Κινδυνεύει με απένταξη ο βιολογικός καθαρισμός Μακρύ Γιαλού – Δεκαήμερη προθεσμία στο Δήμο να βρει λύσεις για έργα σε ιδιωτικές περιουσίες

 


Ένα μεγάλο καμπανάκι κινδύνου έχει σημάνει στη Δημοτική αρχή της Ιεράπετρας μετά από συνάντηση που έγινε χθες με τη διαχειριστική αρχή που χρηματοδοτεί το έργο της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού Μακρύ Γιαλού το οποίο έχει ξεκινήσει και υλοποιείται στην περιοχή με συνολικό προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά την κατασκευή τεσσάρων αντλιοστασίων τα οποία προβλέπονται στη σχετική μελέτη τα οποία όμως, αντίθετα με όσα αναφέρονται στη μελέτη, έχουν χωροθετηθεί εντός ιδιωτικών εκτάσεων με τους δύο από τους τέσσερις ιδιοκτήτες να έχουν ήδη προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου και ακόμα ένα να είναι έτοιμος να το πράξει στην περίπτωση που ο εργολάβος επιχειρήσει να μπει στη δική του ιδιοκτησία.

Η κατάσταση αυτή όπως φάνηκε δεν ήταν σε γνώση της διαχειριστικής αρχής (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και έτσι έχει δοθεί  μια διορία δέκα ημερών προς το Δήμο της Ιεράπετρας να προτείνει λύσεις ώστε να προχωρήσει το έργο αλλιώς κινδυνεύει με απένταξη. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως πέρα από το ότι θα σταματήσει ένα μεγάλο έργο υποδομής για ολόκληρη την περιοχή του Μακρύ Γιαλού, ο Δήμος Ιεράπετρας θα κληθεί να επιστρέψει το μέρος των χρημάτων που έχουν ήδη δαπανηθεί για τις εργασίες που έχουν γίνει.

Λεπτομέρειες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έδωσε στο Ράδιο Λασίθι ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης – Άρδευσης, Γιώργος Κουγιουμουτζάκης ο οποίος τόνισε πως παρά την καλή διάθεση που έχει τόσο η διαχειριστική αρχή, όσο και ο εργολάβος το έργο αντιμετωπίζει κίνδυνο και για αυτό θα γίνει ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κατασκευή των τεσσάρων αντλιοστασίων.

Η κατάσταση αυτή μέχρι πρόσφατα δεν ήταν γνωστή ούτε στην παρούσα Δημοτική αρχή ούτε και στην διαχειριστική αρχή, ήταν όμως γνωστή στην προηγούμενη δημοτική αρχή, τόνισε ο κ. Κουγιουμουτζάκης αφού εκτός των άλλων είχε επισημανθεί εγγράφως από τον εργολάβο τον Οκτώβριο του 2022, μεταξύ άλλων αστοχιών της μελέτης οι οποίες στην πορεία διορθώθηκαν.

Οι συγκεκριμένοι χώροι για τα τέσσερα αντλιοστάσια περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο πόλης της περιοχής ως κοινόχρηστοι χώροι, όμως η έγκριση του νέου σχεδίου δεν έχει εγκριθεί και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η δημοτική αρχή προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα. Παράλληλα και με δεδομένο πως ο χρόνος πιέζει θα γίνουν επαφές με τους ιδιοκτήτες προκειμένου είτε να παραχωρηθούν οι χώροι στο Δήμο είτε ακόμα και να αγοραστούν προκειμένου να προχωρήσει το έργο χωρίς προβλήματα.

Αλλαγή χωροθέτησης των τεσσάρων αντλιοστασίων είναι πολύ δύσκολο να γίνει στην παρούσα φάση αφόυ έχουν ήδη κατασκευαστεί τα δίκτυα που οδηγούν στα συγκεκριμένα σημεία, υπογράμμισε ο κ. Κουγιουμουτζάκης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη