Εικόνες από κάδο στα Φέρμα, πριν και μετά την αποκομιδή απορριμμάτων το πρωί της Πέμπτης 26 Ιουλίου
Tα τεράστια προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, που άφησε για σχεδόν δεκαπέντε ημέρες την Ιεράπετρα και κυρίως τις τοπικές κοινότητες του Δήμου αντιμέτωπες με μεγάλους όγκους απορριμμάτων και καθόλου τιμητικές με ξεχειλισμένους κάδους που πλήγωναν την καθημερινότητα και την τουριστική εικόνα τους, φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της.
Ένα απρόβλεπτο και ταυτόχρονο «blackout» στα κρίσιμα οχήματα που μεταφέρουν τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου, γονάτισε την υπηρεσία Καθαριότητας. Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Γιακουμάκης, περιέγραψε τη μάχη που δίνεται για την επιστροφή στην κανονικότητα, δίνοντας ένα χρονοδιάγραμμα μίας περίπου εβδομάδας για την πλήρη ομαλοποίηση, ενώ παράλληλα άνοιξε τον φάκελο όλων των μεγάλων «αγκαθιών» που ταλανίζουν διαχρονικά τον τομέα του.
Μία εβδομάδα για την επιστροφή στην κανονικότητα
Αντιμέτωπος με μια κατάσταση που, όπως παραδέχτηκε, τον έκανε να «παγώσει» και να του «κοπούν τα πόδια», ο κ. Γιακουμάκης παρουσίασε το σχέδιο για την εξομάλυνση της κατάστασης της πόλης και των χωριών. Ήδη από την περασμένη Τετάρτη, με την επιστροφή του ενός εκ των δύο τρακτόρων (ελκυστήρων) που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, η υπηρεσία λειτουργεί με το 50% της δύναμής της στη μεταφορά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ η δυνατότητα μεταφοράς απορριμμάτων έχει μειωθεί στο μισό, η προσπάθεια επικεντρώνεται στα πιο επιβαρυμένα σημεία. «Με το 50% του στόλου, μπορούμε και κάνουμε δουλειά. Θα φέρουμε τον Δήμο σε ένα καλό επίπεδο καθαριότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο».
Ο στόχος είναι μέχρι το επόμενο Σάββατο, η κατάσταση να έχει πλήρως αποκατασταθεί. Ο δεύτερος τράκτορας, του οποίου η επισκευή καθυστέρησε λόγω μιας επιπλέον, σοβαρής βλάβης στον κεντρικό άξονα του κιβωτίου ταχυτήτων, αναμένεται να παραδοθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, πλήρως επισκευασμένος και με εγγύηση καλής λειτουργίας. «Καλύτερα να μην έχουμε άλλο πρόβλημα από δω και πέρα», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για οριστικές λύσεις. Παράλληλα, η συνδρομή του ιδιωτικού απορριμματοφόρου, που είχε προβλεφθεί για την κάλυψη των αυξημένων θερινών αναγκών, θα γίνει πλέον πιο ουσιαστική. Μέχρι πρότινος, το όχημα αυτό αναγκαζόταν να εκτελεί το ίδιο τα χρονοβόρα δρομολόγια προς τον Άγιο Νικόλαο, χάνοντας χρόνο και αδειάζοντας λιγότερους από τους προβλεπόμενους κάδους. Με την αποκατάσταση της λειτουργίας των τρακτόρων, θα μπορεί να εστιάσει αποκλειστικά στην αποκομιδή εντός του Δήμου, μεγιστοποιώντας την απόδοσή του.
Ως άμεσο μέτρο ενημέρωσης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, ο Δήμος θα αναρτήσει εντός της ημέρας αναλυτικό πρόγραμμα με τα καθημερινά δρομολόγια αποκομιδής για την πόλη και τα χωριά, μαζί με τηλέφωνα επικοινωνίας της υπηρεσίας, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν και να προγραμματίζουν, συμβάλλοντας και οι ίδιοι στην ομαλή λειτουργία.
«Πριν από 10 μέρες έτυχε κάτι πρωτόγνωρο για τον Δήμο μας. Δεν έχει ξανατύχει ποτέ να μας χαλάσουν και οι δύο τράκτορες ταυτόχρονα και δύο καρότσες να ‘ναι εκτός», ανέφερε ο κ. Γιακουμάκης, περιγράφοντας το «τέλειο κακό σενάριο» που βύθισε την Ιεράπετρα στα σκουπίδια. Η ταυτόχρονη ακινητοποίηση του 100% του στόλου μεταφοράς απορριμμάτων λειτούργησε ως καταλύτης, μειώνοντας δραματικά τη συχνότητα αποκομιδής. «Εκεί που κάναμε αποκομιδή τρεις φορές την εβδομάδα, αναγκαστήκαμε να κάνουμε δύο. Εκεί που κάναμε δύο, κάναμε μία», παραδέχτηκε, σκιαγραφώντας την κατάρρευση του προγράμματος.
Η κρίση αυτή ανέδειξε τη θεμελιώδη αδυναμία της Ιεράπετρας: την έλλειψη δικού της Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). «Είμαστε ο μόνος μεγάλος Δήμος του νομού, ο οποίος πρέπει να κάνουμε τέτοιο συνδυασμό δυνάμεων για να μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας», τόνισε ο Αντιδήμαρχος. Αυτή η εξάρτηση από τις δομές του Αγίου Νικολάου, που απορρέει από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2016, δημιουργεί ένα μόνιμο καθεστώς λειτουργικής ανασφάλειας. Καθιστά την οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή «πολύ δύσκολη, έως ακατόρθωτη», καθώς τα κονδύλια έχουν ήδη δεσμευτεί και οι μονάδες επεξεργασίας σε όλη την Κρήτη έχουν δρομολογηθεί βάσει αυτού του πλάνου. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος δεν έχει την αυτονομία να διαχειριστεί τις κρίσεις του, καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει νυχτερινές βάρδιες ή έκτακτα δρομολόγια όποτε το επιθυμεί, αφού εξαρτάται από το ωράριο λειτουργίας ενός άλλου Δήμου.
Τα μεγάλα «αγκάθια»: Από τη ΜΕΒΑ και το Πράσινο Σημείο μέχρι την παραλία της Παχιάς Άμμου
Πέρα από την τρέχουσα κρίση, ο κ. Γιακουμάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από χρόνια ζητήματα που αποτελούν τις πραγματικές αιτίες της ευπάθειας του συστήματος:
- Μονάδα Κομποστοποίησης (ΜΕΒΑ): Αν και ο Δήμος έχει παραχωρήσει τη χρήση στον ΕΣΔΑΚ για να προχωρήσει ο διαγωνισμός λειτουργίας, ο ίδιος εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με το προτεινόμενο κόστος ανά τόνο (gate fee), χαρακτηρίζοντάς το «πάρα πολύ ακριβό». Αυτό το υψηλό κόστος κινδυνεύει να καταστήσει τη λειτουργία της μονάδας ασύμφορη, λειτουργώντας αποτρεπτικά για την ίδια την ανακύκλωση βιοαποβλήτων και μετατρέποντας μια επένδυση εκατομμυρίων σε ένα άχρηστο «κουφάρι». Δεσμεύτηκε να πιέσει για τη μείωσή του.
- Πράσινο Σημείο: Η χρηματοδότηση των 700.000 ευρώ δεν έχει χαθεί. Το έργο θα μεταφερθεί στο νέο ΕΣΠΑ ως «έργο-γέφυρα», ωστόσο η υλοποίησή του παραμένει όμηρος της γραφειοκρατίας, καθώς εξαρτάται πλέον από την τελική υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού, μια καθυστέρηση που στερεί από τους δημότες μια κρίσιμη υποδομή για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.
- Καθαρισμός παραλίας Παχιάς Άμμου: Ο κ. Γιακουμάκης επιβεβαίωσε το φετινό παράδοξο που φέρνει τους καταστηματάρχες να πληρώνουν από την τσέπη τους για τον καθαρισμό της πολύπαθης παραλίας. Απέδωσε την καθυστέρηση στην έγκριση του σχετικού κονδυλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μια γραφειοκρατική εμπλοκή που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Η παρέμβαση του πρώην προέδρου κ. Ραπάνη έφερε στο φως και μια άλλη διάσταση: τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού για την εργασία αυτή από την πλευρά της τοπικής κοινότητας.
- Πλύσιμο Κάδων: Το ειδικό όχημα (καδοπλυντήριο) είναι επισκευασμένο και έτοιμο. Οι πλύσεις θα ξεκινήσουν «σύντομα», μόλις η αποκομιδή επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, καθώς η δυσοσμία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγιεινής.
- Ανακύκλωση: Το πρόβλημα με τους μπλε κάδους, που γεμίζουν ασφυκτικά από άσπαστα χαρτοκιβώτια, παραμένει μεγάλο. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο: οι κάδοι φαίνονται γεμάτοι, οι πολίτες αποθαρρύνονται και πετούν τα ανακυκλώσιμα στους πράσινους κάδους, αυξάνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ. Ο κ. Γιακουμάκης εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης απογευματινής βάρδιας για την αποκομιδή της ανακύκλωσης.
- Φωτιά σε όχημα: Το πόρισμα της Πυροσβεστικής απέδωσε τελικά την πυρκαγιά σε βραχυκύκλωμα. Αν και απομακρύνει σενάρια δολιοφθοράς, το περιστατικό υπογραμμίζει την παλαιότητα του στόλου και την επιτακτική ανάγκη ανανέωσής του.
Κλείνοντας, ο Γιώργος Γιακουμάκης απηύθυνε έκκληση για συνεργασία και κοινή λογική από όλους τους πολίτες. «Δεν είμαστε απέναντι στους πολίτες. Είμαστε μαζί. Θέλουμε τη συνεργασία, γιατί είναι ο τόπος μας και θέλουμε να είναι καθαρός», κατέληξε, υποσχόμενος πως τα επώδυνα μαθήματα από αυτή την κρίση θα οδηγήσουν σε καλύτερη πρόβλεψη και ετοιμότητα στο μέλλον. Η κρίση λειτούργησε ως ένα σκληρό «stress test», αποκαλύπτοντας ότι η καθαριότητα δεν είναι μόνο ευθύνη του Δήμου, αλλά μια συλλογική υπόθεση που απαιτεί συνέπεια από την υπηρεσία και σεβασμό από τον πολίτη.
Δημοσίευση σχολίου