Top News

Αδιέξοδο στο «Γηροκομείο» Ιεράπετρας – Αρνήθηκε την προεδρία η Μαρία Λυκουρίνου λόγω έλλειψης οικονομικών στοιχείων

 


Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η κατάσταση στο Γηροκομείο Ιεράπετρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που ήρθαν στο φως μέσα από τη ραδιοφωνική συνέντευξη της Μαρίας Λυκουρίνου στο Ράδιο Λασίθι. Η ίδια, αν και είχε αναδειχθεί επικεφαλής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να αναλάβει τελικά την προεδρία της δομής, επικαλούμενη πλήρη αδυναμία ελέγχου της οικονομικής κατάστασης και σοβαρότατες δυσλειτουργίες στον τρόπο διαχείρισης των προηγούμενων ετών.

Η δήλωση αποχώρησης της κ. Λυκουρίνου από την προεδρία έγινε στη σκιά μιας κρίσιμης γενικής συνέλευσης και ενώ η διοίκηση της δομής παραμένει ουσιαστικά μετέωρη. Η ίδια ανέφερε πως από τη στιγμή της ανάδειξής της στο νέο Δ.Σ., διαπίστωσε την ύπαρξη προστίμου 60.000 ευρώ και την παράδοση εγγράφου από δικαστική επιμελήτρια, στο οποίο γίνεται λόγος για εντολή εκκένωσης της μονάδας και ενημέρωση των συγγενών των φιλοξενουμένων.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι δεν κατέστη εφικτό να της παραδοθεί οικονομική απογραφή ή αξιόπιστα στοιχεία που να επιτρέπουν την ανάληψη ευθύνης. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως ούτε τα υπόλοιπα των προμηθευτών ήταν διαθέσιμα, ενώ οι μόνες λογιστικές λειτουργίες που εκτελούνταν αφορούσαν τις μισθολογικές καταστάσεις και τις φορολογικές δηλώσεις. Η ίδια τόνισε πως «πάγωσε» όταν ενημερώθηκε επισήμως για την ύπαρξη ειδοποίησης περί κλεισίματος της δομής, χωρίς να έχει γνώση του τρόπου με τον οποίο αυτό κοινοποιήθηκε στους συγγενείς.

Η κατάσταση που περιέγραψε κάνει λόγο για χρέη που εκτείνονται σε διάφορα μέτωπα: 530.000 ευρώ στον εξωδικαστικό μηχανισμό για οφειλές στον ΕΦΚΑ, ανεξόφλητα ποσά για τρέχοντες μήνες (Δεκέμβριος-Μάιος), ενοίκια που αγγίζουν τις 18.000 ευρώ, ρυθμίσεις με τη ΔΕΗ προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή ρεύματος, αλλά και οφειλές προς εργαζομένους.

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει καν τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη που να αποτυπώνει την πραγματική σχέση εσόδων-εξόδων, ενώ από τον προηγούμενο λογιστή της δομής κατέστη σαφές πως η δική του εμπλοκή περιοριζόταν σε στοιχειώδεις διαδικασίες, χωρίς γενικότερη εποπτεία.

Η κ. Λυκουρίνου άφησε αιχμές για την ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού και επεσήμανε ότι η δομή λειτουργούσε με χαρακτηριστικά “επιχείρησης” παρά “κοινωνικής δομής”. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η αρχική ίδρυση του Σωματείου έγινε με σκοπό την εθελοντική προσφορά και κοινωνική προστασία, στόχος που φαίνεται πως αλλοιώθηκε με την πάροδο των χρόνων.

Σε σχέση με τις ευθύνες του Δήμου Ιεράπετρας, επανέλαβε ότι η δημοτική αρχή ουδέποτε ανέλαβε το κόστος στέγασης, ρεύματος ή άλλων εξόδων, ακόμη και όταν με έγγραφά της παρέπεμπε πολίτες προς φιλοξενία στη δομή. Χαρακτήρισε ανεπαρκή τη συνεργασία και την ενημέρωση από πλευράς Δήμου, υποστηρίζοντας πως η κοινωνία της Ιεράπετρας δεν έχει πλήρη εικόνα για τη διαχείριση των πόρων και των δωρεών προηγούμενων ετών.

Από εδώ και πέρα, όπως δήλωσε, η κατάσταση παραμένει νομικά και διοικητικά ασαφής. Αν δεν υπάρξει άμεσα κάποιος που να αναλάβει την προεδρία ή αν δεν υπάρξει παρέμβαση Πρωτοδικείου, η δομή κινδυνεύει να μείνει ακέφαλη και ανίκανη να υπογράψει ακόμη και τα βασικά έγγραφα λειτουργίας της.

Η ίδια άφησε ένα μικρό παράθυρο για μελλοντικές εξελίξεις εντός της εβδομάδας, επιμένοντας ότι «όλα τα προβλήματα λύνονται» και προτείνοντας –ως έσχατη λύση– την παρέμβαση της Περιφέρειας για χρονική αναστολή των διοικητικών μέτρων εις βάρος της δομής, ώστε να δοθεί χρόνος ανασύνταξης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη