Top News

Επιμένει το πρόβλημα της υποχώρησης του εδάφους στον Άγιο Ιωάννη – Στην Ιεράπετρα ο Ευθύμης Λέκκας για αυτοψία

 


Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας, Μανώλης Λαθουράκης, σκιαγραφώντας ένα τοπίο προκλήσεων αλλά και προσπαθειών για την αντιμετώπισή τους. Από το χρόνιο και επικίνδυνο φαινόμενο της κατολίσθησης που απειλεί το χωριό και την αναμενόμενη κρίσιμη επίσκεψη του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, μέχρι την οξεία κρίση λειψυδρίας που θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες και την καθημερινότητα, ο κ. Λαθουράκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων. Στη συζήτηση παρενέβη και η πρώην πρόεδρος της κοινότητας, Μαρία Σακκαδάκη, εστιάζοντας κυρίως στο δίκαιο της κατανομής του λιγοστού νερού.

Τα θέματα που κυριάρχησαν περιλάμβαναν την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, τις πωλήσεις εκτάσεων από το ΤΑΙΠΕΔ και την ανάγκη δημιουργίας πεζοδρόμων και χώρων στάθμευσης, τις δυσκολίες στην υλοποίηση έργων υποδομής όπως τα πεζοδρόμια στον επαρχιακό δρόμο και η πρόταση για ποδηλατόδρομο. Συζητήθηκαν επίσης οι καθυστερήσεις στα σχέδια πόλης, η τουριστική προοπτική της περιοχής, τα προβλήματα καθαριότητας και η διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και ο ρόλος των τοπικών προέδρων που συχνά φαντάζει «διακοσμητικός» ή «κυματοθραύστης». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αγωνία για την επάρκεια του νερού, με τις πηγές να παρουσιάζουν πρωτοφανή μείωση και τις γεωτρήσεις να κατεβαίνουν σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων για τον πρωτογενή τομέα και την τοπική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Ιωάννη, Μανώλης Λαθουράκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, περιέγραψε μια κοινότητα που αναπτύσσεται μεν, αλλά παλεύει με «πάρα πολλά εμπόδια και προβλήματα». Αναφέρθηκε στον ρόλο των προέδρων ως «διακοσμητικά στοιχεία ή κυματοθραύστες προς τη δημοτική αρχή», επισημαίνοντας τη δυσκολία προώθησης λύσεων.

Η Απειλή της Κατολίσθησης και η Επίσκεψη Λέκκα

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ορεινός Άγιος Ιωάννης είναι η καθίζηση του εδάφους. «Έχει ξεκινήσει πριν από 15 χρόνια περίπου σε ελαφριά μορφή», ανέφερε ο κ. Λαθουράκης, προσθέτοντας πως «διαπιστώθηκε ότι όλο το ανατολικό μέρος του χωριού αρχίζει και έχει μία υποχώρηση». Παρά τις επισκέψεις γεωλόγων, δεν έχει υπάρξει οριστική λύση, ενώ το κόστος για την παρακολούθηση του φαινομένου, όπως προτάθηκε από μεγάλα γραφεία, ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος, ο κ. Λαθουράκης ανακοίνωσε: «Έχουμε έρθει σε επαφή με τον Λέκκα, τον κύριο Λέκκα τον Ευθύμιο, ο οποίος το πιο πιθανόν είναι ότι την Πέμπτη που έρχεται θα είναι εδώ, για να πάμε να το δούμε, να μας πει κι αυτός την άποψή του». Η επικρατούσα άποψη, αν και χρήζει επιβεβαίωσης από τους ειδικούς, είναι ότι «υπάρχουν υπόγεια νερά… μειώνονται τα νερά αυτά, κατεβαίνει το έδαφος και ολισθαίνει και προς τα κάτω». Σημείωσε δε, πως η εταιρεία ΤΕΡΝΑ, ανάδοχος του φράγματος Αγίου Ιωάννη, ίσως μπορέσει να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, διαθέτοντας τεχνογνωσία και μέσα.

Η Κρίση Λειψυδρίας

Το ζήτημα της λειψυδρίας αναδείχθηκε ως εξίσου κρίσιμο. «Δυστυχώς οι πηγές είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό… να έχουνε τόσο μεγάλη μείωση οι πηγές των ψυχρών», τόνισε ο πρόεδρος. Ενδεικτικά, η παροχή για πότισμα από 120 κυβικά/ώρα τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, έπεσε στα 45 κυβικά/ώρα φέτος τον Μάρτιο. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πτώση της στάθμης των γεωτρήσεων, με κεντρική γεώτρηση να παρουσιάζει ηρεμία στα 91 μέτρα, από 47 μέτρα παλαιότερα. «Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε όλοι και να βάλουμε νερό στο κρασί μας που λέμε, θα περάσουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι», προειδοποίησε, εκτιμώντας ότι πολλά ελαιόδεντρα θα υποστούν σοκ ή ακόμη και θα ξεραθούν.

Στο σημείο αυτό παρενέβη η πρώην πρόεδρος, κα Μαρία Σακκαδάκη, η οποία επιβεβαίωσε την κρισιμότητα της κατάστασης: «Όντως έτσι είναι όπως τα λέει. Τα δέντρα θα ξεραθούν». Έθεσε το ερώτημα γιατί η δημοτική επιτροπή δεν έλαβε υπόψη απόφαση της λαϊκής συνέλευσης σχετικά με τη διανομή του νερού, υποστηρίζοντας πως «οι ελιές ούτε έβρεξε ούτε ποτίστηκαν, ούτε θα ποτιστούν» εάν η άρδευση καθυστερήσει σημαντικά. «Γιατί να μην υπάρξει ίση μεταχείριση;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «πρώτα ύδρευση και μετά μοιράζεται το νερό ίσα και σωστά». Ανέφερε επίσης ότι η παραγωγή λαδιού στον Άγιο Ιωάννη είναι μηδενική τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο κ. Λαθουράκης απάντησε ότι «δεν το περίμενε κανένας» αυτό το μέγεθος της λειψυδρίας και ότι οι αγρότες γνώριζαν ότι δεν έπρεπε να φυτέψουν απαιτητικές σε νερό καλλιέργειες. Επεσήμανε την έλλειψη επικαιροποιημένων στοιχείων για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις ανάγκες τους, καθώς τα αρχεία χάθηκαν μετά από αλλαγή προγράμματος στον Δήμο, και ότι τώρα γίνεται προσπάθεια επανακαταγραφής.

Παραλιακό Μέτωπο, Υποδομές και Ανάπτυξη

Συζητήθηκε εκτενώς η κατάσταση στο παραλιακό μέτωπο, όπου, όπως είπε ο κ. Λαθουράκης, εκτάσεις που παλαιότερα ήταν χέρσες, πωλούνται από το ΤΑΙΠΕΔ σε παρακείμενους ιδιοκτήτες. Εξέφρασε την άποψη ότι ο Δήμος θα μπορούσε να τις είχε αποκτήσει για κοινή χρήση. «Πρέπει να γίνει πεζόδρομος», δήλωσε για τον παραλιακό δρόμο, ώστε να είναι ασφαλής για τους πεζούς, και να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης.

Όσον αφορά τα πεζοδρόμια στον επαρχιακό δρόμο Κουτσουναρίου-Φερμάτων, η κατάσταση είναι περίπλοκη. «Απαγορεύεται σε επαρχιακό δρόμο δίπλα να υπάρχει πεζοδρόμιο», εξήγησε, καθώς η περιοχή δεν έχει χαρακτηριστεί οικισμός μέχρι χαμηλά. Ως εναλλακτική, προωθείται η δημιουργία ποδηλατόδρομου από την Ιεράπετρα έως τον Μακρύ Γιαλό, ο οποίος θα μπορούσε να εξυπηρετεί και πεζούς.

Σχεδιασμός, Τουρισμός και Καθημερινότητα

Οι καθυστερήσεις στα σχέδια πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) σε Κουτσουνάρι και Φέρμα αποτελούν τροχοπέδη. Για το Κουτσουνάρι, η διαδικασία ολοκληρώνεται, αλλά για τα Φέρμα υπάρχουν «πολλά εμπόδια».

Η τουριστική κίνηση φέτος αναμένεται με επιφυλακτικότητα. «Ενώ φαινότανε πάρα πολύ καλοί οιωνοί, τώρα αρχίζουνε και αναδιπλώνονται όλοι», είπε ο κ. Λαθουράκης, ελπίζοντας σε μια χρονιά «όπως πέρυσι».

Το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Ιωάννη παραμένει κλειστό λόγω εκκρεμοτήτων, με τον πολιτιστικό σύλλογο να προσπαθεί να τις διευθετήσει.

Ο πρόεδρος έκανε έκκληση για την τήρηση της καθαριότητας, αναφέροντας το φαινόμενο της απόρριψης ογκωδών αντικειμένων δίπλα σε γεμάτες καρότσες αποκομιδής. «Αυτό είναι μία παράκληση σε όλους… εάν είναι γεμάτη, να τα κρατήσουμε, να τα πάμε την άλλη Τρίτη». Σχολίασε την έλλειψη συλλογικής συνείδησης, συγκρίνοντας με την κατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες όπου η συμμόρφωση οφείλεται στον φόβο των προστίμων. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη για παιδεία, λέγοντας χαρακτηριστικά για τα σκουπίδια σε παιδική χαρά: «Πρέπει λοιπόν να πούμε στα παιδιά μας ότι παίρνουμε το νεράκι μας… και αυτά τα πετούμε στον κάδο».

Ο κ. Λαθουράκης έκλεισε τη συνέντευξη τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και την ελπίδα ότι «του χρόνου θα ‘ναι μια καλή χρονιά για το νερό».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη