Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής “Ο ΒΥΡΩΝ”


 Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από την Αφροδίτη Κτενά, βουλευτή, και τον Γιώργο Κρητικό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ του Τμήματος για την εργατική και συνδικαλιστική δουλειά, συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής “Ο ΒΥΡΩΝ”, αποτελούμενη από την Ελπίδα Νασιοπούλου, πρόεδρο, τον Γιάννη Κοτζιάμπαση, γραμματέα και τον Αντώνη Σκούρη, μέλος του ΔΣ.

            Οι εκπρόσωποι του συλλόγου ενημέρωσαν για τα σοβαρά ζητήματα που κλάδου των οδηγών σχολικών λεωφορείων, που αφορούν τόσο στις συνθήκες εργασίας τους όσο και σ’ αυτήν καθ’ αυτήν την ασφάλεια των μαθητών. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η παρέμβαση του ΚΚΕ για την απαράδεκτη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ με την οποία οι οδηγοί ΙΧ σχολικών λεωφορείων απεντάχθηκαν το 2013 από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κατά παράβαση ακόμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (Ν. 3863/2010), και προσκόμισαν σχετικές διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Τόνισαν τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, όπως ότι η πλειοψηφία των οδηγών υπογράφουν συμβάσεις εργασίας μειωμένου ωραρίου - μειωμένου χρόνου, με σοβαρές συνέπειες στη δυνατότητα εξασφάλισης πλήρους σύνταξης, καθώς και τη συνήθη πρακτική οι ιδιοκτήτες να χρεώνουν με άδεια τους οδηγούς κατά τη διάρκεια αργιών ή διακοπών. Επίσης, κατήγγειλαν την παράνομη και επικίνδυνη πρακτική των ιδιοκτητών σχολείων να μεταφέρουν μαθητές με 9θεσια λεωφορεία, που δεν προβλέπονται για μεταφορά μαθητών, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, δεν έχουν καν την υποχρέωση να έχουν επαγγελματία οδηγό.

            Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ χαρακτήρισε απαράδεκτη την αυθαίρετη και μεροληπτική, υπέρ των ιδιοκτητών σχολικών μονάδων, απόφαση του ΕΦΚΑ που οδήγησε στην απένταξη από την κατηγορία των βαρέων κι ανθυγιεινών τη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών ΙΧ σχολικών λεωφορείων. Δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για απόσυρση της εγκυκλίου με αναδρομική ισχύ, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ένσημο για τους εργαζόμενους. Ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, που με τους νόμους που έχουν ψηφίσει έχουν τσακίσει εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ, συγκεκριμένα, η οποία αρνείται μέχρι σήμερα να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων, ακόμα και για συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Μεταφορών. Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι και στον ευαίσθητο τομέα της μεταφοράς μαθητών, το αστικό κράτος, στο δίλημμα “ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, στηρίζει τα κέρδη των λίγων.

 

 Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την ακρίβεια

Οποιαδήποτε μέτρα-ασπιρίνες κι αν ανακοινώσει η κυβέρνηση, η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, όσο παραμένουν οι πραγματικές αιτίες πίσω από το φαινόμενο της ακρίβειας. Αυτό δείχνει, άλλωστε και η πρόσφατη πείρα των “καλαθιών” και των “pass”.

Η πραγματικότητα είναι ότι η λαϊκή οικογένεια “ματώνει” για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε τομέα, ανάμεσά τους και οι εταιρείες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, που μετρούν τεράστια αύξηση στην κερδοφορία τους, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν ακόμα και τα πιο αναγκαία είδη.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια έστω και σε έναν βαθμό, θα είχε δεχτεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο για κάθε παιδί, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ρεύμα και καύσιμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.

 

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη