Στόχο το Μέγαρο Μαξίμου, με ή χωρίς πρόσκληση, βάζουν οι φορείς της Ιεράπετρας για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

 


Άλλη μια σύσκεψη για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ιεράπετρας με αφορμή την πιθανολογούμενη σύντομη παρουσίαση του νέου υγειονομικού χάρτη υγείας όλης της χώρας, έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής από το Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε πλήθος φορέων της περιοχής και πέρα από την ανάλυση των προβλημάτων και την αντιμετώπιση της πιθανής υποβάθμισης παρουσιάστηκαν πλήθος ιδεών και προτάσεων για νέες δράσεις και κινητοποιήσεις.

Ο κ. Μαμαντόπουλος τόνισε πως οι απόψεις για συγχωνεύσεις μονάδων υγείας έχουν ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν, έχουν εκφραστεί και από το νυν Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και πλέον είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, να παρουσιαστούν τα σχετικά νομοσχέδια και να αρχίσει η υλοποίηση του προγραμματισμού της κυβέρνησης.

Πλέον έχει φτάσει η στιγμή για νέες δράσεις με σκοπό να γίνει γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και να αποφύγει τον κίνδυνο κλεισίματος η δραστικής συρρίκνωσής του, τόνισε ο ίδιος, και για αυτό απαιτείται μια πιο συντονισμένη προσπάθεια από όλη την περιοχή.

Μια από τις προτάσεις που ακούστηκαν και αναμένεται να υλοποιηθεί θα είναι η επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό, κίνηση που θα προχωρήσει είτε με συνεννόηση με τον κυβερνητικό βουλευτή Γ. Πλακιωτάκη, είτε και ανεξάρτητα απ’ αυτόν με σκοπό μια «κατασκήνωση» έξω από το γραφείο του Πρωθυπουργού με σκοπό να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα.

Η Αθήνα γενικότερα θα βρεθεί στο επίκεντρο δράσεων με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας κι αυτό θα γίνει με τη βοήθεια μεταφορικών επιχειρήσεων που μπορούν με αυτοκόλλητα πανό να μεταφέρουν το μήνυμα, με ενημέρωση στις λαϊκές αγορές από παραγωγούς κλπ.

Επίσης σε επίπεδο Κρήτης κρίθηκε σκόπιμο να ζητηθούν ακόμα και με δικαστική συνδρομή τα στοιχεία των ασθενών από την Ιεράπετρα που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ώστε να πιστοποιηθεί ο μεγάλος αριθμός τους, ενώ παράλληλα θα γίνουν κινήσεις διαμαρτυρίας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και την ΚΕΔΕ.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα παίξουν και τα κοινωνικά δίκτυα εκεί όπου πρόκειται να σχεδιαστεί μια καμπάνια ενημέρωσης που θα απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Μαμαντόπουλος τόνισε παράλληλα πως οι κινήσεις που γίνονται στην Ιεράπετρας απασχολούν ήδη κι άλλες περιοχές με ανάλογα προβλήματα και έχουν ήδη αρχίσει επαφές με σκοπό τη δημιουργία μιας πανελλαδικής ομοσπονδίας Συλλόγων Φίλων Νοσοκομείων ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση με σκοπό την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

To φυλλάδιο που μοιράστηκε στους φορείς

 Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υπόθεση  του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας

Κινδυνεύει το νοσοκομείο της Ιεράπετρας;   

 – Το Λασίθι, εδώ και χρόνια, αναφέρεται σαν κακό δείγμα οργάνωσης στο ΕΣΥ.

– Θάνος Πλεύρης: “Από τα 8 Νοσοκομεία της Κρήτης, τα 4 βρίσκονται στο Λασίθι”.

– Μίνα Γκάγκα: “Αν μπορούμε, θα έχετε ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, νοσηλεία χρονίως πασχόντων και χημειοθεραπείες”.

– Άδωνις Γεωργιάδης: “Η απόσταση Ιεράπετρας – Αγίου Νικολάου είναι 25 λεπτά”.”

Στα νοσοκομεία του Λασιθίου δεν υπάρχει υποστελέχωση, υπάρχει έλλειψη συνεννόησης”

Ο Υγειονομικός Χάρτης του Υπουργείου Υγείας θα αλλάξει Νοσηλευτικές Μονάδες 

Ο υγειονομικός χάρτης του υπουργείου υγείας, θα μεταβάλλει νοσηλευτικές μονάδες:

(1) Σε περιοχές όπου υπάρχουν περισσότερα από δύο νοσοκομεία, σε κοντινή απόσταση, θα οριστεί ένα κεντρικό νοσοκομείο που θα στελεχωθεί πλήρως με μετακίνηση υγειονομικού προσωπικού από τα υπόλοιπα.

(2) Τα υπόλοιπα νοσοκομεία θα λειτουργούν συμπληρωματικά, παρέχοντας βασικές υπηρεσίες ή θα αλλάξουν χαρακτήρα, δηλαδή θα πάψουν να είναι νοσοκομεία.

Τα τρία βασικά κριτήρια 

Τρία βασικά κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν για τις συγχωνεύσεις, με πρόσχημα τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας και την εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων:

1. H χαμηλή πληρότητα. Πόσα κρεβάτια γεμίζουν. Το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας έχει σχετικά χαμηλή πληρότητα, αφού φρόντισαν πρώτα να του στερήσουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και έρχονται τώρα να μετρήσουν την πληρότητα.

2.  H μικρή απόσταση  μεταξύ των νοσοκομείων (κατά το υπουργείο μικρή απόσταση είναι 30 – 40 χλμ). Η Ιεράπετρα απέχει 37 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο, δηλαδή έτοιμη να “αλλάξει χαρακτήρα”.

3. Οι δείκτες αποτελεσματικότητας: (1) Ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, (2) Η κίνηση των εξωτερικών ιατρείων και άλλες ιατρικές υπηρεσίες.  Σε νοσοκομείο με έναν αναισθησιολόγο πόσες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνονται;                                  

Αν το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας αλλάξει χαρακτήρα, τότε: 

1. Θα καταργηθεί το μοναδικό Νοσοκομείο, στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Νότου.

2. Στην Ιεράπετρα δεν θα νοσηλεύονται πλέον ασθενείς.

3. Υπερήλικες ακόμα και μωρά, από χωριά με υψόμετρο 500 και 600 μέτρα, 20 και 30 χλμ. από την Ιεράπετρα, πολυτραυματίες με ρήξη σπλάχνων και εσωτερικές αιμορραγίες, θα οδεύουν όλοι από το νότο στο βορρά με κίνδυνο να απωλέσουν τη ζωή τους.

4. Σε κανένα ασθενή με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, δεν θα εφαρμόζεται θρομβόλυση στα πρώτα 30 κρίσιμα λεπτά και το έμφραγμα θα αφήνεται στην τύχη του.

Τα 25 λεπτά γίνονται 2 ώρες

Αν στην Ιεράπετρα δεν υπάρχει νοσοκομείο, τότε οι διαδρομές των ασθενοφόρων, από τα απομακρυσμένα χωριά, μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, θα υπερβαίνουν τις 2 ώρες.

Το υπουργείο θα μετατρέψει το νοσοκομείο της Ιεράπετρας, σε εξάρτημα του Αγίου Νικολάου και θα απομείνει ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών με επικίνδυνα κενά και συνταγογραφήσεις φαρμάκων κ.ά. και μεταφορές ασθενών όλο το 24ωρο, προς τον Άγιο Νικόλαο.

Τα τέσσερα Νοσοκομεία του Λασιθίου που είναι μισό ΠαΓΝΗ

Θάνος Πλεύρης: “Από τα οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης, τα τέσσερα βρίσκονται στο Λασίθι”

Ποιά είναι αλήθεια: Οι κλίνες όλων των Νοσοκομείων Λασιθίου είναι 312:

Άγιος Νικόλαος (147) – Ιεράπετρα (75) – Σητεία (75) –  Νεάπολη (15) δηλαδή λιγότερες από τις μισές κλίνες του ΠαΓΝΗ (672 κλίνες). Συγκρίνοντας μόνο τις κλίνες, τα 4 νοσοκομεία του Λασιθίου δεν είναι ούτε μισό ΠαΓΝΗ.

 Ποιοί λόγοι επιβάλλουν την παρουσία του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας 

1) Η πόλη της Ιεράπετρας είναι το μοναδικό μεγάλο αστικό κέντρο στο νότο και η τέταρτη πόλη στην Κρήτη (Ηράκλειο-Χανιά-Ρέθυμνο-Ιεράπετρα).

2) Ο Δήμος Ιεράπετρας, παρά τις αποσπάσεις πληθυσμών, αυξάνεται.

3) Το γεωγραφικό ανάγλυφο, η κατάσταση του οδικού δικτύου, ο χρόνος μετάβασης και οι αποστάσεις που βρίσκονται τα ορεινά χωριά,

 4) Η επιταχυνόμενη τουριστική ανάπτυξη που αυξάνει τον πληθυσμό και δημιουργεί την ανάγκη παρουσίας νοσοκομείου στην περιοχή.

 5) Η ιδιομορφία της αγροτικής δραστηριότητας που καθηλώνει τον αγροτικό πληθυσμό στη γη του. Το 1\4 των θερμοκηπίων της χώρας εδώ, αποτελεί μεγάλο οικονομικό και εμπορικό κέντρο, εξαγωγής αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη και συμβάλλει στην Εθνική οικονομία. Καθημερινά 1.100 τόνοι πρώιμων κηπευτικών οδεύουν προς το λιμάνι του Ηρακλείου.

 6) Το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας:

– Είναι το μοναδικό στη νότια ακτή της Κρήτης και εξυπηρετεί πληθυσμό 40.000 κατοίκων, υπερβαίνοντας τα όρια ευθύνης του.

– Καλύπτει την περιοχή από το Γούδουρα μέχρι τη Βιάννο που σε ευθεία γραμμή είναι 65 χλμ, όσο το 1\4 του συνολικού μήκους της Κρήτης (260 χλμ), με έκταση 850 τετρ. χλμ. (Σύγκριση: Λευκάδα: 336 τετρ.χλμ – Ζάκυνθος: 407 τετρ.χλμ – Κεφαλονιά: 773 τετρ.χλμ).

Η μοναδική θεμελιωμένη θέση είναι: Ένα Γενικό Νοσοκομείο, πλήρως στελεχωμένο, αυτοδιοίκητο και ικανό να καλύπτει τις ανάγκες μιας περιοχής, ίσης με το 1\4 της Νότιας Κρήτης που αποτελεί τον φυσικό φορέα Υγείας 40.000 ανθρώπων.

Ο λαός της Νοτιοανατολικής Κρήτης δεν θα επιτρέψει να αποφασίσουν τεχνοκράτες με κανόνες χρηματιστηρίου, την κατάργηση του Νοσοκομείου, καταδικάζοντας ανθρώπους και να εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Όλοι μαζί, θα κρατήσουμε το Νοτιότερο Νοσοκομείο της Ελλάδας

Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη