Top News

Συγκρατημένη η μείωση του αποθέματος του φράγματος Μπραμιανών τον Ιούνιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία των επόμενων μηνών


Ο πρώτος από τους τέσσερις κρίσιμους μήνες για την υδατική επάρκεια της Ιεράπετρας αποτελεί παρελθόν και τα πρώτα πραγματικά δεδομένα για την πορεία των αποθεμάτων στο φράγμα των Μπραμιανών είναι πλέον διαθέσιμα. Με την αγωνία να επικεντρώνεται στο τελικό απόθεμα του Σεπτεμβρίου, η αποτίμηση του Ιουνίου προσφέρει την πρώτη ουσιαστική ένδειξη για τον ρυθμό με τον οποίο η περιοχή καταναλώνει τους πολύτιμους υδατικούς της πόρους.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ράδιο Λασίθι στα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων, η κατανάλωση για τον Ιούνιο του 2025 ήταν αισθητά συγκρατημένη. Ξεκινώντας τον μήνα με 3,15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ε.κ.μ.), το φράγμα έκλεισε στις 30 Ιουνίου με 2,864 ε.κ.μ., καταγράφοντας μια συνολική μείωση 0,286 ε.κ.μ., δηλαδή περίπου 286 χιλιάδες κυβικά μέτρα.

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτός ο αριθμός, είναι απαραίτητη η σύγκριση με τις καταναλώσεις του Ιουνίου των τελευταίων πέντε ετών για τα οποία υπάρχουν πλήρη στοιχεία που να επιτρέπουν συγκρίσεις:

  • Ιούνιος 2016: Κατανάλωση 1,165 ε.κ.μ.
  • Ιούνιος 2020: Κατανάλωση 0,376 ε.κ.μ.
  • Ιούνιος 2021: Κατανάλωση 0,776 ε.κ.μ.
  • Ιούνιος 2022: Κατανάλωση 0,407 ε.κ.μ.
  • Ιούνιος 2024: Κατανάλωση 0,894 ε.κ.μ.

Η σύγκριση είναι αποκαλυπτική. Η φετινή κατανάλωση του Ιουνίου δεν ήταν απλώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών (που είναι περίπου 0,72 ε.κ.μ.), αλλά ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί την για όλα τα τελευταία χρόνια για τα οποία υπάρχουν πλήρη στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία μέρα του Ιουνίου καταγράφεται μια αξιοσημείωτη αύξηση στο απόθεμα του φράγματος της τάξης των 7.000 κυβικών που έρχεται σε αντίθεση με τη σταθερή καθημερινή μείωση των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε στο Ράδιο Λασίθι η καταγραφή αυτή είναι σωστή και δεν οφείλεται σε κάποιο τεχνικό λάθος ούτε σε κάποια νέα πηγή νερού προς το φράγμα. Έτσι, πιθανόν η αυξημένη τιμή να οφείλεται στον κυματισμό που προκάλεσαν τα έντονα μποφόρ και αλλοίωσαν προς τα πάνω τη μέτρηση και, τελικά, να μην αποκαλύπτει κάποια ξαφνική μεγάλη μείωση της κατανάλωσης. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στις μετρήσεις των επόμενων ημερών όπου ενδέχεται ο αισθητήρας να καταγράψει μια δυσανάλογη μείωση του αποθέματος.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ελεγχόμενο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Ο ρυθμός μείωσης των αποθεμάτων για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού κινήθηκε πιο αργά από το “αισιόδοξο σενάριο” που είχαμε αναλύσει τις περασμένες εβδομάδες. Αυτό το μικρό «κέρδος» νερού δημιουργεί ένα πολύτιμο «μαξιλάρι ασφαλείας» για τη συνέχεια.

Ωστόσο, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί. Ο Ιούνιος παραδοσιακά δεν είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Η πραγματική δοκιμασία για τις αντοχές του συστήματος έρχεται τον Ιούλιο και, κυρίως, τον Αύγουστο, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και οι αυξημένες ανάγκες των καλλιεργειών ανεβάζουν την κατανάλωση στα ύψη.

Η θετική εικόνα του Ιουνίου δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα: η ενεργοποίηση της νέας γεώτρησης παραμένει κρίσιμης σημασίας για να αποσυμφορηθεί το φράγμα, ενώ το ζήτημα της αυξημένης αγωγιμότητας που φέρνουν οι εισροές από τις πηγές της Μαλαύρας συνεχίζει να αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή. Ο πρώτος γύρος στη μάχη του νερού κερδήθηκε, αλλά ο πόλεμος για την επάρκεια μέχρι τον Σεπτέμβριο απαιτεί συνεχή εγρήγορση και ορθολογική διαχείριση.

Π. Νικολάου (radiolasithi.gr)


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη