Πρωτοβουλία του Δήμου Ιεράπετρας για να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Χρυσή – Δεν αλλάζει φέτος ο τρόπος επισκεψιμότητας

 


Με μια πολυπληθή «αποστολή» έδωσε το παρών ο Δήμος Ιεράπετρας στην 12η, πολύωρη, συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Εκτός από τον Δήμαρχο Μ. Φραγκούλη ο οποίος αποτελεί το νέο μέλος της Επιτροπής, το παρών έδωσε και ο αναπληρωτής του αντιδήμαρχος Μιχάλης Σπυριδάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αλλά και ο δημοτικός αστυνομικός Μαρίνος Γαϊτανάκης.

Βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν να συζητηθεί το σχέδιο φύλαξης και η επισκεψιμότητα το φετινό καλοκαίρι στη Χρυσή θέμα για το οποίο εκκρεμεί η ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης η παράδοση της οποίας παρατάθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Κρήτης μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Την παράταση είχε ζητήσει ο μελετητής (ο οποίος συμμετείχε και στη συνεδρίαση) προκειμένου να ενσωματώσει αλλαγές και προτάσεις που προέκυψαν στη διαδικασία διαβούλευσης με συναρμόδιες υπηρεσίες.

Θέμα για το οποίο φάνηκε πως δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις προς την κατεύθυνση διάθεσης φυλάκων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έτσι πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση να ζητηθεί η συνέχιση του ίδιου καθεστώτος επισκεψιμότητας με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να επιτρέπεται στους επισκέπτες μόνο το μπάνιο και η παρουσία στις παραλίες που μπορούν να προσεγγίζουν τα ιδιωτικά σκάφη.

Παράλληλα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο τοποθέτησης και αδειοδότησης πλωτής εξέδρας, αλλά και τρόπος αδειοδότησης της παράνομης προβλήτας προκειμένου να μπορούν να σταθμεύουν σκάφη μέχρι την ολοκλήρωση τη νέα προβλήτα την οποία θα πρέπει να κατασκευάσει ο Δήμος Ιεράπετρας.

Όπως ανέφερε στο Ράδιο Λασίθι ο αντιδήμαρχος Μ. Σπυριδάκης παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν σε επι μέρους ζητήματα η συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα και φάνηκε η αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής η οποία θα επιδιώξει πλέον στενή συνεργασία με την επιτροπή και πιο δυναμικές διεκδικήσεις στα αιτήματα του Δήμου.

Βασικό ζήτημα για τον ίδιο είναι η υγεία του κεδροδάσους η οποία κατά τον ίδιο έχει χειροτερέψει και θα πρέπει να γίνει πολύ εξειδικευμένη φυτοϋγειονομική εξέταση για την εύρεση και τελικά λύση του προβλήματος.

Ένα απ΄τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν και η πορεία ξεκαθαρίσματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Χρυσής, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται μετέωρο, και αποτελεί πρόβλημα για την εφαρμογή διαφόρων δράσεων και παρεμβάσεων πάνω στη Χρυσή.

Στο θέμα αυτό προτάθηκε και συμφωνήθηκε να γίνουν πρόσθετες κινήσεις από τον Δήμο Ιεράπετρας ώστε να ξεκαθαριστεί το γρηγορότερο δυνατό το καθεστώς που ισχύει με τους 110 ιδιοκτήτες ώστε σε περίπτωση που δικαιωθούν να προχωρήσουν διαδικασίες απαλλοτριώσεων.

Για το θέμα αυτό παρενέβη στο Ράδιο Λασίθι η δικηγόρος και εκπρόσωπος της οικογένειας Τουμαζάτου η οποία κατέχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς της Χρυσής καθώς και το κεδρόδασος η οποία υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Χρυσή και το Μικρονήσι είναι ιδιωτικά νησιά και υπάρχουν συμβόλαια που το αποδεικνύουν.

Ακούστε αναλυτικότερα:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη