Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για τους μετανάστες παρά την αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ

 


Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Αντώνης Σαμαράς για το τι θα πράξει σήμερα κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας με θέμα τη χορήγηση αδειών διαμονής σε παράτυπους μετανάστες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με σκοπό την εργασία.

Η διαφωνία του πρώην πρωθυπουργού είναι δεδομένη και έχει εκφραστεί με έντονο τρόπο, ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν τελικά θα αποφασίσει απλώς να απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα πάει στη Βουλή για να ψηφίσει «Όχι», κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως κλιμάκωση από την πλευρά του, αν και κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για περαιτέρω διαμάχη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, φρόντισε να καταστήσει σαφή τη δική του θέση και να εκπέμψει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στο εσωτερικό του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επιβάλλοντας κομματική πειθαρχία ως προς την ψήφιση της τροπολογίας. Από αυτή την αυτονόητη συνθήκη για τους βουλευτές της ΝΔ, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, εξαιρείται ο κ. Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός, που μπορεί να εκφράζει την άποψή του για όλα τα θέματα. «Ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κύριος Σαμαράς. Από κει και πέρα, για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες. Θα ισχύσει και σ’ αυτή την ψήφιση», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να μην υπάρχει καμία παρερμηνεία.

Με δεδομένη την ψήφιση της τροπολογίας με μεγάλη πλειοψηφία, από τη στιγμή που θα τη στηρίξουν και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μεταβεί το μεσημέρι στη Βουλή για να πάρει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα προς τους βουλευτές του ότι πρόκειται για μια ουσιώδη παρέμβαση της κυβέρνησης και ο ίδιος δεν θα ανεχθεί καμία παραφωνία.

Ωστόσο, υπήρξαν βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης που συντάχθηκαν δημοσίως με τον κ. Σαμαρά, εκφράζοντας και αυτοί επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της τροπολογίας, όπως ο Κώστας Καραγκούνης, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει η κατηγορία μεταναστών που μπήκαν παράνομα. Δυστυχώς, μέσα σ’ αυτά τα στοιχεία υπάρχουν και πολλοί έκνομοι, τρομοκράτες. Θα πρέπει να μπει ένα σαφές πλαίσιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θάνος Πλεύρης, που χαρακτήρισε την τροπολογία «μια κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής μας πολιτικής. Υπ’ αυτή την έννοια, θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο Αντώνης Σαμαράς είναι σωστές ενστάσεις». Και οι δύο, ωστόσο, διευκρίνισαν ότι θα ψηφίσουν την τροπολογία από τη στιγμή που υπάρχει κομματική πειθαρχία. Πάντως, δεν είναι οι μόνοι βουλευτές της ΝΔ που εκτιμούν έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη διαβούλευση και πιο αποτελεσματική διαχείριση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να συμπεριληφθούν στις διατάξεις οι επιφυλάξεις που υπάρχουν. Ειδικά, καθώς πιστεύουν ότι, όπως εξελίχθηκε η υπόθεση, δίνεται έδαφος σε κόμματα δεξιά της ΝΔ να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Οι ενστάσεις αυτές γίνονται αντιληπτές και από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο να δηλώνει στον ΑΝΤ1: «Τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά αν υπήρχε καλύτερη ενημέρωση για τον σκοπό της ρύθμισης αυτής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χαρακτήρισε αποδεκτές τις διαφορετικές απόψεις στη φάση της διαβούλευσης μιας κυβερνητικής πρωτοβουλίας ή ενός νομοσχεδίου «ώστε αυτό να είναι όσο πιο σωστά διατυπωμένο και όσο το δυνατόν περισσότερο προς το συμφέρον της κοινωνίας και του συνόλου των πολιτών». Από τη στιγμή, όμως, που θα ληφθεί μια απόφαση, τότε όλοι οφείλουν να τη στηρίξουν, τονίζοντας ότι «δεν θυμάμαι πιο συμπαγή, πιο αρραγή Κοινοβουλευτική Ομάδα σε πάρα πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις υλοποίησης ενός πάρα πολύ φιλόδοξου προγράμματος προς όφελος της κοινωνίας».

Ως προς την ουσία της τροπολογίας, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να δοθεί μια μόνιμη άδεια διαμονής. «Ούτε νομιμοποιήσεις γίνονται, ούτε ελληνοποιήσεις», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, αλλά δίνονται προσωρινές άδειες για εξαρτημένη εργασία με πολύ αυστηρά κριτήρια και ανακαλείται σε περίπτωση που παύσει η συγκεκριμένη σχέση εργασίας.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη