Top News

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα πληρώσει όλη η Κρήτη για τις αμαρτίες των λίγων;»

 


Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου για τις αγροτικές επιδοτήσεις, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, παρενέβη σήμερα στο Ράδιο Λασίθι τοποθετούμενος με σαφήνεια και ένταση για τις καταγγελίες που ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η συνέντευξή του αποτυπώνει το αίσθημα αδικίας και ανησυχίας που κυριαρχεί στον αγροτικό κόσμο του νησιού, αλλά και τις εύλογες ερωτήσεις για τη διαχείριση ευθυνών, τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και τις επιπτώσεις της επικείμενης μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ.

«Για μια χούφτα ανθρώπους δεν θα πληρώσει όλο το νησί», τόνισε από την αρχή της συνέντευξης, ζητώντας να σταματήσει ο πρόωρος διασυρμός όσων εμπλέκονται, πριν υπάρξει τελεσίδικη κρίση από τη Δικαιοσύνη. «Δεν έχουμε δικαίωμα να δικάζουμε ανθρώπους απλά και μόνο επειδή κατηγορούνται» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος υπενθύμισε την ανάγκη σεβασμού στη διαδικασία της δικαστικής διερεύνησης, σημειώνοντας πως αν υπάρξει καταδίκη, τότε τα ποσά πρέπει να επιστραφούν στους πραγματικούς παραγωγούς που αδικήθηκαν: «Να τα πάρουν αυτοί που παράγουνε. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια δεν ντρέπεται».

Στο τραπέζι με τους βουλευτές – ηχηρές απουσίες

Σε πρόσφατη συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία συμμετείχαν πέντε βουλευτές του νησιού, ο Τριανταφυλλάκης επεσήμανε το θετικό κλίμα αλλά και τις απουσίες που προκάλεσαν ερωτήματα. «Ας μας πουν γιατί δεν ήρθαν. Αν δεν είχαν πετρέλαιο, να κάνουμε έρανο να τους βοηθήσουμε να ‘ρθουν», σχολίασε δηκτικά.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων και το επόμενο βήμα μετά την κατάργηση της «τεχνικής λύσης» που στήριζε τις επιδοτήσεις για τους παραγωγούς της Κρήτης. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ μοιάζει, σύμφωνα με τον πρόεδρο, να απειλεί με κατάρρευση το σύστημα στήριξης: «Θα κοπεί το 90% των επιδοτήσεων στην Κρήτη. Αυτό σημαίνει καταστροφή για τον πρώτο πυλώνα της αγροτικής παραγωγής, για τα μαγαζιά, για την τοπική οικονομία.»

Απαντώντας σε ερωτήματα για το πώς δηλώνονταν εκατομμύρια αιγοπρόβατα δίχως ουσιαστικό έλεγχο, ο Τριανταφυλλάκης ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Και όταν δεν υπάρχει, όλα μπορούν να συμβούν.» Δεν δίστασε, ωστόσο, να μιλήσει και για πολιτικές ευθύνες, λέγοντας πως «η μία χείρα νίπτει την άλλη» και αφήνοντας αιχμές για το ενδεχόμενο να άνοιξαν κάποιοι «δρόμους» στους παρανομούντες. «Δεν την έχω κάνει την παρανομία για να ξέρω πώς γίνεται», πρόσθεσε, «αλλά ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Φόβοι για τον ρόλο της ΑΑΔΕ και την επόμενη μέρα

Ο πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τη μετάβαση των αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ. «Η ΑΑΔΕ είναι φτιαγμένη για να εισπράττει, όχι για να δίνει», είπε, υποστηρίζοντας ότι το νέο σύστημα κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα των επιδοτήσεων ή και να τις ακυρώσει εντελώς. Η τεχνική λύση που ίσχυε μέχρι σήμερα, όπως εξήγησε, διασφάλιζε ένα είδος προσωρινής κανονικότητας. Η κατάργησή της απειλεί, σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των παραγωγών της Κρήτης.

«Το κράτος δεν στηρίζει την παραγωγή, δεν στηρίζει την Ιεράπετρα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά. Μας θέλουνε μόνο για τον τουρισμό, κι αυτό για τους λίγους», είπε σε μια αποστροφή που συμπυκνώνει την πικρία ενός κόσμου που νιώθει εγκαταλειμμένος.

O κ. Τριανταφυλλάκης τόνισε πως αν υπάρχουν ένοχοι θα πρέπει να πληρώσουν αλλά δεν γίνεται να πληρώσει ένας ολόκληρος τόπος για όσα μπορεί να έκαναν κάποιοι λίγοι ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης και όχι πολιτικής εκδίκησης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη