Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα της περιόδου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας τοποθετήθηκε και πήρε αποφάσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την περιβαλλοντική θωράκιση της περιοχής απέναντι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, μέχρι τις υποδομές, την οικονομία και τις πολιτιστικές επιλογές που θα διαμορφώσουν το καλοκαίρι της περιοχής (και όχι μόνο).
Ομόφωνο «Όχι» στις Εξορύξεις
Το πρώτη θέμα που απασχόλησε αφορούσε τις ενδεχόμενες έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων νότια της Ιεράπετρας. Το αίτημα 54 πολιτών, που έθετε το δίλημμα «Περιβάλλον, Υγεία, Ειρήνη, Τουρισμός, Αλιεία, Οικονομία: Θυσία στο βωμό των εξορύξεων;», βρήκε το Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνο.
Ο εκπρόσωπος των πολιτών, Παύλος Δασκαλάκης, πλαισίωσε το αίτημα με αιχμηρά επιχειρήματα, υπογραμμίζοντας τον τεράστιο περιβαλλοντικό και σεισμικό κίνδυνο, αλλά και την οπτική ρύπανση που θα προκαλούσε μια εξέδρα αν μόλις 1,5 ναυτικό μίλι από τη Χρυσή. Ο Δήμαρχος, Εμμανουήλ Φραγκούλης, παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ, όμως σήμερα η θέση του είναι κάθετα αντίθετη. «Είμαστε σαφέστατα αντίθετοι σε κάθε τι που θα διαλύσει το περιβάλλον, την υγεία και το θαλάσσιο οικοσύστημα», δήλωσε. Τελικά, το συμβούλιο, με ομοφωνία, τάχθηκε ενάντια σε τέτοιες απόφάσεις.
Μάχη για τις Τοπικές Υπηρεσίες και Υποδομές
Η τάση της κεντρικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών βρέθηκε στο επίκεντρο, με το συμβούλιο να τάσσεται ομόφωνα κατά της συρρίκνωσης των Δ.Ο.Υ. σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, ξυπνώντας μνήμες από την απώλεια της τοπικής Δ.Ο.Υ. το 2012. Παράλληλα, εγκρίθηκε μια σειρά κρίσιμων χρηματοδοτήσεων για την αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης (1.000.000€), την αποκατάσταση του λιμενοβραχίονα στο Μακρύ Γιαλό (70.000€) και την ανόρυξη δύο νέων αρδευτικών γεωτρήσεων για την αντιμετώπιση της ανομβρίας.
Κύρβεια, Λυρική Σκηνή και Θοδωρής Φέρρης
Ο πολιτισμός αποδείχθηκε πεδίο τόσο ομοφωνίας όσο και έντονης αντιπαράθεσης, με τις αποφάσεις να καθορίζουν τη φυσιογνωμία των εκδηλώσεων στην πόλη.
Το συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα Μνημόνιο Συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Φωτεινή Περακάκη, διευκρίνισε ότι η συνεργασία δεν έχει οικονομικό κόστος για τον δήμο και αποσκοπεί στο να φέρει τα παιδιά και τους νέους κοντά σε μορφές τέχνης όπως η όπερα και η κλασική μουσική. Η πρωτοβουλία έτυχε θερμής υποδοχής, με προτάσεις για αξιοποίηση εμβληματικών χώρων της πόλης, όπως το φρούριο του Καλέ, για τη φιλοξενία μελλοντικών παραστάσεων. Για το θέμα αυτό τη Δευτέρα θα βρεθεί στην Ιεράπετρα (και τη Σητεία όπου έχει γίνει ανάλογη συμφωνία) ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνθκής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, με σκοπό να γίνει μια πρώτη επαφή με τους φορείς και επισκέψεις σε πιθανούς χώρους εκδηλώσεων της περιοχής.
Στον αντίποδα της ομοφωνίας, η έγκριση για τη διοργάνωση συναυλίας με τον δημοφιλή τραγουδιστή Θοδωρή Φέρρη, με την παραγωγή να αναλαμβάνει πλήρως ο Δήμος Ιεράπετρας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Το κόστος των 44.845 ευρώ κρίθηκε «υπερβολικό» από την αντιπολίτευση, η οποία αμφισβήτησε έντονα την πρόβλεψη επαρκών εσόδων από τα εισιτήρια (τα οποία θα καταλήξουν όλα στο Δήμο Ιεράπετρας). «Είναι μια υπερβολική δαπάνη, όταν υπάρχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες που δεν επιβαρύνουν τον δήμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πανταζής.
Η και Περακάκη αντέτεινε ότι η δημοφιλία του καλλιτέχνη, η εξασφάλιση χορηγιών λόγω της παρουσίας του συγκεκριμένου καλλιτέχνη και η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων -για πρώτη φορά από τον δήμο- λειτουργούν ως δικλείδες ασφαλείας, με τη συναυλία να αναμένεται «ισοσκελισμένη». Η απόφαση τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία.
Το συμβούλιο έδειξε την εμπιστοσύνη του και στον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της πόλης, τα «Κύρβεια», τα το κόστος των οποίων εγκρίθηκε και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και το τελικό πρόγραμμα.
Ομόφωνα επίσης εγκρίθηκε η συμπληρωματική επιχορήγηση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής, ο οποίος διοργανώνει τις εκδηλώσεις, διασφαλίζοντας τη συνέχιση των πολιτιστικών δράσεων που αποτελούν σημείο αναφοράς για την Ιεράπετρα και στις οποίες πρωταγωνιστεί η φιλαρμονική του δήμου.
Νόμος για τα Ζώα: Απόφαση στήριξης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συζήτηση για τον νόμο 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς. Ο δημοτικός σύμβουλος και κτηνίατρος Μιχάλης Σπυριδάκης τον χαρακτήρισε «κατάπτυστο», με τον Δήμαρχο να συμφωνεί, κάνοντας λόγο για νόμο γραμμένο από «φανατικούς φιλόζωους» ο οποίος δεν αναγνωρίζει τις φυλές εργασίας (κυνηγετικά, ποιμενικά, αστυνομικά ζώα) ούτε τις καθαρόαιμες φυλές με γενεαλογική αξία. Η υποχρεωτική στείρωση και η λήψη DNA βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής ως μέτρα παράλογα και δαπανηρά. Το συμβούλιο τάχθηκε υπέρ των θέσεων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ζητώντας την αλλαγή των επίμαχων άρθρων.
Υποδομές και Παρατάσεις Έργων
Σημαντική συζήτηση έγινε για την τροποποίηση αποφάσεων για την αγορά τεσσάρων ακινήτων σε Κουτσουρά και Μακρύ Γιαλό για την κατασκευή αντλιοστασίων. Ο κύριος Τζώρτζης εξήγησε ότι η τροποποίηση αφορούσε ένα οικόπεδο με δύο ιδιοκτήτες αντί για έναν. Ο κύριος Βρυγιονάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετατόπιση ενός κεντρικού αντλιοστασίου σε άλλη θέση από την αρχική του μελέτη, φοβούμενος διαρροές λυμάτων σε οικιστική ζώνη. Ο κύριος Τζώρτζης απάντησε ότι η μετατόπιση έγινε σε συνεργασία με τον μελετητή, λόγω ιδιοκτησιακών και πολεοδομικών ζητημάτων, διασφαλίζοντας την αποφυγή περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η τροποποίηση εγκρίθηκε.
Το συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση της σύνθεσης επιτροπών παρακολούθησης και παραλαβής δημόσιων συμβάσεων για το έργο αναβάθμισης της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Ιεράπετρας, λόγω αποχώρησης μέλους. Επίσης, εγκρίθηκε η συγκρότηση επιτροπής για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων LED.
Έντονη συζήτηση προκάλεσε η έγκριση της 1ης παράτασης του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Μακρύ-Γιαλού». Η παράταση ζητήθηκε μέχρι 29/9/2026 (συμπεριλαμβανομένης της δοκιμαστικής λειτουργίας), λόγω αδυναμίας έναρξης των εργασιών από έλλειψη αρχαιολόγου και καθυστέρησης λόγω παράλληλων καθηκόντων του. Ο κύριος Γουλιδάκης βρήκε την παράταση (16 μήνες) πολύ μεγάλη για να ζητείται πρώτη φορά, κάτι που όπως είπε δείχνει ότι ανάλογες παρατάσεις θα ζητηθούν και στην πορεία με αποτέλεσμα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Ο κύριος Πανταζής ζήτησε να μάθει το ύψος των προστίμων για την καθυστέρηση και πρότεινε να δοθεί μικρότερη παράταση, ώστε να πιεστούν οι εργολάβοι. Ο κύριος Βρυγιονάκης υπερασπίστηκε την παράταση λόγω του μεγέθους του έργου (5,5 εκατομμύρια ευρώ) και της σοβαρότητας της εταιρείας. Ο κύριος Μπαχλιτζανάκης επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία εξέτασε το αίτημα και ότι η παράταση είναι αναγκαία, καθώς η δοκιμαστική λειτουργία απαιτεί την ολοκλήρωση και άλλων έργων, όπως τα αντλιοστάσια και τα δίκτυα.
Δημοσίευση σχολίου