Kρούσματα κοκκύτη και στην Ιεράπετρα – Συστάσεις της παιδιάτρου Λέλας Λουλάκη στους γονείς

 


Εγρήγορση και έγκαιρη ενημέρωση κυρίως προς όλους τους γονείς βρεφών και μικρών παιδιών συνέστησε η παιδίατρος Λέλα Λουλάκη με αφορμή τα πρώτα κρούσματα κοκκύτη που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα και στην Ιεράπετρα.

Το φαινόμενο της έξαρσης μιας «ξεχασμένης» ασθένειας παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης με τον ΕΟΔΥ να έχει προβεί στις απαραίτητες συστάσεις μετά και από δύο θανάτους βρεφών που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας.

Η κα Λουλάκη τόνισε πως το βασικό μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός και των δύο γονέων σε περίπτωση που φροντίζουν βρέφος αφού απ’ αυτούς προέρχεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης. Παράλληλα θα πρέπει να εμβολιαστούν και μεγαλύτερα παιδιά και έφηβοι οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί εναντίον του κοκκύτη όταν έπρεπε.

Εξίσου σημαντικό όπως λέει η κα Λουλάκη είναι να υπάρχει αυξημένη προσοχή στα συμπτώματα της ασθένειας  αφού αρκετοί είναι αυτοί που δεν δίνουν σημασία κάτι που ισχύει και για τους γιατρούς οι οποίοι έχουν πολλά χρόνια να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Ο έντονος βήχας που στα αρχικά στάδια εμφανίζεται τη νύχτα και στη συνέχεια προκαλεί έντονες κρίσεις όλη την ημέρα είναι το βασικό σύμπτωμα του κοκκύτη ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές σε κάθε ηλικία αφού μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο και για αυτό η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη τόνισε η κα Λουλάκη.

Βασικοί λόγοι της επανεμφάνισης αυτής της ασθένειας φαίνεται πως είναι η περίοδος του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί γονείς αμέλησαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ενώ παράλληλα πολύ σημαντικό ρόλο στην επανεμφάνιση τόσο αυτής όσο και άλλων ασθενειών όπως η ιλαρά έχει παίξει και το αντιεμβολιαστικό κίνημα, αφού πολλοί είναι πλέον οι γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ακόμα και για τις βασικές ασθένειες κάτι που έχει αποτέλεσμα να πέφτει το τοίχος ανοσίας συνολικά σε όλο τον πληθυσμό.

Ακούστε αναλυτικά:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη