Κ. Παραγκαμιάν: Οι προτάσεις για τη διαχείριση της Χρυσής παρουσιάστηκαν, έφτασε η στιγμή των αρμοδίων να τις υλοποιήσουν

 


Μετά από μια πολύωρη παρουσίαση ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η παρουσίαση των τεσσάρων μελετών σε σχέση με τη χλωρίδα την πανίδα στην στεριά και θάλασσα της νήσου Χρυσής αλλά και το σχέδιο φύλαξης και την φέρουσα ικανότητα για την επισκεψιμότητα της νήσου Χρυσής.

Στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη βρέθηκαν περίπου 80-100 άτομα τα οποία παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις υπό το βλέμμα του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, του Δημάρχου Ιεράπετρας Μανώλη Φραγκούλη, της γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, του εκπρόσωπου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Μιχάλη Δρετάκη και του συντονιστή της Επιτροπής Παρακολούθησης της Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή Καλούστ Παραγκαμιάν ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση.

Όπως ανέφερε ο κ. Παραγκαμιάν στο Ράδιο Λασίθι η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ που αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον έχει ήδη παραδοθεί, πολύ σύντομα αναμένεται να παραδοθούν και οι άλλες δύο μελέτες που αφορούν τη χλωρίδα και την πανίδα της Χρυσής οι οποίες είναι ολοκληρωμένες, ενώ η μελέτη φύλαξης και φέρουσας ικανότητας θα πρέπει να έχει παραδοθεί εντός Σεπτεμβρίου με τον μελετητή αυτή την περίοδο να αξιολογεί τα διάφορα σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις που έχουν προκύψει από τη διαδικασία διαβούλευσης που έχει ολοκληρωθεί.

Το περιεχόμενο των μελετών μπορείτε να διαβάσετε συνοπτικά ΕΔΩ

Σύμφωνα με τον συντονιστή της Επιτροπής στις τέσσερις μελέτες πέρα από το κομμάτι της τεκμηρίωσης των ερευνών που έγιναν υπάρχει και το κομμάτι των προτάσεων και δράσεων που προτείνεται να υλοποιηθούν όπως και η πλήρης κοστολόγησή τους. Απ’ τη στιγμή που μια μελέτη παραδίδεται οι αρμόδιες υπηρεσίες (δασαρχείο, αρχαιολογική υπηρεσία κλπ) θα πρέπει να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης για τις διάφορες δράσεις και παράλληλα να ξεκινήσει από κάθε ενδιαφερόμενο η προσπάθεια χρηματοδότησης των παρεμβάσεων που απαιτούνται.

Ο κ. Παραγκαμιάν υπογράμμισε πως ήδη έχει χαθεί πολύς χρόνος μέχρι να φτάσουν τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση και κάλεσε τους φορείς αυτοδιοίκησης να αναλάβουν πολύ πιο ενεργή δράση ώστε να αρχίσουν να υλοποιούνται οι δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και διαχείρισης της επισκεψιμότητας. Ιδιαίτερα σε σχέση με το Δήμο Ιεράπετρας ο συντονιστής της Επιτροπής ανέφερε πως συνεχίζει να χάνεται χρόνος σε σχέση με τη μελέτη για την κατασκευή νέας προβλήτας που αφενός είναι δική του αρμοδιότητα και κυρίως είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

Σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάστηκαν η ξήρανση των κέδρων αποδίδεται κυρίως στην ανομβρία την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη παρουσία χωρίς να προκύπτουν στοιχεία για κάποιο παθογόνο παράγοντα, κάτι το οποίο όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς. Βασικό πρόβλημα του κεδρόδασους όπως τονίζει ο κ. Παραγκαμιάν είναι το γεγονός πως υπάρχουν πολλά νεκρωμένα δέντρα τα οποία αυξάνουν τους πληθυσμούς ξυλοφάγων εντόμων και δημιουργούν προβλήματα και στους υγιείς κέδρους.

Σε σχέση με το σχέδιο φύλαξης και τη φέρουσα ικανότητα στη νήσο Χρυσής, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, ο μελετητής προβλέπει ανώτατο όριο 900 επισκεπτών εφόσον υπάρχει πλήρης φύλαξη σύμφωνα με το σχεδιασμό, ενώ αν η φύλαξη δεν μπορεί να είναι πλήρης θα μειώνεται αναλογικά και το όριο καθημερινής επισκεψιμότητας.

Ένα απ’ τα πολύ σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στη νήσο Χρυσή αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς για το οποίο ο κ. Παραγκαμιάν ανέφερε πως αν και δεν παίζει κανένα ρόλο σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, δημιουργία προβλήματα στις δράσεις επισκεψιμότητας. Ήδη όπως επανέλαβε όσοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες οικοπέδων έχουν στραφεί νομικά προς κάθε υπηρεσία, το Δήμο Ιεράπετρας, τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και τον ίδιο προσωπικά ζητώντας αποζημιώσεις 80.000 ευρώ από τον κάθε ένα για όσα έχουν προηγηθεί. Ο κ. Παραγκαμιάν ανέφερε πως μόνο αρμόδιο για να λύσει το θέμα είναι το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο εδώ και καιρό έχει λάβει όλα τα στοιχεία που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις ενστάσεις που υπάρχουν γύρω από αυτό.

Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που υπάρχουν τα οποία πέρα από το ιδιοκτησιακό αφορούν και το πολύ μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Λασιθίου που συνεπάγεται πρόσθετες καθυστερήσεις.

Ο κ. Παραγκαμιάν τόνισε πως σε κάθε περίπτωση παραμένει δεδομένο πως στη νήσο Χρυσή δεν πρόκειται να επιτραπεί ξανά καμία παράνομη δράση υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η λειτουργία της Επιτροπής δεν αναμένεται να παραταθεί μετά το φθινόπωρο του 2025 κάτι που σημαίνει πως στη συνέχεια τη διαχείριση της Χρυσής θα αναλάβει το αρμόδιο τμήμα του ΟΦΥΠΕΚΑ που υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τη δασική και αρχαιολογική υπηρεσία Λασιθίου.

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Παραγκαμιάν ανέφερε πως φέτος είναι η τελευταία χρονιά που υπάρχει χρόνος να προχωρήσουν συντονισμένες δράσεις ώστε η Χρυσή να γίνει σταδιακά ξανά προσβάσιμη αφού απ’ τη στιγμή που θα πάψει η λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης όλες οι διαδικασίες θα γίνουν ακόμα περισσότερο χρονοβόρες.

Ακούστε αναλυτικότερα:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη