Mπαίνει στο δίκτυο των Ναπολεόντειων Πόλεων η Ιεράπετρα – Η ομιλία και η παρουσίαση του Μ. Φραγκούλη στο συνέδριο του Παρισίου


 Το “Πολιτιστικό Διαβατήριο” του δικτύου της διαδρομής “Destination Napoleon” παρέλαβε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Εμμανουήλ Φραγκούλης από τη Διευθύντρια της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ναπολεόντειων Πόλεων (Fédération Européenne de Cités Napoléoniennes) Ελεονόρα Μπέρτι στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Μουσεία και πεδία μάχης. Προκλήσεις και ευκαιρίες στη μετάδοση της ιστορίας του Ναπολέοντα στην Ευρώπη».

Το συνέδριο  πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι (FR), στις 20 Ιουνίου 2024 και διοργανώθηκε από το FECN σε στενή συνεργασία με τον καθηγητή  Jacques-Olivier Boudon, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του FECN- Destination Napoleon, το Ινστιτούτο  Napoleon  και το Πανεπιστήμιο του Παρισιού-Σορβόννης.

Στους ομιλητές εκτός από το Δήμαρχο συμπεριλαμβάνονταν εκπρόσωποι χώρων πολιτισμού παγκοσμίου φήμης, όπως το μουσείο του Λούβρου, το μουσείο Ντελ  Πράδο και το παλάτι των Βερσαλλιών.













Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος: ” Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα του συνεδρίου, το οποίο επιβραβεύει τις προσπάθειες του δήμου και επιβεβαιώνει την παρουσία του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα.  Ήταν μια ευκαιρία να γίνουν χρήσιμες συζητήσεις και επαφές με ανθρώπους, με τους οποίους ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις για μια κοινή πορεία με επίκεντρο την ιστορία του Ναπολέοντα. 

Η ομιλία και η παρουσίαση για το “Σπίτι του Ναπολέοντα” έτυχε  ένθερμης  ανταπόκρισης με τους συμμετέχοντες να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ιεράπετρας για την ανάδειξή του με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου υπό τη διεύθυνση της  Χρύσας Σοφιανού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

Επόμενος στόχος είναι τα εγκαίνια,  η απόδοση του “Σπιτιού” στο κοινό και η απόκτηση της επίσημης “σφραγίδας” ως η τεσσαρακοστή έβδομη (47η) πόλη μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ναπολεόντειων Πόλεων”.

Ο Δήμαρχος προσέφερε στον Πρόεδρο και τη Διευθύντρια της Ομοσπονδίας γκραβούρες με θέμα την Κρήτη, την Ιεράπετρα και το Σπίτι του Ναπολέοντα.

Το Δήμαρχο συνόδευσαν η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Φραντζεσκάκη και η υπεύθυνη Γραφείου Τύπου Ειρήνη Λάμπρου. 

Κλείνοντας ο Δήμαρχος ευχαριστεί τη Δώρα Φραγκούλη για τη διερμηνεία στα γαλλικά και τη Σοφία Παπαγγελή και τον Ανδρέα Μιχελαράκη για την ουσιαστική τους βοήθεια για την προετοιμασία της παρουσίασης του Δήμου.

O oμιλία του Δημάρχου Ιεράπετρας

Με ιδιαίτερη τιμή, ως Δήμαρχος της νοτιότερης πόλης της Ευρώπης, την Ιεράπετρα Κρήτης, χαιρετίζω το συνέδριο «Μουσεία και πεδία μάχης. Προκλήσεις και ευκαιρίες στη μετάδοση της ιστορίας του Ναπολέοντα στην Ευρώπη».

ΜΕΡΟΣ 1

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, υπήρξε μία σπουδαία μορφή ενώ μέχρι και σήμερα θεωρείται στρατιωτική και πολιτική μεγαλοφυΐα, ιδρυτής βασιλικής δυναστείας, καταλύτης αλλά και θεμελιωτής ευρωπαϊκών βασιλείων και χωρών, όπου άφησε βαθιά χαραγμένη τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του.

Τέλη του 18ου αιώνα ένα άγνωστο πλοίο αγκυροβόλησε στη θάλασσα ανοιχτά της Ιεράπετρας. Ο πλοίαρχος με ελάχιστους ναύτες αποβιβάστηκε προς αναζήτηση εφοδίων και κυρίως νερού. Ο άρχοντας της περιοχής,  Ανδρέας Περουλιός,  πλησίασε τους «περίεργα» για τα τοπικά δεδομένα ντυμένους ξένους και με τη  χρήση νοημάτων προσκάλεσε τον αρχηγό τους στο σπίτι του, στη σημερινή Κάτω Μερά ή Παλιά Πόλη, τον περιποιήθηκε και τον φιλοξένησε. Το επόμενο πρωί ο άρχοντας βρήκε το δωμάτιο άδειο και ένα σημείωμα στα γαλλικά που μαρτυρούσε την ταυτότητα του υψηλού προσκεκλημένου. Επί λέξει έγραφε: «Αν θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο ξένος σας, μάθετε ότι είναι ο Ναπολέων Βοναπάρτης».

Η ιστορία αυτή σε μορφή θρύλου μεταφέρεται από γενιά σε γενιά για 226 χρόνια. Σήμερα την ιστορία εξιστορεί ως οικογενειακό κειμήλιο απόγονος της οικογένειας Περουλιού. Το συγκεκριμένο σπίτι «Το σπίτι του Ναπολέοντα» αποτελεί για την Ιεράπετρα σημείο αναφοράς για την επίσκεψη ενός τόσο σημαντικού ξένου, δίνοντας ελπίδα στους τότε υποταγμένους Γεραπετρίτες.

Από το 1798 έως και σήμερα οι Γεραπετρίτες εξιστορούν με περηφάνια στους επισκέπτες την ιστορία της μονοήμερης επίσκεψης του δικού τους ξένου, του στρατηγού Ναπολέοντα.

Η εμβληματικότητα του ονόματος του επισκέπτη υποσκίασε το όνομα του ιδιοκτήτη άρχοντα Περουλιού και έκτοτε αναφέρεται ως «Σπίτι του Ναπολέοντα». Η μεγαλειώδης του πορεία, στρατιωτική και πολιτική ενδυνάμωσε ακόμα περισσότερο την περηφάνια των Γεραπετριτών.

Η επίσκεψή του αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης. Πλήθος επισκεπτών από όλον τον κόσμο, έρχονται στην πόλη μας και περιπλανούνται αναζητώντας το σπίτι του Ναπολέοντα.

ΜΕΡΟΣ 2

Το σπίτι κατοικούνταν από την οικογένεια του άρχοντα για αρκετά χρόνια μετά την επίσκεψη. Αγοράστηκε από το δήμο Ιεράπετρας από τον τελευταίο κληρονόμο του.

Το εν λόγω ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο και ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου υπό τη διεύθυνση της κας Χρύσας Σοφιανού έχει προβεί στην ανακαίνιση και συντήρηση του κτιρίου σύμφωνα με όλες τις σχετικές οδηγίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης έχοντας την αμέριστη υποστήριξη του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

Λίγους μήνες πριν, η αρχαιολογική υπηρεσία μας εμπιστεύτηκε τα κλειδιά του σπιτιού. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια επιτροπής ειδικών, αρχιτεκτόνων και ιστορικών, το σπίτι επιπλώθηκε και διακοσμήθηκε στα πρότυπα του κρητικού σπιτιού της δεκαετίας του 1790.

Αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα ευτυχείς, ανακοινώνουμε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης και άμεσης απόδοσης στο κοινό, ως μουσείο Ναπολέοντα.

Με μεγάλη μας χαρά συμμετέχουμε στο συνέδριο και προετοιμαζόμαστε για την ένταξή μας στην Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ναπολεόντειων Πόλεων και στην πολιτιστική διαδρομή «DestinationNapoleon”, η οποία θα μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη με κύρια αυτά της συνεργασίας και αμοιβαίας ανταλλαγής ιδεών και στρατηγικών καθώς και επισκεπτών.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη