Top News

Καλαντζάκης και Πανταζής σε μετωπική σύγκρουση για δικαστικές αποφάσεις και το «στοιχειωμένο» Γηροκομείο

 

Μια δικαστική αθώωση στάθηκε η αφορμή για να ξεσπάσει μια πολύ έντονη δημόσια αντιπαράθεση, αποκαλύπτοντας τις βαθιές ρωγμές και τις χρόνιες πολιτικές έριδες που ταλανίζουν τον Δήμο Ιεράπετρας. Ο πρώην Δήμαρχος, Θεοδόσης Καλαντζάκης, και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Αργύρης Πανταζής, διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον αέρα του Ράδιο Λασίθι, με αφορμή τη χθεσινή αθωωτική απόφαση του πρώην Δημάρχου και άλλα μέλη της πρώην δημοτικής αρχής για το θέμα παραχώρησης δημοτικού χώρου στους Καλογέρους σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η συζήτηση εκτροχιάστηκε σε κατηγορίες για «λασπολογία», εκλογικά αποτελέσματα και, κυρίως, στο μεγάλο αγκάθι για την τοπική κοινωνία: το νέο Γηροκομείο «Ορφανοδάκειο», ένα έργο που εγκαινιάστηκε αλλά παραμένει ένα κενό κέλυφος, γεμάτο κατασκευαστικές αστοχίες. Η σύγκρουση των δύο ανδρών έφερε στην επιφάνεια όχι μόνο τις προσωπικές τους αντιπαραθέσεις, αλλά και την αγωνία για κρίσιμα έργα που παραμένουν στάσιμα, με τους πολίτες να παρακολουθούν έναν πόλεμο χαρακωμάτων με αβέβαιο νικητή, αλλά σίγουρο χαμένο την ίδια την πόλη.

Η δίκη που άναψε τη φωτιά

Όλα ξεκίνησαν με την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τον κ. Καλαντζάκη και δύο πρώην συνεργάτιδές του, οι οποίοι κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος. Η υπόθεση αφορούσε την άτυπη παραχώρηση του παλιού δημοτικού σχολείου στον οικισμό Καλογέρων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, στον πρόεδρο του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.

Ο Θεοδόσης Καλαντζάκης, στην πρώτη του παρέμβαση, υποστήριξε πως η κίνηση αυτή ήταν μια συνήθης πρακτική στήριξης των τοπικών συλλόγων, οι οποίοι εθελοντικά συντηρούν ανενεργά δημοτικά κτίρια. «Δεν ήταν δυνατόν να λέγαμε όχι στον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου των Καλογέρων,» δήλωσε, τονίζοντας την κοινωνική προσφορά του εν λόγω προσώπου. Υποβάθμισε το γεγονός, λέγοντας πως η διοίκηση ουδέποτε απάντησε επισήμως στην αρχική αίτηση και απλώς έδωσε μια άτυπη άδεια χρήσης. Χαρακτήρισε τη δικαστική του περιπέτεια ως μια στοχευμένη κίνηση από την πλευρά του κ. Πανταζή και της παράταξής του, τονίζοντας πως «θεωρώ ότι δεν υπήρχε λόγος καν να πηγαίναμε στο δικαστήριο».

Από την πλευρά του, ο Αργύρης Πανταζής έδωσε μια εντελώς διαφορετική διάσταση. Διευκρίνισε πως η παράταξή του δεν κατέθεσε μήνυση, αλλά μια ενυπόγραφη αναφορά στον εισαγγελέα, ο οποίος και κίνησε αυτεπάγγελτα τη διαδικασία λόγω της σοβαρότητας των καταγγελλομένων. «Εμείς δεν ήμασταν μηνυτές. Ο εισαγγελέας έκρινε με βάση των γραφομένων ότι κάτι υπάρχει σε αυτή την περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πανταζής αποκάλυψε μια κρίσιμη λεπτομέρεια από τη δίκη: «Η εισαγγελέας είπε ότι προφανώς είναι πασιφανές ότι υπάρχει παράβαση καθήκοντος. Όμως δεν αποδεικνυόταν ο δόλος». Αυτή η έλλειψη δόλου, σύμφωνα με τον ίδιο, οδήγησε στην αθώωση. Το πιο σοκαριστικό στοιχείο που έφερε στο φως ήταν η πληροφορία πως στην υπόθεση εμπλέκονταν και τρεις θάνατοι ηλικιωμένων, γεγονός που, όπως είπε, έμαθαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η «καυτή πατάτα» του Γηροκομείου

Η αντιπαράθεση γρήγορα μεταφέρθηκε στο πολύπαθο έργο του νέου Γηροκομείου. Ο κ. Πανταζής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη δημοτική αρχή, παρουσιάζοντας μια μακρά λίστα με σοβαρότατες ελλείψεις και κατασκευαστικές αστοχίες στο κτίριο που εγκαινιάστηκε λίγο πριν τις εκλογές. Σύμφωνα με τον ίδιο, λείπουν, μεταξύ άλλων, οι ηλιακοί συλλέκτες, το σύστημα ψύξης-θέρμανσης, τα κουμπιά πανικού στις τουαλέτες, ο βόθρος και, το κυριότερο, το ασανσέρ. Για το τελευταίο, έκανε μια ανατριχιαστική περιγραφή: «Το κουβούκλιο είναι μικρότερων διαστάσεων… Δεν μπορεί να φιλοξενήσει κιβώτιο ασανσέρ το οποίο να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει από τον πρώτο όροφο κρεβάτι». Υποστήριξε πως το κόστος αποκατάστασης αγγίζει τις 550.000 ευρώ και κατηγόρησε τον κ. Καλαντζάκη ότι «πέταξε στάχτη στα μάτια των Ιεραπετριτών».

Στη δευτερολογία του, ο Θεοδόσης Καλαντζάκης αντέκρουσε τις κατηγορίες, δηλώνοντας πως αν η δική του διοίκηση είχε παραμείνει, «σήμερα το γηροκομείο θα λειτουργούσε». Υποστήριξε πως τα προβλήματα ήταν γνωστά και είχαν δρομολογηθεί λύσεις, όπως η εξασφάλιση 150.000 ευρώ για το ασανσέρ, χρήματα που, όπως είπε, η σημερινή διοίκηση δεν διεκδίκησε. Για το συνολικό κόστος του έργου, επέμεινε στο ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ, αποδίδοντας την απόκλιση από τα μεγαλύτερα ποσά που παρουσίασε η δημοσιογράφος στις εκπτώσεις του εργολάβου, οι οποίες, όπως εξήγησε, επιστρέφουν πλέον στην Περιφέρεια ή τα Υπουργεία και δεν μένουν στον Δήμο.

Εκλογές, λάσπη και το βλέμμα στο μέλλον

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει και το αποτέλεσμα των τελευταίων δημοτικών εκλογών, όπου η παράταξη του κ. Καλαντζάκη κατετάγη τρίτη. Ο κ. Πανταζής το ερμήνευσε ως «τιμωρία» από τον λαό. Ο πρώην δήμαρχος, ωστόσο, το απέδωσε στη «λάσπη» και τα «ψέματα» που, όπως είπε, δέχθηκε από «trolls του διαδικτύου» και πολιτικούς του αντιπάλους.

Κοιτώντας το μέλλον, ο κ. Καλαντζάκης έστειλε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, επιβεβαιώνοντας πως η παράταξή του θα είναι παρούσα και στις επόμενες εκλογές. «Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι η λάσπη που έριξαν στο πρόσωπο το δικό μου και των συνεργατών μου, θα τους την επιστρέψει ο κόσμος σύντομα».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη