Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια οδηγών και επιβατών στο οδικό δίκτυο ανατολικά της Ιεράπετρας, από τα Αχλιά και τα Φέρμα μέχρι τον Μακρύ Γιαλό, έκρουσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης “Ο Ερμής”, Αβραάμ Παναγιωτάκης. Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, περιέγραψε μια άκρως επικίνδυνη καθημερινότητα, όπου τα τουριστικά λεωφορεία αναγκάζονται είτε να εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, είτε να προκαλούν ζημιές στα οχήματά τους, εξαιτίας των ακλάδευτων δέντρων που εμποδίζουν τη διέλευση.
Το πρόβλημα, όπως τόνισε, δεν είναι καινούργιο, αλλά εν μέσω τουριστικής περιόδου και με την κίνηση να αυξάνεται δραματικά, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Ζητάμε το αυτονόητο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης, απευθύνοντας δραματική έκκληση στην Περιφέρεια Κρήτης και στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Ανδρουλάκη, να παρέμβουν άμεσα πριν να είναι αργά.
«Ή μπαίνεις στο αντίθετο ρεύμα ή χτυπάς το λεωφορείο»
Οι επαγγελματίες οδηγοί που διασχίζουν καθημερινά τον δρόμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα διαρκές δίλημμα. «Όταν μπαίνει σε μια στροφή ένα πούλμαν 12-13 μέτρων και βλέπει δεξιά του ή αριστερά του ένα άλλο πούλμαν να μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα γιατί έχει κλαδιά… τι πρέπει κάνουμε;» διερωτήθηκε ο κ. Παναγιωτάκης.
Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγεί σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις. «Αν είμαι τυχερός και δεν έρχεται άλλο αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα, αναγκάζομαι και μπαίνω στο αντίθετο ρεύμα. Αν έτυχε, όπως προχθές, εκεί στα Φέρμα, που βρεθήκαμε με ένα άλλο πούλμαν, αναγκαστικά χτύπησα τον καθρέφτη μου και το πούλμαν πάνω στο δέντρο. Τι να κάνω; Να γίνει τροχαίο για να αποφύγω το δέντρο;»
Τα σημεία που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου, είναι συγκεκριμένα:
- Στην Αχλιά: Όπου τα κλαδιά των δέντρων έχουν εισχωρήσει επικίνδυνα στον δρόμο.
- Στην Αγία Φωτειά και τη Γαλήνη: Ιδιαίτερα στο ρεύμα προς Ιεράπετρα, τα δέντρα βρίσκονται σχεδόν στη μέση του δρόμου.
- Στα Φέρμα: Εκτός από τα δέντρα, μέχρι πρόσφατα υπήρχαν και κολωνάκια από ξεχασμένο έργο που στένευαν ακόμη περισσότερο τον δρόμο, αναγκάζοντας τα οχήματα να κάνουν ελιγμούς.
«Όλο το κομμάτι από την Ιεράπετρα μέχρι το Μακρύ Γιαλό θέλει βελτιώσεις στα δέντρα», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα λεωφορεία, αλλά και όλα τα βαρέα οχήματα, όπως μπετονιέρες και φορτηγά, που κινούνται στην περιοχή.
Άμεσο αίτημα για κλάδεμα
Το αίτημα των επαγγελματιών είναι ένα και ξεκάθαρο: η άμεση ενεργοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες κλαδοκοπές. «Πρέπει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης να σκύψει στο θέμα πάνω. Είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να τα είχαν κάνει πριν ξεκινήσει η σεζόν», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, εκφράζοντας την απορία του για την αδιαφορία και την έλλειψη προνοητικότητας.
Ο ίδιος περιέγραψε την προσπάθειά του να βρει τον αρμόδιο, με τις υπηρεσίες να μεταθέτουν την ευθύνη η μία στην άλλη. «Πήρα κάποιον κύριο και μου λέει “Είναι του Δασαρχείου”. Και μίλησα με το Δασαρχείο και γελούσε. Λέει, “Δεν έχουμε καμία δουλειά εμείς με αυτό. Είναι του δρόμου, είναι της Περιφέρειας”».
Η παρέμβαση, όπως τονίζεται, πρέπει να είναι άμεση, καθώς κάθε μέρα που περνά, ο κίνδυνος ενός σοβαρού ατυχήματος αυξάνεται. «Πρέπει να γίνει ατύχημα για να πάνε να το φτιάξουνε;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος των οδηγών, καλώντας τους υπεύθυνους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
Το ευρύτερο πρόβλημα της πρόσβασης στα ξενοδοχεία
Πέρα από το ζήτημα των δέντρων, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και στο γενικότερο πρόβλημα των υποδομών και της έλλειψης ασφαλούς πρόσβασης σε πολλά ξενοδοχεία της περιοχής. Με τον νέο, αυστηρότερο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) να καθιστά κακούργημα την παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής, οι οδηγοί δηλώνουν ότι δεν θα ρισκάρουν πλέον να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να προσεγγίσουν τις εισόδους των ξενοδοχείων.
«Δεν μπορεί το πούλμαν να μπαίνει ανάποδα πάνω στη στροφή, απάνω σε ένα πέταλο, να έχει κόψει και τα δύο ρεύματα κίνησης για να πάρει τον κόσμο», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα ξενοδοχείο στην περιοχή Καθαράδες. Η λύση που προκρίνουν είναι τα ξενοδοχεία να διαμορφώσουν κατάλληλους χώρους ή να γίνει παρέμβαση στο οδόστρωμα με διακοπή της διπλής γραμμής και ειδική σήμανση. Μέχρι τότε, τα λεωφορεία θα αφήνουν τους τουρίστες στο πλησιέστερο νόμιμο και ασφαλές σημείο, ακόμη κι αν αυτό απέχει εκατοντάδες μέτρα από το ξενοδοχείο.
Δημοσίευση σχολίου