Απάντηση του Μ. Μαστοράκη

 


Επιστολή σχετική με το δημοσίευμα του radiolasithi.gr στέλνει ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Μαστοράκης.

Στην απάντησή του ο κ. Μαστοράκης τονίζει πως ο ίδιος δεν καταλόγισε ευθύνες στην τότε αρμόδια ελεγκτική αρχή ούτε και στις μετέπειτα Δημοτικές Αρχές προσθέτοντας παράλληλα και ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκαν οι εξωτερικές κατασκευές των καταστημάτων οι οποίες πλέον απειλούνται με κατεδάφιση.

Ως Ράδιο Λασίθι και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής σχετικά με το χθεσινό μας δημοσίευμα:

  • Έχοντας διαβάσει το δημοσίευμα της Καθημερινής και τις δηλώσεις του κ. Μαστοράκη σε πανελλήνιο κοινό, πριν το αναδημοσιεύσουμε στο radiolasithi.gr του ζητήσαμε μια συνέντευξη για τις τρέχουσες εξελίξεις, μας ανέφερε όμως πως δεν ήταν διαθέσιμος.
  • Ο κ. Μαστοράκης στις δηλώσεις του αναφέρει επί λέξη το εξής: «Αν ήμασταν παράνομοι, ας μην ενέκρινε την απόφαση η Αποκεντρωμένη». Με τη φράση αυτή συνεπάγεται αυτονοήτως πως απ΄ τη στιγμή που πλέον έχουν τελεσιδικήσει οι αποφάσεις που κρίνουν παράνομες τις κατασκευές, τότε βασική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση ανήκει στην τότε ελεγκτική αρχή η οποία ενέκρινε την απόφαση του ΔΣ Ιεράπετρας.
  • Ο κ. Μαστοράκης αναφέρει επίσης στην Καθημερινή, πως ενόψει της ανάπλασης που έχει εξαγγελθεί υπήρξε «ανοχή» του Δήμου, δηλαδή και των επόμενων δημοτικών αρχών, προς τις επιχειρήσεις του παραλιακού μετώπου. Με δεδομένο το προβληματικό νομικό καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων απ’ τη στιγμή που ξεκίνησε να εφαρμόζεται η απόφαση του 2017, και το σημερινό τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει, κρίναμε ως Ράδιο Λασίθι, πως η φράση  του κ. Μαστοράκη περί ανοχής από πλευράς δημοτικών αρχών είχε ως αποδέκτη τις ίδιες τις δημοτικές αρχές οι οποίες διαχειρίστηκαν και εκ των πραγμάτων ανέλαβαν μέρος της ευθύνης της σημερινής κατάστασης.  Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον πρώην Δήμαρχο μας διαβεβαίωσε πως μιλώντας στην Καθημερινή για ανοχή των μετέπειτα δημοτικών αρχών δεν θέλησε να καταλογίσει ευθύνες για το πρόβλημα που έχει προκύψει αλλά αντιθέτως να δείξει πως η ανοχή που έδειξε τόσο ο ίδιος όσο και οι επόμενες δημοτικές αρχές έγινε προς όφελος των επιχειρήσεων.

Το αρχικό δημοσίευμα μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Αναλυτικά η απάντηση του Μανώλη Μαστοράκη

«Προς Ράδιο Λασίθι
Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του σταθμού σας που με αφορά, το σχετικό με τις πέργκολες της παραλίας, θέλω να επισημάνω ότι εγώ δεν καταλόγισα «ευθύνες στην τότε Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και στις μετέπειτα Δημοτικές Αρχές της Ιεράπετρας», όπως γράφετε, ούτε θα ήταν θεμιτό να κάνω κάτι τέτοιο. Επίσης, να διευκρινίσω ότι:

1. Η απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου του 2007, όσο θυμάμαι, δεν είχε εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά από τη λεγόμενη Επιτροπή του άρθρου 152 (του N.3463/2006), δηλ. στο επόμενο επίπεδο, στην οποία προέδρευε Δικαστής. Η ουσία πάντως δεν αλλάζει, ότι δηλ. η απόφαση εγκρίθηκε αρμοδίως για τη νομιμότητά της.

2. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη, λοιπόν, απόφαση, προβλέπονται ανοικτές πέργκολες, και  πρόστιμο για τις κλειστές. Επιτρέπεται η κατασκευή με ελαφρύ μεταλλικό σκελετό και υφασμάτινη ανοιγόμενη τέντα, σε ύψος μέχρι 2,70 μ. συν την κλίση. Κατακόρυφα πετάσματα προβλέπονται για την προστασία των πελατών από τον αέρα. Δεν επιτρέπονται σε καταστήματα χωρίς τραπεζοκαθίσματα. Δεν επιτρέπονται, επίσης, εγκ/σεις που αλλάζουν το χαρακτήρα της απλής χρήσης του χώρου (κλιματιστικά, κουρτίνες, κρεμαστά φωτιστικά κ.ά.τ.).

3. Σε συντάκτη της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που χθες ζήτησε τηλεφωνικά την άποψή μου, είπα πως, την ώρα που υπάρχει επίσημη εξαγγελία της Κυβέρνησης για ανάπλαση του χώρου, η οποία (εξαγγελία) έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, συνιστά κραυγαλέα αντίφαση η δογματική απαίτηση μιας άλλης Κρατικής Υπηρεσίας για αποξηλώσεις “εδώ και τώρα”. Δεν μπορεί το Κράτος μας να παρουσιάζεται με δύο πρόσωπα, ως Ιανός. Και δεν έχει σχέση αυτή η πρακτική, με τη χρηστή Διοίκηση που δικαιούνται οι Πολίτες. Συνεπώς, το αίτημα για αναβολή μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη είναι απόλυτα τεκμηριωμένο, ως λογικότατο και δεοντολογικότατο.

21/2/24
Σας ευχαριστώ.
Μανώλης Μαστοράκης.
πρ. Δήμαρχος Ιεράπετρας.
πρ. Ευρωβουλευτής»

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη