τους 39 νεκρούς το 2023, η περιοχή κατέγραψε 64 νεκρούς το 2024, σημειώνοντας αύξηση 65% μέσα σε μόλις ένα έτος. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος αύξησης σε πανελλαδικό επίπεδο ανέρχεται μόλις στο 4,5%.
«Πάνω από το 98% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», τόνισε ο κ. Τζουμάκας, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης – ιδιαίτερα για τους νέους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, στόχος δεν είναι η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά ο περιορισμός του, και ειδικά η καλλιέργεια κουλτούρας ώστε ο οδηγός της παρέας να είναι πάντα νηφάλιος.
Η εσπερίδα δεν επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην οδική ασφάλεια. Θίχτηκαν εκτενώς και οι κοινωνικές και οικογενειακές συνέπειες του αλκοολισμού, με συμμετοχές από γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ακαδημαϊκούς, αλλά και ανθρώπους που έχουν βιώσει προσωπικά την περιπέτεια της εξάρτησης και της απεξάρτησης. Αυτές οι μαρτυρίες – λιτές αλλά φορτισμένες – αποτέλεσαν μια υπενθύμιση ότι πίσω από τα στατιστικά κρύβονται πραγματικές ζωές.
Η χαμηλή συμμετοχή του κοινού προβλημάτισε. Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο διοικητής του Α.Τ. Ιεράπετρας, ίσως θα έπρεπε η δράση να επαναληφθεί σε ώρες που να επιτρέπουν τη συμμετοχή μαθητών, καθώς, όπως είπε, «οι νέοι είναι οι οδηγοί του αύριο – και σήμερα είναι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε θανάτους από τροχαία, μεταξύ 15 και 29 ετών».
Δημοσίευση σχολίου