Oριστικό «τέλος» στην ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α και σχεδόν όλα τα ΝΠΔΔ των Δήμων της χώρας

 


Μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας από την αρχή του 2024 αφού πλέον είναι γεγονός η κατάργηση των περισσότερων ΝΠΔΔ. Θυμίζουμε πως η κατάργηση των Νομικών Προσώπων είχε ψηφιστεί στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου όμως υπήρχε ένα «παράθυρο» εξαίρεσης εφόσον συνέτρεχαν σημαντικοί λόγοι.

Οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας που είχαν ιδρύσει τέτοια Νομικά Πρόσωπα, (όπως ο Δήμος της Ιεράπετρας  την ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α) είχαν κάνει αιτήματα εξαίρεσης τα οποία αφού εξετάστηκαν απορρίφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους.

Η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή κάνει γνωστά τα μόλις 16 από τα περισσότερα από 500 ΝΠΔΔ που θα εξαιρεθούν της κατάργησης.

Ο κ. Λιβάνιος σε προχθεσινές του δηλώσεις είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του αναφέροντας πως τα ΝΠΔΔ που εξαιρέθηκαν είπε κρίθηκε ότι έχουν ένα εξειδικευμένο αντικείμενο (δωρεές υπό όρους, συγκεκριμένη εμπορική δραστηριότητα κτλ.). Πλέον, όπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχει άφθονος χρόνος προσαρμογής για την κατάργηση και ενσωμάτωση όλων των υπολοίπων εντός των Δήμων, κάτι που στην πράξη θα είναι ευεργετικό καθώς θα λύσει και μεταξύ άλλων, και το θέμα της διάσπασης του ανθρώπινου δυναμικού.

Με την εξέλιξη αυτή προστίθεται μια θέση αντιδημάρχου στους Δήμους που καταργείται κάποιο ΝΠΔΔ και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και στην Ιεράπετρα όπου πλέον ένας ή μια αντιδήμαρχος θα αναλάβει να συντονίσει όλο το έργο που έκανε μέχρι τώρα το ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α, όπως η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ.

Δείτε τα ΝΠΔΔ που εξαιρούνται της κατάργησης:



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη