Για τα θέματα που απασχόλησαν την χθεσινή, πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, αλλά και για ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο επικεφαλής της παράταξης μειοψηφίας, Γιάννης Γουλιδάκης. Στη συνέντευξή του, ο κ. Γουλιδάκης άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή, αναφερόμενος εκτενώς σε θέματα όπως ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πολεοδομικός σχεδιασμός μετά το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα, η διαχείριση των υδάτων, οι ανάγκες στέγασης του Μουσικού Σχολείου και ο νέος κανονισμός καθαριότητας.
Προβληματισμός για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου
Ο κ. Γουλιδάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας την ανάγκη για συχνότερες συνεδριάσεις και την επαναφορά της δυνατότητας τηλεδιάσκεψης, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή συμβούλων που διαμένουν εκτός Ιεράπετρας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της κατάργησης της δυνατότητας των δημοτικών συμβούλων να θέτουν ερωτήματα ή θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης μετά την ενημέρωση του Δημάρχου. ανακοινώνοντας ότι η παράταξή του θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας.
«Κεραυνός εν αιθρία» το Προεδρικό Διάταγμα για τους οικισμούς
Σφοδρή ήταν η κριτική του κ. Γουλιδάκη για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, χαρακτηρίζοντάς το «κεραυνό εν αιθρία» που ανατρέπει δεδομένα 42 ετών. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη διαβούλευσης και τη δημοτική αρχή Ιεράπετρας για καθυστερημένη αντίδραση. «Έπρεπε να είναι ταγός, επικεφαλής δηλαδή, μπροστάρης ο Δήμος Ιεράπετρας να καλέσει όχι μόνο τις παρατάξεις, αλλά και τους σχετικούς φορείς…να πάρουμε θέσεις και να εκδώσουμε ένα ισχυρό ψήφισμα», τόνισε. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απόσυρση του διατάγματος, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο «να ανοίξουν οι ορέξεις πολύ μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων για την εξαγορά των ερημωμένων πλέον χωριών μας».
Διαχείριση Υδάτων: Ανάγκη για συνολικό σχεδιασμό και δικαιοσύνη
Το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των περιοριστικών μέτρων στην άρδευση αποτέλεσε εκτενές σημείο της συνέντευξης. Ο κ. Γουλιδάκης αναφέρθηκε στην έντονη συζήτηση για την περιοχή του Αγίου Ιωάννη, όπου, όπως είπε, η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής ήρθε σε αντίθεση με τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας. Τόνισε την ανάγκη για έναν «κοινό άξονα» και μια «ιδεολογική γραμμή» στον τρόπο εφαρμογής μιας «δίκαιης κατανομής της υφιστάμενης αποθεματικότητας στα νερά». Επανέλαβε την πρόταση της παράταξής του για πρόσκληση όλων των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων ώστε να υπάρξει μια συνολική εικόνα των προβλημάτων και των αναγκών, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι και άλλες κοινότητες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λειψυδρίας. «Δεν είναι φόβος, είναι βεβαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της εξαιρετικά χαμηλής τιμής του νερού σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Άγιο Ιωάννη (3 λεπτά/κυβικό), που λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εξοικονόμηση, προτείνοντας αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής.
Μουσικό Σχολείο: Προσωρινές λύσεις και η αναγκαιότητα του νέου κτιρίου
Αναφορικά με τις ανάγκες στέγασης του Μουσικού Σχολείου, ο κ. Γουλιδάκης μετέφερε τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν για την καταλληλότητα των προκατασκευασμένων αιθουσών, γνωστών και ως «κουνελόσπιτα». Επισήμανε τις «σημαντικές ολιγωρίες» στην ολοκλήρωση των μελετών για το νέο κτίριο, οι οποίες έχουν λάβει παράταση για το καλοκαίρι. Χαιρέτισε την αισιοδοξία που προέκυψε από την επικοινωνία του Δημάρχου με την ΚΤΥΠ ΑΕ για τη χορήγηση τριών ή τεσσάρων ποιοτικότερων προκατασκευασμένων αιθουσών ως προσωρινή λύση. Ωστόσο, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη «να μην φύγουμε μέσα από το διάστημα του 2025, να έχουμε τη μελέτη οριστικά για να μπορούμε από τώρα να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις».
Κανονισμός Καθαριότητας: Εισπρακτικός χαρακτήρας και ελλιπής προετοιμασία
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο κ. Γουλιδάκης για τον νέο κανονισμό καθαριότητας, ο οποίος εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία (11-10). Επικαλούμενος τις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου της παράταξής του, κ. Πανταζή, ανέφερε ότι ο κανονισμός φέρεται να είναι «απόλυτη αντιγραφή επικόλληση» από τον Δήμο Λουτρακίου. Εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και για τον μηχανισμό εφαρμογής και είσπραξης των προστίμων. «Πρώτα δημιουργείς τον μηχανισμό της επιβολής των προστίμων… πρώτα είσαι έτοιμος και μετά αποφασίζεις τον κανονισμό», δήλωσε, αμφισβητώντας κατά πόσο ο Δήμος έχει εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις (π.χ. δημιουργία κέντρου επαναχρησιμοποίησης υλικών, μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων) προτού επιβάλει πρόστιμα στους πολίτες. Χαρακτήρισε ορισμένα πρόστιμα «εξοντωτικά» και εκτός πραγματικότητας (π.χ. 2.000€ για διέλευση ζώων κτηνοτρόφου από οικισμό). Συνέδεσε τον κανονισμό με μια γενικότερη κυβερνητική τακτική «να αφήσει τμήματα της ανταποδοτικότατης αυτής υπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα». Η παράταξή του ζήτησε την απόσυρση του κανονισμού και την επανεξέτασή του.
Δημοσίευση σχολίου