Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην εφημερίδα “Χαραυγή” και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ


           


Το 2024 έκανε την είσοδό του με κακούς οιωνούς. Πόλεμοι, φτώχεια, δυστυχία, αντιλαϊκά μέτρα είναι το κύριο χαρακτηριστικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποιος είναι ο ρόλος της Αριστεράς σε όλη αυτή την ιστορία;

Μέσα σε αυτό το “ποδαρικό” του 2024, στο οποίο αναφέρεστε, υπάρχει ο ρόλος εκείνης της “αριστεράς”, της ενσωματωμένης στο σύστημα, που στα κοινοβούλια και στο ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει αντιλαϊκά μέτρα, πολεμικές δαπάνες, τάσσεται υπέρ του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, πιο πριν σε Λιβύη, Γιουγκοσλαβία κοκ., συχνά μάλιστα κι από κυβερνητικές θέσεις, ή και τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η ευρωατλαντική “αριστερά”, που στην Ελλάδα εκφράζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑΡ κ.ά. Και υπάρχει το ΚΚΕ, άλλα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα στον κόσμο, που συγκρούονται με όλα αυτά που περιγράφετε στο ερώτημά σας και κινητοποιούνται, οργανώνουν τη λαϊκή πάλη, αποκαλύπτουν την αιτία, που βρίσκεται στο καπιταλιστικό σύστημα και εργάζονται σκληρά για να διαμορφωθούν οι όροι για την ανατροπή αυτού του συστήματος. Τους αγώνες της αριστεράς τιμούν εκείνα τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που, μέσα στον σημερινό παγκόσμιο αρνητικό συσχετισμό δύναμης, παλεύουν ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, δυσπραγίας, παρατηρείται άνοδος της ακροδεξιάς, κάτι που θυμίζει την κατάσταση που υπήρχε στην Ευρώπη προς τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Ποιος είναι ο λόγος που κατά την άποψή σας, αντί να ενισχύεται η Αριστερά ενισχύεται η ακροδεξιά;

Κατ’ αρχάς η αστική τάξη και οι μηχανισμοί του κράτους της στηρίζουν την ακροδεξιά και φασιστικές δυνάμεις, που αξιοποιούνται ως “αιχμή του δόρατος” του κεφαλαίου ενάντια στην πάλη του λαών.

Όμως, είναι μεγάλες οι ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων που με την αντιλαϊκή τους πολιτική τροφοδοτούν την απογοήτευση. Κι εδώ σημειώνουμε την ευθύνη και των “αριστερών”, σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που κυβέρνησαν στην Ευρώπη, όπως στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχέθηκε πως “με ένα νόμο και άρθρο” θα καταργήσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των δεξιών κυβερνήσεων. Αυτές οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν “κενό γράμμα”, μιας και το καπιταλιστικό σύστημα δεν “εξανθρωπίζεται”, οδήγησαν στην απογοήτευση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων που εμπιστεύθηκαν τη σοσιαλδημοκρατία και σε συντηρητική στροφή. Επιπλέον, σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης λείπουν ΚΚ με ισχυρές δυνάμεις στην εργατική τάξη και σύγχρονη επαναστατική στρατηγική. Αυτό είναι ένας ακόμη παράγοντας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

 

Στην Ελλάδα, στις τελευταίες εκλογές, το ΚΚΕ σημείωσε μια άνοδο στα ποσοστά του. Πώς εκτιμάτε τα αποτελέσματα αυτά και σε ποια ποσοστά στοχεύει το Κόμμα για τις ευρωεκλογές;

Το ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές συγκέντρωσε 7,7%, στις περιφερειακές εκλογές ξεπέρασε το 10%, στις δημοτικές εξασφάλισε την εκλογή εκατοντάδων περιφερειακών, δημοτικών συμβούλων, 6 δημάρχων, μεταξύ αυτών της 3ης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Πάτρας.

Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ σε αστικά κέντρα, εργατικές γειτονιές, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της βιομηχανικής, οικονομικής παραγωγής, η ανάδειξη σε τρίτο κόμμα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα, όπως και τα μεγάλα ποσοστά μας σε μισθωτούς, αγρότες, φοιτητές, σε νέες παραγωγικές ηλικίες.

Το ΚΚΕ αναδεικνύεται σε ισχυρή δύναμη εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό είναι βασικό κριτήριο παραπέρα συμπόρευσης και ενίσχυσης του Κόμματος στην καθημερινή πάλη για κάθε λαϊκό πρόβλημα και στις ευρωεκλογές. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν χρειάζονται ευρωβουλευτές που θα υμνούν ως δεξιοί και αριστεροί “ψάλτες” την ΕΕ, μια ιμπεριαλιστική ένωση, αλλά αγωνιστές, που θα την αντιπαλεύουν, θα αγωνίζονται για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ με το λαό κυρίαρχο στον τόπο μας.

 

Μέσα στην επικρατούσα κατάσταση το ΚΚΕ μπορεί να βρει συμμάχους μέσα στην ελληνική κοινωνία;

Το ΚΚΕ έχει εκατοντάδες χιλιάδες συμμάχους: Εργάτες που παλεύουν στα σωματεία, αυτοαπασχολούμενους που μπαίνουν στον αγώνα ενάντια στη φοροληστεία, φτωχούς αγρότες που κατεβαίνουν στα μπλόκα του αγώνα απαιτώντας να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια, χιλιάδες φοιτητές που κινητοποιούνται ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - επιχειρήσεις. Ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις που συμπορεύονται με το ΚΚΕ και φιλοδοξούμε αυτή η συμπόρευση να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, με όσους καθημερινά πείθονται πως το σύστημα “έχει φάει τα ψωμιά του”, πως απαιτείται σύγκρουση με τα μονοπώλια για να έχουμε κατακτήσεις και να ανοίξει ο δρόμος για να βάλουμε στο “σκουπιδοτενεκέ” της Ιστορίας εκείνα και εκείνους που μας “κάνουν το βίο αβίωτο”.

 

Είναι σημαντικό ότι το ΚΚΕ μέσα στο δύσκολο πολιτικό περιβάλλον που έχει να παλέψει ανέβασε τα ποσοστά του. Ωστόσο βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχώς ενισχύεται κάνοντας διάφορους ελιγμούς, όπως ο τελευταίος μίνι ανασχηματισμός. Πώς εξηγείτε αυτό το φαινόμενο;

Δεν είναι πρωτοφανές. Άλλωστε, όπως έχουμε αναδείξει, η κυβέρνηση της ΝΔ απολαμβάνει της στήριξης όλων των άλλων κομμάτων στις βασικές πολιτικές επιλογές προς όφελος του κεφαλαίου, των αμερικανο-νατοϊκών “συμμάχων” και σε βάρος των εργαζομένων, του λαού.

Η λύση στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ δεν βρίσκεται σε κάποιον “από μηχανής” “σωτήρα”, και μάλιστα made in USA, αλλά στο ρεύμα της ανατροπής, της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου, δηλαδή ενός ρεύματος που δεν ψάχνει νέους “σωτήρες” μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές ίδιας ή παρόμοιας κοπής, αλλά κοινωνική ανατροπή προς όφελος του λαού.

 

Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πώς βλέπετε αυτή τη νέα προσέγγιση, θα έχει συνέχεια;

Οι κομμουνιστές πάντα στηρίζουμε τη φιλία, τη συνεργασία, την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Παλεύουμε ενάντια στον εθνικισμό και στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Γνωρίζουμε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαχρονικά χαρακτηρίζονται εναλλάξ από το “δίπολο” της “συνεργασίας” και της “διαπάλης” των αρχουσών τάξεων των δύο χωρών, πάντα με στόχο τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και την αναβάθμιση της θέσης τους στην ευρύτερη περιοχή. Βαριά είναι και η “σκιά” σε αυτές των ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, των σχεδιασμών τους, όπως είναι αυτή την περίοδο η επιδίωξη για το “τράβηγμα” της Τουρκίας μακριά από την “επιρροή” της Ρωσίας και βέβαια της Κίνας. Αλήθεια, με τι ανταλλάγματα; Να γιατί εκτιμάμε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τον «νατοϊκό επιταχυντή» στη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, καθώς και σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων των δύο λαών, αλλά και με ανάλογες επιπτώσεις στο Κυπριακό ζήτημα.

Το ΚΚΕ συντονίζει την κοινή δράση του με το ΚΚ Τουρκίας ενάντια στις αστικές τάξεις, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για την πραγματική φιλία και συνεργασία των δύο λαών. Συντονίζει την πάλη του με όλους τους λαούς και τις αγωνιστικές πολιτικές δυνάμεις της περιοχής, της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, με όλους τους λαούς του κόσμου.

 

Στην περιοχή μας βρίσκεται σε εξέλιξη η γενοκτονία που επιχειρεί το κράτος του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα. Σας ανησυχεί το ότι αντί η κατάσταση να εξομαλύνεται, αυτή επεκτείνεται με κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή.

Σαφώς, γιατί στη σύγκρουση εμπλέκονται τα συμφέροντα τόσο των αστικών κρατών της περιοχής, όσο και η γενικότερη αντιπαράθεση για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ανάμεσα στις ισχυρότερες διεθνώς δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα, τις συμμαχίες τους. Μιλάμε για μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακές ύλες και “κόμβο” μεταφοράς εμπορευμάτων, όπου “διασταυρώνονται” εμπορικοί δρόμοι και “τέμνονται” μεγάλα και αντικρουόμενα συμφέροντα. Για το λόγο αυτό, πέρα από τη σταθερή και ολόψυχη στήριξή μας στο λαό της Παλαιστίνης, παλεύουμε ενάντια στην εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας και σε αυτόν τον πόλεμο.


Χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε συνεστίαση των Κομματικών Οργανώσεων Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ

 

            Ο ΓΓ τη ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παραβρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στη συνεστίαση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο σύντομο χαιρετισμό του ευχήθηκε καλή χρονιά με δύναμη, υγεία και αντοχές γιατί όπως είπε «τις χρειαζόμαστε γιατί έρχεται μία δύσκολη χρονιά. Η κυβέρνηση, όπως όλοι βλέπουμε, από την άλλη μέρα που ξανάκατσε πάλι στην κυβερνητική εξουσία, στην καρέκλα της εξουσίας, άνοιξε τα συρτάρια της και έβγαλε νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, αυτά που επιβάλλει το νέο υπερμνημόνιο που είναι σε ισχύ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, από αυτή τη λυκοφωλιά που έχει όνομα και λέγεται ΕΕ. Συνεχώς συμπιέζει το λαϊκό εισόδημα - αντί αυτό να αυξάνεται όπως είναι η ανάγκη των καιρών για να επιβιώνει η λαϊκή οικογένεια - με νέα φορολογικά μέτρα και ταυτόχρονα με αυξήσεις, ακρίβεια, ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την ώρα που φοροαπαλλάσσονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι δεν ξέρουν τι κέρδη βγάζουν κάθε χρόνο, δισεκατομμύρια ευρώ.

            Ταυτόχρονα, όμως, το ενθαρρυντικό είναι ότι δυναμώνει η αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής, δυναμώνει η δυσαρέσκεια, η οργή, η αγανάκτηση, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων και ξανάρχεται με μεγάλη έμφαση στην επικαιρότητα αυτό το σύνθημα που συγκλόνισε τις μεγάλες κινητοποιήσεις πέρσι τον Φλεβάρη, με αφορμή τη μεγάλη τραγωδία των Τεμπών που θρηνήσαμε παιδιά, συνανθρώπους μας εξαιτίας της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος, των τεράστιων ευθυνών των κυβερνήσεων, των αρμόδιων υπουργών που οφείλονται στην πολιτική απελευθέρωσης των μεταφορών, σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική που επιβάλλει η ΕΕ. «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», αυτό είναι το σύνθημα, κι αυτό πρέπει να ξανακουστεί στους δρόμους του αγώνα, να δυναμώσει η λαϊκή πάλη».

            «Αυτό το κάλεσμα απευθύνει το ΚΚΕ και έχουμε μπροστά μας σκληρούς, μεγάλους αγώνες» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας πως «θα έχουμε επιτυχίες, γιατί κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, όλοι βάζουν το λιθαράκι τους για να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός που υπάρχει σήμερα μέσα στην κοινωνία, μέσα στα Σωματεία,  στους Συλλόγους, στην Τοπική  Διοίκηση, την Περιφερειακή Διοίκηση, στην κυβέρνηση, στο Κοινοβούλιο, παντού. Να ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτό που ονομάζουμε εμείς εργατική εξουσία κι αυτό που στο βάθος θέλει ο ίδιος ο λαός, άσχετα πόσο το έχει συνειδητοποιήσει, για να εκφράζεται και πρακτικά με τη συμμετοχή του στους αγώνες, με τη συμμετοχή του στις αρχαιρεσίες, με τη συμμετοχή του και την ψήφο του στη συμπόρευση με το ΚΚΕ.

            Κάνουμε βήματα, προχωράμε μπροστά. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά σε όλους αυτούς τους αγώνες, τις δίκαιες διεκδικήσεις και του λαού της Νέας Ιωνίας, όλου του Βόρειου Τομέα, όλης της Αττικής, όλης της Ελλάδας. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, να προτείνουμε, να βάζουμε προτάσεις νόμου για αύξηση του λαϊκού εισοδήματος, για συλλογικές συμβάσεις, για να σταματήσει η φοροληστεία, για να παρθούν μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων του λαού μας, για να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς η εργατική λαϊκή οικογένεια.

            Μπροστά μας έχουμε πολλές μάχες αρχαιρεσίες σωματείων, συλλόγων, έχουμε αγώνες, απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια. Ο πόλεμος στη γειτονιά μας εντείνεται άρα, όλα αυτά ενιαία τα παλεύουμε με βάση το επικαιροποιημένο πρόγραμμα πάλης που βάζουν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες μέσα στο κίνημα για να παλέψουν. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας ευχηθώ να περάσουμε σήμερα καλά και να δώσουμε τη μάχη ώστε και στις 9 του Ιούνη στις Ευρωεκλογές το ΚΚΕ να αναδειχθεί με πολύ υψηλά ποσοστά, με περισσότερους ευρωβουλευτές και εδώ είμαστε χέρι χέρι ενωμένοι σαν μια γροθιά να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική που βασανίζει τον λαό μας, που ματώνει τον λαό μας και τον ματώνει και με τους πολέμους και με τη φτώχεια και με την ανέχεια».

.

 

ΑΘΗΝΑ 14/01/2024                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Από την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ)

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφτηκε σήμερα το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου και το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων.

            Στη συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου συμμετείχαν ακόμη ο Μιχάλης Σελέκος, Δήμαρχος Χαϊδαρίου, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Υγείας-Πρόνοιας της ΚΟΑ, η διοικήτρια, Δέσποινα Τσαγδή, ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για την κατάσταση της δομής, επισημαίνοντας ως μείζον πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού.

            Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΨΝΑ, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του σωματείου, Σταύρο Καλαρύτη, για τα προβλήματα του νοσοκομείου με κυρίαρχο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού -ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού- σημειώνοντας ότι στο νοσοκομείο, που μόνο το περασμένο χρόνο δέχτηκε 80.000 ασθενείς, εργάζονται μόλις 48 γιατροί! Ακόμη τόνισε ότι ο οργανισμός του είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται σήμερα κατά 50 με 60% των αναγκών σε προσωπικό. Τέλος, επισημάνθηκαν ακόμα ως σημαντικά προβλήματα η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ μεγάλων σε ηλικία, αλλά κυρίως άσχετων με το αντικείμενο, εργαζομένων σε θέσεις που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και η παράδοση τομέων σε ιδιώτες.

            Οι εκπρόσωποι του σωματείου παρέδωσαν στον ΓΓ της ΚΕ υπόμνημα με τα προβλήματα του νοσοκομείου και τις διεκδικήσεις τους σχετικά και με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο υπόμνημα το ΚΚΕ θα μελετήσει και αξιοποιήσει στις παρεμβάσεις του.

            Ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την  αναλυτική ενημέρωση και σημείωσε πως το γεγονός ότι μία από τις πρώτες επισκέψεις του για το νέο έτος είναι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, δείχνει ότι το ΚΚΕ θέτει σε προτεραιότητα τα ζητήματα της ψυχικής υγείας και αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε: “Εμείς απ’ την αρχή θα σας πούμε ότι ζητάμε να μην κατατεθεί καν αυτό το νομοσχέδιο, έτσι όπως έρχεται από την κυβέρνηση, να αποσυρθεί αμέσως. Πρόκειται για αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των οδηγιών της, η οποία ουσιαστικά θεωρεί κόστος για το κράτος όλα αυτά τα θέματα ψυχικής υγείας. Την ίδια στιγμή που έχουν αυξηθεί -όπως όλοι γνωρίζουμε και η ελληνική κοινωνία το ξέρει, μετά την μεγάλη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας, μετά την πανδημία- τα φαινόμενα των  ψυχιατρικών ζητημάτων, της ψυχικής υγείας, οι νοσηλείες, άρα και η βοήθεια που χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας”.

            Τόνισε ότι: “Εμείς αντιπαλεύουμε -και το λέμε ξεκάθαρα- τη διάλυση των υπηρεσιών της δημόσιας ψυχικής υγείας ή μέτρα που οδηγούν στην διάλυση. Αντιπαλεύουμε το κλείσιμο ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων, μονάδων ψυχικής υγείας. Αντιπαλεύουμε την κατάργηση των θεραπευτικών προγραμμάτων. Αντιπαλεύουμε την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, γιατί θα επιδεινώσει τα προβλήματα και με τα ναρκωτικά, αλλά και με τον αλκοολισμό και με άλλου τέτοιου είδους εξαρτήσεις, που πλήττουν ιδιαίτερα τις νέες γενιές, τη νεολαία μας.

            Απ’ αυτήν τη σκοπιά θεωρούμε ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά, συμμεριζόμαστε τις θέσεις του σωματείου, των εργαζομένων. Γιατί σήμερα αυτό που χρειάζεται είναι η αναβάθμιση της ψυχικής υγείας, είναι η χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι η πρόσληψη πολλών γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι. Αυτό είναι φανερό: 48 γιατροί να καλύπτουν 80.000 ασθενείς τους οποίους περιέθαλψε με τον έναν ή άλλο τρόπο εδώ το νοσοκομείο, ένα σημαντικό νοσοκομείο για τη χώρα μας και απ’ τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη...

            Άρα, αυτά τα ζητήματα είναι που πρέπει να βάλουμε στο επίκεντρο της πάλης, γιατί όντως χρειάζεται να αναβαθμιστεί ποιοτικά η δημόσια ψυχιατρική, ψυχική υγεία, για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά αυτούς τους συνανθρώπους μας”.

            Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ακόμα πως τα θέματα της υγείας και ειδικά της ψυχικής υγείας πρέπει να τα παλέψει ο λαός ενωμένος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους στίχους του τραγουδιού των αδελφών Κατσιμίχα “το πιο σπουδαίο είναι η ψυχή σου δικέ μου” και συνέχισε: “Δεν υπάρχει, το ξέρουμε όλοι, σωματική υγεία, πραγματική υγεία για κάθε άνθρωπο αν δεν έχει την ψυχική του υγεία. Άρα, αυτά πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα, αυτά πρέπει κατά την άποψή μας να συζητιούνται στην ελληνική κοινωνία, να αναδεικνύονται και απ’ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μαζί με άλλα προβλήματα, κοινωνικά προβλήματα, των εργαζομένων, του λαού μας, κοινωνικά δικαιώματα που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός. Κι όχι να προσανατολιζόμαστε σε μονοθεματικές συζητήσεις για ορισμένα ζητήματα, την ώρα που είναι απαραίτητο βεβαίως όλα να συζητηθούν και να μπουν στο τραπέζι, και να γίνουν νομοθετήματα και να επιλυθούν προβλήματα, αλλά σε σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρέπει να θάβονται ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και ένα απ’ αυτά είναι τα θέματα της ψυχικής υγείας και η ενίσχυσή της”.

            Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τέλος, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΨΝΑ πως το ΚΚΕ είναι στη διάθεσή τους, θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις -ερωτήσεις, επερωτήσεις- στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά κυρίως και στο μαζικό κίνημα και στους αγώνες.

 

 

 



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη