Ιεράπετρα: 10.000 μασκαράδες «πλημμύρισαν» το κέντρο της πόλης για το καρναβάλι (pics)

 


Το αδιαχώρητο σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής της Μεγάλης Αποκριάς  στην οδό Δημοκρατίας της Ιεράπετρας, από 10.000 και πλέον μεταμφιεσμένους  και επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, που για ακόμη μια φορά, με σύμμαχο τον καλό καιρό, πρόσφεραν γέλιο και διασκέδαση σε όλους, μικρούς και μεγάλους, χορεύοντας ασταμάτητα για πολλές ώρες στους ρυθμούς της Αποκριάτικης μουσικής, ανταλλάσσοντας ευχές και πειράγματα, όπως το καλεί το έθιμο.

Το Γεραπετρίτικο Καρναβάλι, είχε παλμό, είχε κέφι και κουζουλάδα, όπως το είχαν σχεδιάσει οι διοργανωτές, είχε όμορφα χειροποίητα άρματα, με κλασσικά και πρωτότυπα θέματα, είχε τη σπιρτάδα των νέων, την εμπειρία των παλιών και την απορία των πολύ μικρών καρναβαλιστών που προσπαθούσαν, μέσα από τα καροτσάκια τους η μέσα από τις αγκαλιές των γονιών τους,  να καταλάβουν τι γίνεται και όλοι χοροπηδούν γύρω τους..

Το Γεραπερίτικο Καρναβάλι είχε ακόμη στοιχεία πολιτισμού και σεβασμού σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στα νήπια και στα παιδιά των δημοτικών σχολείων, καθώς ουδείς σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει μέσα σε τόσο κόσμο, επικίνδυνα πυροτεχνήματα και κροτίδες, από το απρόσεκτο πέταγμα των οποίων θα μπορούσε να τραυματιστεί κάποιο παιδί. Αυτή τη φορά περιορίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ακόμη και ο αφρός και το καπνογόνο μετά από τις παροτρύνσεις των διοργανωτών.

«Ως νέα Δημοτική Αρχή διοργανώσαμε για πρώτη φορά το Γεραπετρίτικο Καρναβάλι μαζί με το Νέο Πολιτιστικό Σύλλογο της Ιεράπετρας  και θεωρώ ότι τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Η διοργάνωση με τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας της Δημοτικής Αστυνομίας και των εθελοντών, κύλησε χωρίς απρόοπτα . Οι χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες εξυπηρετήθηκαν  πολύ καλά και οδηγήθηκαν από τους αστυνομικούς που είχαν τον έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περίμετρο της πόλης χωρίς να προκληθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα.

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Με την παρουσία τους μας τίμησαν χιλιάδες κόσμου, ενώ οι συμμετοχές των αρμάτων και των καρναβαλιστών, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Ευχαριστώ όλους εκείνους που βοήθησαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο, να διοργανώσουμε  ένα καρναβάλι  ασφαλές  και αντάξιο της ιστορίας του», μας είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της Ιεράπετρας κ Μανόλης Φραγκούλης.

«Στην αρχή είχαμε λίγο άγχος, αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες μας. Επειδή στις ομάδες των μεταμφιεσμένων συμμετείχαν οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά είχαμε ζητήσει να μην χρησιμοποιηθούν κροτίδες και πυροτεχνήματα και αυτό έγινε σεβαστό στον απόλυτο βαθμό από όλους μηδενός εξαιρουμένου.

 Ο παρουσιαστής μας Λευτέρης Μητσόπουλος συνεπήρε τον κόσμο με την  ευρηματικότητα του και τον ενθουσιασμό που μας μετέδωσε και οι ομάδες των καρναβαλιστών  του το ανταπέδωσαν. Είχαμε 17 πολυάριθμες ομάδες με τα ανάλογα καλόγουστα και εντυπωσιακά άρματα που επιβεβαίωσαν ότι δίκαια τόσα χρόνια κατέχουμε τον τίτλο του μεγαλύτερου καρναβαλιού του Νομού Λασιθίου.

Ο καιρός ήταν σύμμαχος μας και η οδός Δημοκρατίας πλημμύρισε από χιλιάδες κόσμου που διασκέδασε με την ψυχή του. Θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο καλή Σαρακοστή  και να ευχαριστήσω όλους εκείνους που μας βοήθησαν να κάνουμε ένα από τα πιο επιτυχημένα καρναβάλια μαζί με το Νέο Πολιτιστικό Σύλλογο της Ιεράπετρας», μας είπε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Δομών και Πολιτισμού Ιεράπετρας Φωτεινή Περακάκη που είχε σηκώσει στους ώμους της μεγαλύτερο βάρος της διοργάνωσης.

 

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Τα μέλη του Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου της Ιεράπετρας , προκειμένου να δηλώσουν τη συμπαράσταση τους στους γονείς του αδικοχαμένου 17χρονου Μάριου Χουλάκη, που υπήρξαν από τους βασικούς συντελεστές του Γεραπετρίτικου Καρναβαλιού τα προηγούμενα χρόνια, συμμετείχαν σιωπηλά βοηθώντας τη διοργάνωση του Γεραπετρίτικου Καρναβαλιού χωρίς να κάνουν ιδιαίτερες εμφανίσεις στα ΜΜΕ.

Η Μυρτώ Μαρκοπούλου, η Μαρία Κουβάκη, η Γωγώ Καροφυλάκη και τα υπόλοιπα παιδιά βοήθησαν και αυτή τη φορά,  έχοντας πάντα στο μυαλό τους τον Μάριο, τη Δέσποινα και τον Γιώργο Χουλάκη, που έλειπαν δικαιολογημένα από αυτό το μεγάλο αποκριάτικο πάρτι των Γεραπετριτών.

Τα 17 άρματα συγκεντρώθηκαν έξω από το «Βουζουνεράκειο» Στάδιο και οι  πολυπληθείς ομάδες που  τα ακολουθούσαν παρατάχθηκαν στον οδό Μάνου Κατράκη,  για να ξεκινήσει στις 3 μετά το μεσημέρι η καρναβαλική παρέλαση από τη Δυτική είσοδο της Ιεράπετρας προς την οδό Δημοκρατίας , που έχει διαμορφωθεί σε «σαμπαδρόμιο» τα τελευταία χρόνια για τις ανάγκες του καρναβαλιού. Η εξέδρα με τους διοργανωτές και τον παρουσιαστή του Γεραπετρίτικου Καρναβαλιού Λευτέρη Μητσόπουλο, είχε στηθεί μπροστά στο κτήριο «Μελίνα Μερκούρη» από όπου περνούσαν όλες οι ομάδες και τα άρματα για να φτάσουν πίσω από το Αστυνομικό μέγαρο και από εκεί να κινηθούν προς το φρούριο «Καλές» και έπειτα  στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

 Ζεστάθηκε η αγορά

Το εορταστικό τριήμερο έγινε μια καλή αφορμή για να κινηθεί πάρα πολύ καλά η Γεραπετρίτικη αγορά. Τα  ξενοδοχεία της πόλης, τα καταστήματα τροφίμων και η εστίαση είχαν την τιμητική τους και την Καθαρά Δευτέρα με τα νηστίσιμα σαρακοστιανά εδέσματα. Αρκετός κόσμος τίμησε και τις γιορτές φασολάδας που διοργάνωσαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ανατολής, Σταυροχωρίου και Αγίου Στεφάνου, ενώ τα παιδιά με τους γονείς τους από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, πήραν θέση στις παραλίες Ανατολικά και Δυτικά της πόλης για να διασκεδάσουν με το πέταγμα του χαρταετού, αφού ο μέτριας έντασης βόρειος άνεμος, ήταν κι εκείνος σύμμαχος τους.




κειμενο 

πηγη:neakriti.gr

video ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ youtube

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη