Top News

O Μάνος Λουτσέτης νέος πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ιεράπετρας: «Η μεγάλη εκλογική συμμετοχή δείχνει πως έχουμε σημαντικό έργο μπροστά μας»


 Με ισχυρή εντολή και διάθεση για ουσιαστικές παρεμβάσεις, ο Μάνος Λουτσέτης, πρώην αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, αναλαμβάνει την προεδρία του Επιστημονικού Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας (Ε.Σ.Ε.Ε.Μ.Ι.). Η μαζική συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές του συλλόγου σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, την «αγανάκτηση και την αγωνία» του τεχνικού κόσμου της περιοχής, αλλά και την αποφασιστικότητά του να δει τον φορέα του να δραστηριοποιείται δυναμικά απέναντι στις συσσωρευμένες προκλήσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών.

Σε μια περίοδο κρίσιμων πολεοδομικών και αναπτυξιακών ζητημάτων, ο κ. Λουτσέτης και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλούνται να διαδραματίσουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο, προασπίζοντας τα συμφέροντα των επαγγελματιών, συμβάλλοντας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου και ενημερώνοντας υπεύθυνα τους πολίτες.

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μηχανικών Ιεράπετρας

Η συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

  • Πρόεδρος: Μάνος Λουτσέτης
  • Αντιπρόεδρος: Μυρτώ Μαρκοπούλου, αρχιτέκτονας μηχανικός
  • Γραμματέας: Κώστας Περβολαράκης, αρχιτέκτονας μηχανικός
  • Ταμίας: Γιάννης Φωνιαδάκης, πολιτικός μηχανικός (επανεκλεγείς)
  • Μέλος: Καλλιόπη-Ιωάννα Μαστοράκη, αρχιτέκτονας μηχανικός

Προτεραιότητες και Στόχοι Εν Μέσω «Αγανάκτησης»

Ο κ. Λουτσέτης τόνισε εμφατικά πως η υψηλή συμμετοχή στις εκλογές «δείχνει την αγανάκτηση που έχει φτάσει ο τεχνικός κόσμος της Ιεράπετρας και όχι μόνο φυσικά για αυτά που συμβαίνουν την τελευταία δεκαπενταετία». Ο Σύλλογος Μηχανικών Ιεράπετρας, με 63 μέλη ελεύθερους επαγγελματίες – αριθμός που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου στην περιοχή – στοχεύει να γίνει «ένα εργαλείο όσον αφορά την επίλυση διαφόρων θεμάτων που ταλανίζουν τον κλάδο».

Οι βασικές αρχές λειτουργίας και οι στόχοι του Συλλόγου Μηχανικών Ιεράπετρας περιλαμβάνουν την προάσπιση των επαγγελματιών και την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τους μηχανικούς της Ιεράπετρας, την ενεργό συμμετοχή στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής με τον Σύλλογο Μηχανικών Ιεράπετρας να έχει σκοπό να προτείνει και να προάγει θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του Δήμου, ανεξάρτητα από την πρωτοβουλία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, και να παρέχει έγκυρη πληροφόρηση σε δημότες για τεχνικά ζητήματα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Λουτσέτης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι μηχανικοί, περιγράφοντας την κατάσταση ως «απερίγραπτη», σαν να «τους ρίχνουν σε έναν ωκεανό και τους λένε τώρα κολυμπάτε να βγείτε έξω».

Νομοθετικό Πλαίσιο και Πολεοδομικά Ζητήματα: Μια Διαρκής Πρόκληση

Στο στόχαστρο του νέου προέδρου βρέθηκε η ποιότητα της νομοθεσίας που αφορά τον τεχνικό κλάδο. «Να πρωτοπούμε για τις νομοθεσίες οι οποίες συντάσσονται στο πόδι, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους βασικά στοιχεία νομιμότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας περιπτώσεις όπου γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ κρίνουν νόμους ή άρθρα ως αντισυνταγματικά.

Ειδικότερα για τον νόμο των αυθαιρέτων, ο κ. Λουτσέτης σχολίασε πως μετά από 15 χρόνια και τέσσερις νομοθετικές αλλαγές, «αποδείχθηκε εκ της πράγματι ότι ο νόμος αυτός ήταν ένας νόμος μόνο φοροεισπρακτικός και τίποτα άλλο», εμπλέκοντας τους μηχανικούς και τους πολίτες σε έναν «κυκεώνα γραφειοκρατίας».

Το Προεδρικό Διάταγμα για τους Μικρούς Οικισμούς: Ο κ. Λουτσέτης εξέφρασε έντονη ανησυχία για το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα που αφορά τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ ασαφές» και κάνοντας λόγο για «τραγελαφικές καταστάσεις». «Δεν μπορεί ένας νόμος να έχει τόσες ασάφειες μέσα», δήλωσε, επισημαίνοντας τον παραλογισμό το κράτος να αμφισβητεί νόμιμες οικοδομές μετά από 40 χρόνια ισχύος του προηγούμενου πλαισίου. Ωστόσο, αναγνώρισε πως η Ιεράπετρα βρίσκεται σε κάπως πλεονεκτικότερη θέση καθώς διαθέτει Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΓΠΣ) με οριοθετημένους οικισμούς και βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), τα οποία ουσιαστικά θα αποτελέσουν αναθεώρηση του υφιστάμενου ΓΠΣ. «Εμείς είμαστε λίγο τυχεροί που έχουμε το ΓΠΣ… άλλες περιοχές δεν έχουν καθόλου, ούτε ΣΧΟΟΑΠ, ούτε ΓΠΣ, ούτε τίποτα», σημείωσε.

Γενικά και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ/ΤΠΣ): Αναφορικά με την αναθεώρηση του ΓΠΣ της Ιεράπετρας (που ισχύει από το 2009), ο κ. Λουτσέτης διευκρίνισε ότι ενώ η δυνατότητα αναθεώρησης υπήρχε μετά την πρώτη πενταετία, δεν υπήρχε υποχρέωση να συμβεί αυτό. Ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη συγκεντρωμένος ένας μεγάλος φάκελος στην Υπηρεσία Δόμησης με θέματα προς αναθεώρηση, υλικό που έχει προωθηθεί στους μελετητές των νέων ΤΠΣ. Τα ΤΠΣ, ωστόσο, βρίσκονται «ακόμα στα αρχικά τους στάδια». Ο Σύλλογος Μηχανικών Ιεράπετρας προτίθεται να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια στην ολοκλήρωσή τους. Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα, εξέφρασε την ελπίδα για θετικές εξελίξεις, χωρίς όμως να μπορεί να δεσμευτεί για συγκεκριμένο ορίζοντα.

Κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους και η αρχή της νομιμότητας

Σχετικά με το ζήτημα των κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους και συγκεκριμένα για τον «οικίσκο των Ταξί», ο κ. Λουτσέτης υπήρξε κατηγορηματικός. Ανέφερε ότι ο Σύλλογος Μηχανικών Ιεράπετρας, μετά από ενημέρωση από τον Δήμο σε έκτακτη συνεδρίαση, «επίστησε την προσοχή στο Δήμο είναι ό,τι κάνει, να το κάνει με τις σύννομες διαδικασίες». Υπογράμμισε την αντίφαση «ο μεν πολίτης… να τον κυνηγάμε με οποιοδήποτε τρόπο ε… για κάποια αυθαιρεσία που κάνει, και ο Δήμος να αθετεί… ή να προβαίνει σε πράξεις οι οποίες δεν έχουν τη σύννομη…».

Ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ιεράπετρας ξεκαθάρισε ότι για μεγάλα ζητήματα όπως το υδρευτικό δίκτυο ή η αρχαιολογική συλλογή, «την πρωτοβουλία και τον κύριο λόγο τον έχει η εκάστοτε δημοτική αρχή». Παρότι ο Σύλλογος Μηχανικών Ιεράπετρας μπορεί να καταθέτει προτάσεις, για θέματα που απαιτούν σημαντικές χρηματοδοτήσεις και εμπλέκουν δημοτική περιουσία, η διαδικασία θα πρέπει να είναι αντίστροφη: «Ο Δήμος να ζητήσει τη βοήθεια από μας αν χρειαστεί και πού θα χρειαστεί». Ωστόσο, ο κ. Λουτσέτης επιβεβαίωσε την πρόθεση του συλλόγου να καταθέσει προτάσεις, όπως για την αρχαιολογική συλλογή, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο.

Απαντώντας στην πρόταση του Δημήτρη Μαρκάκη για τακτικές, άτυπες συναντήσεις του Δημάρχου με τον Σύλλογο Μηχανικών Ιεράπετρας, ο κ. Λουτσέτης, αν και αναγνώρισε την αξία της ιδέας, σημείωσε από την εμπειρία του ότι η υλοποίησή της «δεν είναι και τόσο απλό».

Προς έναν ανοιχτό και συνεργατικό Σύλλογο

Ο κ. Λουτσέτης έδωσε έμφαση στην συλλογικότητα και την διαφάνεια. «Δουλεύουμε σαν ΔΣ», δήλωσε, απορρίπτοντας την προσωποποίηση του ρόλου του. Μια σημαντική απόφαση που λήφθηκε ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ είναι οι συνεδριάσεις της πενταμελούς επιτροπής να είναι ανοιχτές και σε δημόσιους χώρους ώστε να μπορεί να παρακολουθεί όποιος θέλει με κύριο στόχο την μεγαλύτερη συμμετοχή συναδέλφων μηχανικών.

Σχετικά με την κληρονομιά του προηγούμενου ΔΣ, ο κ. Λουτσέτης αναγνώρισε τις «αξιόλογες κινήσεις» που έγιναν, παρά τα εμπόδια της περιόδου Covid, τονίζοντας την ύπαρξη συνέχειας και τη δέσμευση του νέου συμβουλίου να «προσθέσει το λιθαράκι του».

Ο τεχνικός κόσμος της Ιεράπετρας, μέσω του ανανεωμένου Συλλόγου Μηχανικών Ιεράπετρας, φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει λύσεις, να καταθέσει προτάσεις και να αποτελέσει έναν κρίσιμο παράγοντα διαλόγου και πίεσης για την ποιοτική αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος και την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη