M. Mαστοράκης: Αν το 2007 ο σχεδιασμός του παραλιακού μετώπου ήταν παράνομος δεν θα έπρεπε να είχε εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση


 Ευθύνες στην τότε διοίκηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αλλά και στις μετέπειτα δημοτικές αρχές της Ιεράπετρας καταλογίζει ο πρώην Δήμαρχος της Ιεράπετρας, Μανώλης Μαστοράκης, με δηλώσεις του στην «Καθημερινή» σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις επικείμενες κατεδαφίσεις στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας.

Σε δημοσίευμα του Γιώργου Λιάλιου ο κ. Μαστοράκης επί δημαρχίας του οποίου είχαν δοθεί οι κατευθυντήριες γραμμές και είχαν παρθεί οι σχετικές αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο για τις εξωτερικές κατασκευές των παραλιακών καταστημάτων ανέφερε πως επί δικής του δημαρχίας: «Η διαχείριση της παραλιακής ζώνης ανετίθετο κάθε διετία από την Κτηματική στον Δήμο Ιεράπετρας και ο δήμος τη μίσθωνε στα καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε στην πρώτη μου θητεία, τη δεκαετία του ’90, να αλλάξουν τις κατασκευές που είχαν με ξύλινες και μετά το 2007 με σύγχρονες». Ως προς το πώς ο δήμος ενέπλεξε τους καταστηματάρχες χωρίς άδεια από την Κτηματική και οικοδομικές άδειες, «η απόφαση ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και η Κτηματική ανήκει στο Δημόσιο και η Αποκεντρωμένη. Το κράτος είναι ενιαίο, δεν μπορεί ο ένας φορέας να λέει κάτι και ο άλλος το αντίθετο. Αν ήμασταν παράνομοι, ας μην ενέκρινε την απόφαση η Αποκεντρωμένη».

Ο κ. Μαστοράκης σημείωσε επίσης ότι οι καταστηματάρχες έπρεπε να βάλουν μόνο υπόστεγα και δάπεδα, αλλά αυτοί προσέθεσαν τζάμια, κουρτίνες και πάγκους. «Υπήρχε ανοχή από πλευράς δήμου, ενόψει της ανάπλασης, την οποία είχε εξαγγείλει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (σ.σ. ο τότε υπουργός ήταν ο βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης) που εκπονεί μελέτη σχετικά. Δεν μπορεί το κράτος να υπόσχεται ότι θα κάνει ανάπλαση και μετά να γκρεμίζει».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται επίσης απόψεις του προέδρου του Συλλόγου Καφέ-Εστίασης Ιεράπετρας, Μανώλη Μιχελαράκη ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό της κατασκευής των κατασκευών στο παραλιακό μέτωπο και τους λόγους για τους οποίους οδήγησαν στις κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί λίγη ακόμα πίστωση χρόνου, συνδέοντας την υπόθεση με την ευρύτερη ανάπλαση, για την υλοποίηση της οποίας δεν υπάρχουν πόροι. «Δεν ζητάμε να μην κατεδαφιστούν. Αν βρεθούν οι πόροι για την ανάπλαση θα τα κατεδαφίσουμε μόνοι μας, ας μας αφήσουν έστω μέχρι τον Οκτώβριο. Μας είχαν πει ότι είχαν βρεθεί 4 από τα 9 εκατ. ευρώ που χρειάζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά οι πόροι “αποσύρθηκαν” λόγω “Daniel”. Ο δήμος εκπόνησε μελέτη ανάπλασης που είναι υπό έγκριση – αλλά για να μεταφερθεί η διαχείριση της παραλιακής ζώνης από την κτηματική υπηρεσία στο Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας και να γίνει διαγωνισμός, δεν πρέπει να υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές»

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη