Mε «διαβατήριο» η διακίνηση πιπεριών και μελιτζάνας – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί για τις ζώνες καραντίνας


 Αρκετά νέα δεδομένα στην καθημερινότητά τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα οι καλλιεργητές πιπεριών και μελιτζάνας σε όλη την Κρήτη με την εφαρμογή ζωνών καραντίνας σε όλο το νησί να είναι προ των πυλών με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου εντόμου «Spodoptera fruigipedra» που έχει κάνει την εμφάνισή του σχεδόν σε όλο το νησί, και πρόκειται για την πρώτη φορά που εισέρχεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα του BIC της Μητρόπολης στην Ιεράπετρα, με την παρουσία κυρίως γεωπόνων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τέσσερις συνολικά ενημερωτικές εσπερίδες που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης με σκοπό την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου τόσο για τις επιπτώσεις που προκαλεί το νέο αυτό έντομο, για τους τρόπους περιορισμούς του αλλά και για το πως θα λειτουργήσουν οι ζώνες καραντίνας που το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν σε όλη την Κρήτη, βάση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο έντομο ως πολύ επικίνδυνο τόσο για τις συνέπειές του όσο και για την γρήγορή εξάπλωσή του.

Ένας εκ των ομιλητών, ο Δρ Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και πως πρόκειται να εξελιχθεί η αντιμετώπισή του.

Όπως είπε τα πραγματικά δεδομένα για τις συνέπειες του συγκεκριμένου εντόνου στις καλλιέργειες της Κρήτης, είναι ακόμα πολύ λίγα ώστε να μπορεί να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με την επικινδυνότητά του. Αυτή την περίοδο παρατηρούνται κάποια προβλήματα σε καλλιέργειες της Κρήτης στις οποίες έχει εντοπιστεί το συγκεκριμένο έντομο αλλά δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη η συσχέτιση μεταξύ τους κάτι που βρίσκεται υπό διευρεύνηση.

Το έντομο αυτό που εντοπίζεται κυρίως στην Αφρική προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε καλλιέργειες καλαμποκιού και άλλες καλλιέργειες που δεν αφορούν την Κρήτη, όμως έχει ήδη παρατηρηθεί ότι προσβάλλει καλλιέργειες πιπεριών και μελιτζάνας και έτσι χρειάζεται πολύ στενή παρακολούθηση για να αποτυπωθεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος με δεδομένο ότι το έντομο αυτό εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα, κάτι που φάνηκε και στην Κρήτη.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι πως αποκτά πολύ μεγάλο μέγεθος στη διάρκεια της ζωής του, ξεκινώντας από το 1 χιλιοστό μήκους και φτάνοντας μέχρι και 40, και ανάλογες είναι και οι ζημιές που προκαλούνται στα φυτά.

Τα συμπτώματα που προκαλεί στις καλλιέργειες επεκτείνονται σε μια μεγάλη γκάμα με βασικότερα σημάδια τα μικρά «φαγώματα» και ξυσίματα στα φυτά και έτσι ο ίδιος τόνισε πως είναι απαραίτητη αυτή την περίοδο μια καλή συνεννόηση των αγροτών με τους γεωπόνους τους ώστε να ενημερωθούν κατάλληλα και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν μια συστηματική καταγραφή της υγείας των φυτών τους ώστε να μπορούν να ελέγξουν το πότε, πως και πόσο, παρουσιάζονται προβλήματα.

Ο κ. Ροδιτάκης τόνισε πως η καραντίνα που πρόκειται να επιβληθεί αφορά μόνο τις καλλιέργειες πιπεριάς και μελιτζάνας και κανένα άλλο προϊόν, συνέστησε όμως σε όλους τους παραγωγούς να είναι προσεκτικοί αφού δεν είναι ακόμα γνωστό αν μπορεί να προκύψουν προβλήματα και σε άλλες καλλιέργειες τα οποία τελικά διευρύνουν το πεδίο ελέγχου της καραντίνας.

Πρακτικά αυτό που θα συμβεί με αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας (ΔΑΟΚ), είναι να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου στις ποσότητες των κηπευτικών οι οποίες θα πρέπει να αποκτούν ένα «διαβατήριο» για να βγουν εκτός ζώνης καραντίνας, ενώ όσες ποσότητες βρίσκονται μολυσμένες θα καταστρέφονται με ευθύνη των ΔΑΟΚ.

Ο τρόπος που θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός ελέγχου δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί τόνισε ο κ. Ροδιτάκης και θα ανακοινωθεί τελικά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τις ΔΑΟΚ που έχουν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα ωστόσο για την επιβολή της καραντίνας υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που επιβάλλουν την ενεργοποίησή της απ’ τη στιγμή που εντοπίστηκε το έντομο.

Η διακίνηση των κηπευτικών εντός και εκτός Κρήτης δεν πρόκειται να διαταραχθεί, όμως θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα του αγροτικού κόσμου με σκοπό να πραγματοποιούνται έλεγχοι ανέφερε ο κ. Ροδιτάκης.

Τελικά η γρήγοροι και συστηματικοί έλεγχοι είναι αυτοί που θα δείξουν το μέγεθος του προβλήματος με τον ίδιο να τονίζει πως αυτή τη στιγμή δεν είναι δεδομένο πως υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στις καλλιέργειες και έτσι εφόσον αυτό αποδειχθεί στην πράξη δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νομοθετικές αλλαγές ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία από τις συνέπειες της καραντίνας.

ΑΚΟΥΣΤΕ(ΕΔΩ)

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη